Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Μαύρη λίστα» έναντι πρώην αξιωματούχων στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέα μαύρη λίστα έναντι δεκάδων πρώην και νυν αξιωματούχων βαλκανικών χωρών εμφανίζεται να υπογράφει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, με προσχηματικό «επιχείρημα» πως προκαλούν προβλήματα στις «προσπάθειες» εγκαθίδρυσης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή...

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο αλλά και τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στα Σκόπια, που επικαλούνται ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σεράγεβο, η «μαύρη λίστα» του Λευκού Οίκου συμπεριλαμβάνει 171 άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ και νυν βουλευτής Λιούμπε Μπόσκοφσκι, Αλβανοί εκπρόσωποι παραστρατιωτικών αυτονομιστικών οργανώσεων, αλλά και αρκετοί πρώην ηγέτες και αξιωματούχοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας (συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενεών τους). Σύμφωνα με πληροφορίες των παραπάνω πηγών, στη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνονται ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τα μέλη της οικογένειας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο (πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων και καταζητούμενος από το Δικαστήριο της Χάγης) Ράντοβαν Κάρατζιτς και όλα τα μέλη της οικογένειάς του, ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σερβοβόσνιων, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς και τα μέλη της οικογένειάς του κλπ.

Η «μαύρη λίστα» της Ουάσιγκτον πρακτικά «καθιστά παράνομες στις ΗΠΑ τις επιχειρηματικές συναλλαγές τους ή την παροχή υποστήριξης στα κατονομαζόμενα πρόσωπα και οργανώσεις ή σε οργανώσεις που αυτά ελέγχουν»! Σύμφωνα δε, με δήλωση που φέρεται να έκανε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, τα μέτρα έναντι όσων περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του Λευκού Οίκου σχετίζονται και με την απαγόρευση της εισόδου των προσώπων αυτών και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως να διαθέτουν στις ΗΠΑ. Ο ίδιος φέρεται τέλος να δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας πως ελήφθη επειδή οι δραστηριότητές τους «απειλούν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ