Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ «G-8»
Με πάθος κατά των ηγετών και των πολιτικών τους

ΓΕΝΕΥΗ-ΑΝΜΑΣ-ΕΒΙΑΝ.--

Ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του «G-8» ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής που θα φιλοξενηθεί στην πόλη Εβιάν, στη γαλλική όχθη της λίμνης της Γενεύης, από την 1η μέχρι τις 3 του Ιούνη.

Χτες, και ενώ χιλιάδες συνεχίζουν να καταφθάνουν με κάθε μέσο και από όλη την Ευρώπη στη Γενεύη, στη Λοζάνη, αλλά και στην Ανμάς, που διοικητικά ανήκει στη Γαλλία, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές παρέλασαν ειρηνικά στους δρόμους της Γενεύης έξω από κτίρια παγκόσμιων καπιταλιστικών οργανισμών.

Η πολύχρωμη και ενθουσιώδης πορεία ξεκίνησε από το κέντρο της πόλης για να καταλήξει αρχικά έξω από το κτιρίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σε μια συμβολική κίνηση κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τις οποίες προάγει. Ομάδα διαδηλωτών μάλιστα εισέβαλε στο κτίριο αλλά τελικά δε δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Στη συνέχεια και ενώ οι διαδηλωτές απαιτούσαν «Ανοιχτά σύνορα για όλους», η πορεία έφτασε έξω από το κτίριο του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση για να καταδικαστούν οι πολιτικές των αναπτυγμένων χωρών κατά των φτωχών μεταναστών από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Στο σημείο αυτό αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών αλλά τελικά τα επεισόδια δε γενικεύτηκαν, ενώ δεν αναφέρθηκαν και συλλήψεις. Τελικά η πορεία κατέληξε έξω από το κτιρίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 300.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις της «Αντισυνόδου», που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία της Κυριακής στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας.

Πάντως, τα μέτρα καταστολής είναι πραγματικά εκπληκτικά αφού οι Γάλλοι αστυνομικοί και στρατιώτες θα είναι περίπου 18.000 ενώ οι Ελβετοί περίπου 12.000. Μάλιστα, θα υπάρχουν και 1.000 Γερμανοί αστυνομικοί «προσκεκλημένοι» των ελβετικών αρχών. Οι δρόμοι που οδηγούν στο Εβιάν ήδη ελέγχονται από δυνάμεις του στρατού, ενώ ακόμη στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε διάφορα «στρατηγικά» σημεία στα βουνά κατά μήκος της λίμνης της Γενεύης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ