ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μονόδρομος για το λαό η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου

Τριήμερη περιοδεία στο Νομό Κοζάνης

Από τη συνέντευξη Τύπου του Σπύρου Χαλβατζή στα γραφεία του ΚΚΕ στην Κοζάνη
Από τη συνέντευξη Τύπου του Σπύρου Χαλβατζή στα γραφεία του ΚΚΕ στην Κοζάνη

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Παρασκευή 30 του Μάη, στα πλαίσια τριήμερης περιοδείας του στο νομό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αρκετοί εργαζόμενοι, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και προσωπικότητες από άλλους πολιτικούς χώρους. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, ως λύσης για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, απασχόλησε έντονα το ακροατήριο.

Ο Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε στην επιθετικότητα του αμερικανοΝΑΤΟικού και ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, που έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία και κυρίως τα τελευταία χρόνια, με αιχμή την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ο κατάλογος των βάρβαρων επεμβάσεων που έχουν γίνει τη δεκαετία του '90 είναι ήδη μεγάλος και έπεται συνέχεια, στη Συρία, στη ΛΔ της Κορέας, στην Κούβα. Ολα αυτά για την αύξηση των κερδών και την υποταγή ευρύτερων περιοχών στα σχέδια και στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, είπε.

Ο ομιλητής στάθηκε, ιδιαίτερα, στην περίπτωση της Κούβας και στην επέμβαση που προωθούν οι Αμερικανοί, καθώς και στην αναγκαιότητα έκφρασης της μαχητικής μας αλληλεγγύης.

Το στέλεχος του ΚΚΕ επισήμανε αμέσως μετά τον ακρωτηριασμό δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε όλο τον κόσμο, όπως φυσικά και στη χώρα μας. Στο όνομα της αύξησης των κερδών των πολυεθνικών και των μονοπωλίων καταργούν και εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις σε όλη τη γραμμή. Ιδιαίτερα στη χώρα μας η επίθεση γίνεται στο όνομα και της πραγματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στους οποίους έκανε εκτενή αναφορά, όπως και στο δάνειο που θα πάρει η Αθήνα γι' αυτό το λόγο.

Επίσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην άρνηση των διοικήσεων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ να διεκδικήσουν τους πόρους που τους χρωστάει το κράτος, ενώ μιλώντας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο Σπύρος Χαλβατζής θα επισημάνει: Υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά αυτή δεν την καρπώνονται τα λαϊκά στρώματα, αλλά οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν την πρώτη θέση σε κερδοφορία στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή η λιτότητα, η φτώχεια, η ανεργία μεγαλώνουν σταθερά για τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθοί και τα μεροκάματα παραμένουν «παγωμένα» στις τιμές περίπου της δεκαετίας του '80.

Η πολιτική συσπείρωσης, συνεργασίας και συμμαχιών του ΚΚΕ

Μπροστά σ' αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα, ο ομιλητής υπογράμμισε την αναγκαιότητα για αγωνιστική συσπείρωση και συντονισμό του μαζικού λαϊκού εργατικού κινήματος. Να προβάλει τις θέσεις του και ν' αποκρούσει τον αποπροσανατολισμό. Να παρακάμψει τους «κοινωνικούς εταιριστές» και τις δυνάμεις που υποκλίνονται στην ΕΕ. Να βάλει στη θέση τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να αναδείξει την ανάγκη του μαζικού λαϊκού αγώνα. Οχι απλά με νεφελώδη, αντινεοφιλελεύθερα συνθήματα, αλλά ουσιαστικά, ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ προωθεί συστηματικά την πολιτική συσπείρωσης, συνεργασίας και συμμαχιών. Συζητά με εργάτες, άλλους εργαζόμενους, με ανθρώπους από την εργαζόμενη διανόηση και τη νεολαία. Προβάλλει την ανάγκη διαμόρφωσης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης (ΑΑΔΜ), μια πρόταση που άρχισε ήδη να ριζώνει στο λαό και στους εργαζόμενους, όπως είπε ο Σπύρος Χαλβατζής, και τα σημάδια είναι ελπιδοφόρα. Κλείνοντας τόνισε ότι η πάλη για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ είναι μονόδρομος για το λαό.

Σημαντικές παρουσίες

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ, της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης, της ΕΕΔΥΕ, ενώ παραβρέθηκε και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ρούλης Κοκελίδης και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων της πόλης και του νομού.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης στην τοποθέτησή του αφού τόνισε ότι έχουμε την πιο φιλοαμερικανική κυβέρνηση που είχαμε ποτέ, επισήμανε σαν παράδοξο ο Σημίτης να εμφανίζεται υποστηρικτής του γαλλογερμανικού άξονα, ο Παπανδρέου με τους Αμερικανούς και ο Λαλιώτης με το αντιπολεμικό κίνημα. Ενώ αναφέρθηκε σε «3 μεγάλες ληστείες» που έχουν γίνει, στην αρχή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά με τα τραπεζικά επιτόκια και, τέλος, με το χρηματιστήριο, όπου χαρακτηριστικά είπε ότι στην Αλβανία, σε αντίστοιχη περίπτωση, ο λαός πήρε τα όπλα, ενώ εδώ στην Ελλάδα ξαναψήφισε ΠΑΣΟΚ. Κλείνοντας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επιτευχθεί προγραμματική ενότητα στην Αριστερά και να δημιουργηθεί ένα μέτωπο εξουσίας.

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ρούλης Κοκελίδης είπε ότι τα προβλήματα σήμερα είναι σύνθετα και επιβάλλεται να γίνει συζήτηση και ανάλυση από τους διάφορους πολιτικούς χώρους και σ' αυτή την κατεύθυνση μπορούν να γίνουν κοινές διαδικασίες και να τεθούν κοινοί στόχοι.

Η συνέντευξη Τύπου

Σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ που έδωσε το Σάββατο 31 του Μάη ο Σπύρος Χαλβατζής παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζομένων και τις προτάσεις του για την αντιμετώπισή τους μέσα από την αγωνιστική συσπείρωση του λαού στην προοπτική του Μετώπου, της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες του ΚΚΕ, ανέδειξε τη δραστηριότητα του Κόμματος με τη συμμετοχή σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το τελευταίο διάστημα και κάλεσε για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την αγροτική πολιτική, ο Σπύρος Χαλβατζής έκανε σαφές ότι οι αγρότες πλήττονται από την πολιτική της ΚΑΠ και της ΕΕ και επισήμανε την ανάγκη οι αγρότες ν' αποζημιώνονται πλήρως και άμεσα μετά από φυσικές καταστροφές. Ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ότι άλλα λένε στο λαό και άλλα ψηφίζουν στην ΕΕ, αφού συμφωνούν με την πολιτική της.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Ματιές στον Κόσμο». Η στάση της ΕΕ απέναντι στην Κούβα, είναι το θέμα συζήτησης της Αννας Μπαλλή με τους Ντενίς Γκουσμάν - διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών Κούβας και Λάσαρο Μόρα - υπεύθυνο για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις του ίδιου Κέντρου.
  • Στις 20.00 «Το βήμα της Βουλής» με θέμα: «Νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις αστικές συγκοινωνίες». Επιμέλεια: Ζωή Κούλια.
  • Στις 22.00 «Πολιτική επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Νάουσα, στα πλαίσια της περιοδείας της στο νομό.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σύσκεψη - συγκέντρωση πραγματοποιείται στα Τρίκαλα, την Πέμπτη, 5/6, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον», με θέμα «Το ΚΚΕ και οι μικροεπαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι» και ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

-- Η ΚΟΒ Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει την Πέμπτη, 5/6, στις 5μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) στην Ομόνοια, με θέμα: «Ο ρόλος της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσει των εργαζομένων».

-- Οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνουν οι ΚΟΒ Αμπελοκήπων του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ, το Σάββατο, 7/6, στις 7.30μ.μ., στην πλατεία Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων.

-- Η ΑΕ Λήμνου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Κυριακή 8 Ιούνη 2003 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Κυδάδειο Κτίριο, στη Μύρινα Λήμνου, με θέμα: «Οι προτάσεις και η δράση της ΚΟ Λήμνου». Στην εκδήλωση θα τιμηθούν με τιμητικό μετάλλιο μέλη, οπαδοί και αντιστασιακοί του νησιού, που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του σοσιαλισμού. Θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος στο νομό, Σκοπελίτης Σταύρος.

-- Η Αχτίδα ΕΒΕ της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει πλατιά εκδήλωση, τη Δευτέρα 9 Ιούνη, στις 7μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΪ» (πλατεία Καραϊσκάκη), με θέμα «Οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών». Θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα της απασχόλησης, της ανεργίας και τα προβλήματα των ανέργων, είναι το θέμα πλατιάς συγκέντρωσης που διοργανώνει η Αχτίδα Βιομηχανίας και η Αχτίδα Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, καθώς και οι Εργατικοί Τομείς Αθήνας της ΚΝΕ, την Τετάρτη 11 Ιούνη, στις 7μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, αίθουσα «Τρίτση»). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα «Με τις αγωνιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της "Δράσης" στη Θεσσαλονίκη», διοργανώνουν οι ΚΟΒ Εξαρχείων - Γκύζη του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ, στις 13/6, στις 7.30μ.μ., στα Παναθήναια.

Στην Κρήτη

-- Αύριο Τετάρτη, 4/6

  • Στα Χανιά: σύσκεψη κλαδικών εργατικών ΚΟΒ στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, στις 9 το βράδυ.
  • Στα Χανιά: σύσκεψη με επαγγελματοβιοτέχνες στο καφενείο Μυλωνάκη, στην οδό Ζημβρακάκηδων 117, στις 8.30 το βράδυ.
  • Στο Ηράκλειο: σύσκεψη στη συνοικία του Ατσαλένιου, στα γραφεία της ΚΟΒ, στις 8 το βράδυ.

-- Την Παρασκευή 6/6

  • Στα Χανιά: Περιοδεία στο χωριό Γεράνι του Δήμου Πλατανιά, στις 8.30 το βράδυ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ