ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Η «γεωμετρία» του Ελ Γκρέκο

Ενα από τα γραφήματα της Ασπ. Παπαδοπεράκη για τα μέτρα μέτρησης της «Πιετά» του Θεοτοκόπουλου
Ενα από τα γραφήματα της Ασπ. Παπαδοπεράκη για τα μέτρα μέτρησης της «Πιετά» του Θεοτοκόπουλου
«Στέρεη η γλυπτική της, στέρεη και η θεωρητική της ματιά. Γι' αυτό και αναζητά τις σταθερές εκείνες γεωμετρικές σχέσεις στη δομή των συνθέσεων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που ανάγουν το σχεδιαστικό υπέδαφος των έργων του σ' ένα ευανάγνωστο σύστημα αριθμητικών αναλογιών». Τα λόγια είναι του Αγγελου Δεληβοριά (διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη). Αφορούν στην εξαίρετη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη και προλογίζουν το βιβλίο της «Μελετώντας τον Θεοτοκόπουλο» (έκδοση του Μουσείου Μπενάκη).

Η Ασπασία Παπαδοπεράκη δε διερευνά για πρώτη φορά το γεωμετρημένο υπέδαφος της εικαστικής δημιουργίας. Λ.χ. έχει κάνει ανάλογες μελέτες για έργα της ελληνικής και αιγυπτιακής αρχαιότητας, προσφεύγοντας και σε κείμενα του Πλίνιου και του Βιτρούβιου. Τα δικά της εξάλλου γλυπτά έργα περνούν από μια απόλυτη γεωμετρημένη σχετική διαδικασία. Ηταν, λοιπόν, «φυσικό επόμενο» για την Ασπασία Παπαδοπεράκη να μελετήσει το γεωμετρικό υπέδαφος της ζωγραφικής του Θεοτοκόπουλου. Το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον που έχει εγείρει διεθνώς το έργο του Ελ Γκρέκο, η αγάπη της για τη γενέτειρά της Κρήτη, που γέννησε τον Ελ Γκρέκο, τα ταξίδια της στην Ισπανία, όπου «μαθήτεψε» στο έργο του Θεοτοκόπουλου, αλλά και τα κείμενα του Παντελή Πρεβελάκη για τον «μυθικό» Θεοτοκόπουλο, την ώθησαν να μελετήσει συστηματικά την εκπληκτική, αόρατη «γεωμετρία» που διέπει τη ζωγραφική του, πιστεύοντας ότι η συνειδητοποίησή της μπορεί να συμβάλει στη σαφέστερη πρόσληψη του έργου του.

Η γλύπτρια άρχισε να μελετά τη «γεωμετρία» του Θεοτοκόπουλου, από το 1990, με αφορμή την έκθεση «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης», στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Α. Παπαδοπεράκη διαπίστωσε ότι το έργο του Βιτρούβιου «Περί Αρχιτεκτονικής» επηρέασε πολύ το έργο του Θεοτοκόπουλου. Οταν εντοπίστηκε, από τη βυζαντινολόγο Νανώ Χατζηδάκη, η εικόνα του Θεοτοκόπουλου «Το πάθος του Χριστού - Πιετά με αγγέλους», η γλύπτρια άρχισε να μελετά το έργο αυτό σε σχέση και με δυο πολύ γνωστά έργα του, την «Πιετά» και την «Αγία Τριάδα». Με τη μέθοδο των χαράξεων σχεδίασε μια σειρά από «γραφήματα» σε κάθε ένα από τα τρία έργα, δημιουργώντας ένα υλικό για συγκριτική μελέτη και ανάδειξη των συγγενειών τους. Κάθε γράφημά της συνοδεύεται με επεξηγηματικό κείμενό της, παρατηρήσεις και σημειώσεις. Το βιβλίο περιλαμβάνει παρατηρήσεις και σκέψεις της γλύπτριας για το έργο του Θεοτοκόπουλου, καθώς και παράρτημα με τις αντικειμενικές αξίες για τη σύνθεση των έργων του.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Κυριακή (18/5)
  • Ρος Ντέιλι
    Ρος Ντέιλι
    Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), στις 9.30μμ τραγουδά ο Μιχάλης Κακέπης.
  • Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, διοργανώνει σήμερα το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι). Συγκεκριμένα, στις 10πμ, η ζωγράφος Φανή Μιχαηλίδη καλεί τα παιδιά να ζωγραφίσουν. Από τις 12μ-4μμ γνωστοί ζωγράφοι θα ξεναγήσουν το κοινό στην έκθεση «Γ. Τσαρούχης, ζωγραφική, θέατρο, δρόμοι παράλληλοι». Ανάμεσά τους οι: Στ. Δασκαλάκης, Δ. Κοκκινίδης, Σπ. Κουρσάρης, Ν. Στεφάνου, Εδ. Σακαγιάν κ.ά.
Δευτέρα (19/5)
  • Τις «Βάκχες» του Ευριπίδη ανεβάζει η «Θεατροκίνηση», σήμερα και αύριο (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, χορογραφία Κυριάκου Κοσμίδη, σκηνικά Γιάννη Κατρανίτσα, κοστούμια Σταύρου Αντωνόπουλου και μουσική Γιάννη Μεταλλινού. Ερμηνεύον: Δήμητρα Χατούπη, Κυριάκος Κοσμίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης κ.ά.
  • Η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, με παρλάτες και τραγούδια, και τη συνοδεία του πιανίστα Δ. Μαλούχου, παρουσιάζει «Το χαμόγελο της γιαγιάς», στις 10.30μμ, στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 9270628).
  • Μουσικοί ιριδισμοί του κόσμου από τον Ρος Ντέιλι, το «Λαβύρινθο», την Κέλλυ Θωμά (λύρα) και τον Σόλη Μπαρκή (κρουστά), στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, τηλ. 3623625).
Τρίτη (20/5)
  • «Μικρά καπέλα - Μεγάλο φετίχ» τιτλοφορείται η έκθεση της Σοφίας Καλογεροπούλου, που εγκαινιάζεται (8μμ) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (Κριεζώτου 7). Εργα πολύχρωμα, όπου το καπέλο είναι το διαχρονικό στοιχείο καλλωπισμού, σύμβολο προσωπικότητας, ερωτικός συνομιλητής...
Τετάρτη (21/5)
  • Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, τηλ. 210.5203.661) εμφανίζεται (10.30μμ) το νεανικό «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», το οποίο με μεράκι αγκαλιάζει την τζαζ, το μπλουζ, το έντεχνο, τον προγκρέσιβ ήχο, αλλά και τα παραδοσιακά ακούσματα.
Πέμπτη (22/5)
  • Εργο της Σοφίας Καλογεροπούλου
    Εργο της Σοφίας Καλογεροπούλου
    Το μουσικό φαινόμενο Μπόμπυ Μακ Φέριν εμφανίζεται στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • Με την Ερωφίλη, τον Νίκο Κουρουπάκη και τον Δημήτρη Υφαντή ολοκληρώνονται οι μουσικές βραδιές της πρώτης περιόδου λειτουργίας του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, τηλ. 210.5203.661).
  • Λατινοαμερικάνικα τραγούδια από τη Μεξικάνα Μάρθα Μορελεόν, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210 7560102).
Παρασκευή (23/5)
  • Συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί από τους Τσέχους μουσικούς Irene και Vojtech Havel, με τη συμμετοχή της Σαβίνας Γιαννάτου, στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βείκου 33, Κουκάκι, τηλ. 210 9245644).
  • Ο Ζωρζ Πιλαλί και ο Δημήτρης Πουλικάκος εμφανίζονται σήμερα και αύριο (10.30μμ), στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή).
Σάββατο (24/5)
  • Οι «Seeds», το συγκρότημα που κάποτε ο Muddy Waters χαρακτήρισε ως «Rolling Stones της Αμερικής», εμφανίζονται στο «Gagarin 205».
  • Ξεκινά, στις 8μμ, στο Δημαρχείο Χολαργού (Περικλέους 55), το διήμερο «8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορωδιών», στο οποίο συμμετέχουν παιδικές, μεικτές και ανδρικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο Χάικ Γιαζτζιάν παρουσιάζει, σήμερα και αύριο στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι) συνθέσεις του και διασκευές αρμένικων και αραβικών παραδοσιακών τραγουδιών.

Μπόμπυ Μακ Φέριν
Μπόμπυ Μακ Φέριν


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ