Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Τα μαζεύει» τώρα ο Ράμσφελντ

Για λανθασμένη εκτίμηση έκανε λόγο ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών, που απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν πιστεύει ότι υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ

Υπό κατοχή...

Associated Press

Υπό κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ηταν σαφώς λανθασμένη η εκτίμησή μας ότι θα δεχόμασταν επίθεση με απαγορευμένα όπλα». Αυτό δήλωνε, χτες, ευθαρσώς, ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών στο Ιράκ, Τζέιμς Κόνγουεϊ, ο οποίος δεν έκρυβε την αμηχανία του για το κατά πόσο σε αυτήν τη λανθασμένη εκτίμηση συμπεριλαμβάνεται η γενική αμερικανική θέση περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, από την πλευρά του, προσπαθούσε να κατευνάσει το θόρυβο που δημιούργησαν οι δηλώσεις του περί πιθανότητας να μη βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Ο Ράμσφελντ δήλωνε πεπεισμένος ότι θα βρεθούν τελικά τα όπλα και υποστήριξε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν, ήδη, ανακαλύψει ορισμένα κινητά εργαστήρια όπλων μαζικής καταστροφής, τα οποία, όμως, παραδέχτηκε ότι είχαν αποστειρωθεί από τους Ιρακινούς και δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτε. Τους ισχυρισμούς αυτούς φρόντισε να επαναλάβει και ο Πρόεδρος Μπους, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωνε «βέβαιος» για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και χαρακτήρισε «τερατώδη ψέματα και παραλογισμό» τις καταγγελίες στελεχών των μυστικών υπηρεσιών ότι δέχτηκαν πιέσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ για να παραποιήσουν τα στοιχεία του φακέλου σε βάρος του Ιράκ.

Εντούτοις οι δηλώσεις Ράμσφελντ, και πολύ περισσότερο οι δηλώσεις του υφυπουργού Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ότι «τα όπλα μαζικής καταστροφής υπερτονίστηκαν, προκειμένου να εκμαιευθεί η συμφωνία των υπολοίπων για μια επίθεση στο Ιράκ, που ήταν αναγκαία ούτως ή άλλως», έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Στη Δανία, η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση που συμφώνησε με τις ΗΠΑ και μίλησε για εξαπάτηση. Ο παραιτηθείς από την κοινοβουλευτική του θέση για τον πόλεμο στο Ιράκ, εργατικός βουλευτής στη Βρετανία, Ρόμπιν Κουκ, μίλησε για «διαφημιστική εκστρατεία που σιγά σιγά αποκαλύπτεται». Στη Γερμανία, ο Τύπος υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ χάνουν και τη μάχη της αξιοπιστίας».

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις, στο Ιράκ, με ανακοίνωσή τους παραδέχονται ότι «αφέθηκε ελεύθερος κατά λάθος» ο συλληφθείς Μοχάμεντ Τζαουάν αλ Νέιφους, που εκτιμάται ότι έχει αναμειχθεί στη σφαγή χιλιάδων Σιιτών το 1991. Οι αμερικανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το «λάθος» που έγινε στις φυλακές του Ουμ Κασρ στις 15 Μάη και προσφέρουν 25.000 δολάρια σε όποιον βοηθήσει στην επανασύλληψή του.

Αργά χτες, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποίησαν επίθεση σε μυστικό στρατόπεδο εκπαίδευσης του κόμματος Μπάαθ, σε κάποια περιοχή στο Βόρειο Ιράκ, όπου σημειώθηκε μάχη και σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και συνελήφθησαν 13. Η επίθεση έγινε στο πλαίσιο «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» κατά απομειναριών του καθεστώτος, που φέρεται να πραγματοποιεί ο αμερικανικός στρατός, αν και δεν επιβεβαιώνεται από κάποια άλλη πηγή. Ο ραδιοσταθμός των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη δε μετέδωσε τίποτε σχετικό. Αντίθετα, μετέδωσε εκτενές ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο «ξένοι ισλαμιστές έχουν παρεισφρήσει στο Ιράκ, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ