ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαδηλώσεις από το λιμάνι έως τη Βουλή

Την αντίθεσή τους ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα διατρανώσουν αύριο Δευτέρα στις 7.30 το πρωί στην Ακτή Ξαβέρη οι κλάδοι των εργαζομένων στις θαλάσσιες μεταφορές, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Εκεί, οι υπουργοί Ναυτιλίας και Μεταφορών της ΕΕ θα ολοκληρώνουν την άτυπη Σύνοδό τους για την παραπέρα συρρίκνωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, τον αφελληνισμό της ελληνικής ναυτιλίας και τη μετατροπή ελληνικής και κοινοτικής σημαίας σε πανί ευκαιρίας, την πλήρη παράδοση των λιμανιών στα αρπαχτικά χέρια των επιχειρηματιών.

Την ίδια μέρα η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία, μετατρέποντάς τη σε αγώνα σύγκρουσης με το σύνολο της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, σε αντίθεση με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που επιδιώκει η απεργία να αποτελέσει όπλο διαπραγμάτευσης των όρων υποταγής των εργαζομένων. Η ΤΑΔΗΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μαχητικά και αγωνιστικά συνεχίζουν οι 500 εργάτριες της «Σίσσερ Πάλκο» να παλεύουν ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου που αποφάσισε η πολυεθνική και τις στέλνει στο δρόμο. Σ' αυτά τα πλαίσια προχωρούν αύριο σε νέα κινητοποίηση με πορεία που θα ξεκινήσει στις 12.30 το μεσημέρι από το εργοστάσιο και θα καταλήξει στη Βουλή.

ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
Πληρώνει μισθούς με μεταχρονολογημένες επιταγές

«Σύννεφο» πάει η καταστρατήγηση της ναυτεργατικής νομοθεσίας και η άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών στα τουριστικά πλοία του Α. Ποταμιάνου. Μετά τις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων στα πλοία του, που μεθόδευσαν από κοινού ο εφοπλιστής και ο υπουργός του Α. Ανωμερίτης, τώρα αφήνει και απλήρωτους τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πληρώματος στο πλοίο του Ποταμιάνου «OLYMPIC COUNTESS».

Οπως καταγγέλλεται με έγγραφο των ναυτεργατικών Συνδικάτων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προς τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας του ΥΕΝ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, οι ναυτεργάτες του πληρώματος δεν έχουν πάρει δραχμή από τα δεδουλευμένα του Απρίλη και όχι μόνο αυτό. Η εταιρία παραβιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) αξίωσε από τους ναυτεργάτες να δεχτούν να πληρωθούν με μεταχρονολογημένες επιταγές! Αξίωση που βέβαια απορρίφθηκε από το πλήρωμα.

Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία επισημαίνουν πως «είναι απαράδεκτο να εξοφλούνται τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών με επιταγές μεταχρονολογημένες αντί η εξόφληση να γίνεται αμέσως όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Απαιτούμε την άμεση εξόφληση όλου του πληρώματος, την τήρηση της νομοθεσίας και της ΣΣΕ».


Δεν τον λένε... Βαρδινογιάννη

Προφανώς επειδή, κατά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Μακρής, ο 54χρονος μεταλλεργάτης που άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Τρίτη σε επισκευαζόμενο κρουαζιερόπλοιο πλοίο έξω από το λιμάνι της Γένοβας, δεν είναι «σημαντικό πρόσωπο» ή τέλος πάντων η οικογένειά του δεν έχει παρτίδες ούτε με υπουργούς ούτε με εφοπλιστές, η σορός του θα πρέπει να μείνει παρατημένη σε νεκροτομείο της Ιταλίας μέχρι τις 21 του Μάη!

Ο θάνατος βρήκε το μεταλλεργάτη πάνω στην τσιμπίδα. Πέθανε δουλεύοντας στο συνεργείο «Βεντούρης - Μακρής» για τις επισκευαστικές εργασίες κρουαζιερόπλοιου της εταιρίας «ΦΕΣΤΙΒΑΛ». Κατά τη διάρκεια της δουλιάς ο Κ. Μακρής ένιωσε έντονους πόνους στο στήθος. Ομως, αντί να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο, «κάποιοι» του συνέστησαν να ξεκουραστεί... Μετά από λίγο ο Κ. Μακρής πέθανε.

Αμέσως μετά την πληροφορία του θανάτου του μεταλλεργάτη, η οικογένειά του και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά ξεκίνησαν τις παρεμβάσεις για τη γρήγορη ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών (νεκροψία κλπ.) ώστε η σορός να έρθει στην Ελλάδα και να ταφεί. Ομως, όπως καταγγέλλει με έγγραφό του το Συνδικάτο Μετάλλου, «με την απαράδεκτη στάση και ολιγωρία των αρμοδίων αρχών, τόσο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και του υπουργείου Εξωτερικών» αυτό θα γίνει την άλλη βδομάδα!

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Στη μάχη για τη σύμβαση

Στάση εργασίας αύριο

Στη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έχουν ριχτεί οι δυνάμεις της ταξικής διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Απέναντι στην κωλυσιεργία των εργοδοτών και τα διάφορα τερτίπια τους, ώστε να υπογραφεί Σύμβαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, οι μεταλλεργάτες δίνουν τη δική τους απάντηση με στάση εργασίας αύριο Δευτέρα από τη 1 το μεσημέρι και αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία στα πλοία, στα μηχανουργεία, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, στα Διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ και όπου αλλού εργάζονται μεταλλεργάτες όλων των ειδικοτήτων.

Μάλιστα, για την καλύτερη προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, χτες και προχτές έγιναν στάσεις εργασίας για την ενημέρωση των εργαζομένων. Το Συνδικάτο, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «η αναμέτρηση, η σύγκρουση που προκαλεί η εργοδοτική Ενωση σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο δεν είναι σε όφελος κανενός και η ίδια φέρει στο ακέραιο την ευθύνη, σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα μείνουμε σαν κλάδος χωρίς Σύμβαση». Η διοίκηση του Συνδικάτου σημειώνει ακόμα ότι, αν η εργοδοτική πλευρά διατηρήσει αυτήν τη στάση, τότε επιφυλάσσεται σε έκτακτη συνέλευση των μεταλλεργατών να αλλάξει και το πλαίσιο των αιτημάτων και τις μορφές πάλης.

Απέναντι στις ευθύνες της η κυβέρνηση

Εξω από το υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα οι απολυμένοι του «Αντωνόπουλου»

Εξω από το υπουργείο Εργασίας θα βρεθούν αύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί οι απολυμένοι των σούπερ μάρκετ «Αντωνόπουλος» μαζί με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι απαντούν αγωνιστικά μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας την περασμένη Παρασκευή με ένα απλό χαρτί τοιχοκολλημένο ότι αναστέλλει τη λειτουργία, αλλά και τις πληρωμές λόγω δυσκολιών στις εμπορικές τους υποχρεώσεις και όπως υποστηρίζει θα το αποδείξει στις 21 Μάη στο Πρωτοδικείο, καταθέτοντας τους ισολογισμούς. Την ίδια μέρα όμως χτύπημα δέχτηκαν και οι 120 εργαζόμενες στα εννιά καταστήματα καλλυντικών «Υβόννη Στορς», μετά την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο η επιχείρηση.

Απέναντι σ' αυτή τη συντονισμένη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με σύνθημα «Καμία απόλυση - δουλιά για όλους» καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα της Αθήνας, σε συντονισμό, να οργανώσουν την πάλη τους για να αποκρούσουν τα σχέδια των εργοδοτών. Ερχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες, προειδοποιεί το ΠΑΜΕ, το κεφάλαιο είναι αδίστακτο μπροστά στη δίψα του για όλο και μεγαλύτερα κέρδη.

«ΑΓΝΟ»
Σε αγωνιστικό συναγερμό οι εργαζόμενοι

Το ξεπούλημα της συνεταιριστικής επιχείρησης ανακοίνωσε η ΑΤΕ

Σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε συντονισμό με τον αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό της περιοχής, μπαίνουν οι 430 εργαζόμενοι στη συνεταιριστική επιχείρηση «ΑΓΝΟ». Η διοίκηση της ΑΤΕ ανακοίνωσε προχτές ότι επέλεξε ήδη τον βιομήχανο Κολλιό, για να του πουλήσει το 99,9% των μετόχων της ΑΓΝΟ.

«Γίνεται φανερό», σημείωσε στον «Ρ» ο Φίλιππας Γεωργουδάκης, πρόεδρος του σωματείο της ΑΓΝΟ, «ότι η κυβέρνηση επιμένει στο ξεπούλημα της "ΑΓΝΟ", με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους γαλακτοπαραγωγούς στην περιοχή. Εμείς εκτιμούμε ότι καμιά από τις 4 μεγάλες ιδιωτικές βιομηχανίες του χώρου δεν πρέπει να πάρει την "ΑΓΝΟ". Κανείς δεν εγγυάται ούτε τις θέσεις εργασίας, ούτε τα δικαιώματα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πώληση και αξιώνουμε να σταματήσει τώρα αυτό το παζάρι. Οποια και αν είναι η έκβασή του θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε η δημόσια περιουσία να μη γίνει χάρισμα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν τεθεί σε συναγερμό, προετοιμαζόμαστε για κινητοποιήσεις από την αρχή της βδομάδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ