ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Μάη 2003
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ανδρέας Γιαννόπουλος
Ανδρέας Γιαννόπουλος
Φωτ.

Ο παλαίμαχος αγωνιστής ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΦΗΣ γεννήθηκε στο χωριό Αλωνα το 1913. Απόφοιτος του Διδασκαλείου Φλώρινας, δάσκαλος στα παιδιά του χωριού, διευθυντής του Σχολείου από το 1933 έως το 1947, οπότε απολύθηκε λόγω πολιτικών φρονημάτων.

Διμοιρίτης ανθυπολοχαγός, τραυματίας σε μάχες, τιμήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας «Διά την ηρωικήν μέχρις αυτοθυσίας απόδοσιν επί του πεδίου της μάχης εν τη ενασκήσει των καθηκόντων του εις τας επιχειρήσεις κατά τον πόλεμον 1940-1941».

ΕΑΜίτης αντιστασιακός, κρατήθηκε όμηρος των κατακτητών στο στρατόπεδο Θεσσαλονίκης «Παύλος Μελάς» και αλλού (1941-1944).

Κυνηγήθηκε μετά τη Βάρκιζα, καταδιώχτηκε, κλείστηκε σε κρατητήρια και φυλακές και πήρε τα βουνά, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο.

Εργάτης - εφαρμοστής σε εργοστάσιο της Τασκένδης, του σοβιετικού Ουζμπεκιστάν, δάσκαλος στα Ελληνόπουλα της προσφυγιάς, από το 1949 έως το 1952.

Μέλος της ΕΒΟΠ (Επιστροφή Βοήθειας στο Παιδί) στο Βουκουρέστι, συντάκτης σχολικών, παιδικών και άλλων ελληνικών εκδόσεων, της εφημερίδας «Νέα Ζωή», οργάνου του Συλλόγου των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στη Ρουμανία, μετέφρασε από τα ρούσικα έργα μαρξιστικής βιβλιογραφίας, δίδαξε σε φροντιστήρια δασκάλων, επιθεώρησε Σχολεία από το 1952 έως το 1985, που επαναπατρίστηκε.

Εζησε στην Αθήνα έως το τέλος της ζωής του το 2003.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ευτυχία, η κόρη του Ειρήνη και ο γιος του Θανάσης προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, και τα αρχεία της εφημερίδας «Νέα Ζωή» στη βιβλιοθήκη του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 22 Μάρτη 2003 «έφυγε» από τη ζωή ο κομμουνιστής αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ Στέργιου ΒΑΛΛΑΣ. Γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Αγία Παρασκευή Καλαμπάκας Τρικάλων.

Κωνσταντίνος Παρλάκογλου
Κωνσταντίνος Παρλάκογλου
Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή και αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ, για την πατριωτική δράση του, πιάστηκε το Μάρτη του 1947, μαζί με άλλους δυο συγχωριανούς του και για ένα χρόνο κρατήθηκε στις φυλακές Τρικάλων στο κελί των μελλοθάνατων. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αίγινας και εξορίστηκε στα Γιούρα. Αφέθηκε ελεύθερος το 1952.

Παρ' όλες τις διώξεις που έγιναν στον ίδιο και στην οικογένειά του, δε λύγισε. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 250 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σαρακίνας.

* * *

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που μας «άφησε» για πάντα ο αγαπημένος μας ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ. Στο αριστερό προοδευτικό κίνημα εντάχθηκε από νεαρή ηλικία και ο χώρος όπου έδρασε ήταν τα τσαγκαράδικα του Ψυρρή. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ήταν ένας απλός, ακούραστος και συνεπής κομμουνιστής, ο οποίος έως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού. Συμμετείχε πάντα δραστήρια σε όλες τις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις του Κόμματός του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30 ευρώ στην ΚΟΒ Χολαργού, της οποίας ήταν μέλος.

Η οικογένειά του

* * *

φΩΤ.

Στις 10 Μάη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, δάσκαλος. Γεννήθηκε στην Οιχαλία Μεσσηνίας το 1915. Αποφοίτησε από το Διδασκαλείο της Τρίπολης.

Νίκος Μπουρίκας
Νίκος Μπουρίκας
Στην Κατοχή υπήρξε από τους πρωτοπόρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη Μεσσηνία. Τον Ιούνη του 1941 οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Νέα Φιλική Εταιρεία». Με την ίδρυση του ΕΑΜ, εντάχθηκε στις γραμμές του, όπως και η οργάνωσή του. Υπήρξε στέλεχος του ΕΑΜ και της Εθνικής Αλληλεγγύης Πελοποννήσου.

Εως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΕΑΜ και του σοσιαλισμού. Εγραψε τα αντιστασιακά βιβλία «Χρονικό από την Εθνική Αντίσταση του λαού μας», «Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης» και την αθάνατη ΕΑΜική εποποιία «Καλλιρρόη Μεσσηνίας, 5 Αυγούστου 1942».

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Πάτροκλος και ο ανιψιός του Δημήτρης προσφέρουν στην ΚΟ Μεσσηνίας 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ (Σίφουνας) πολέμησε τους κατακτητές ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Οι μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις της Δεξιάς, του «ανταπέδωσαν» την πατριωτική δράση του με βασανιστήρια και 19 χρόνια φυλακής.

«Εφυγε» από τη ζωή πριν από 10 χρόνια.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Δήμητρα Μπουρίκα προσφέρει στο ΚΚΕ 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 23 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοτά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ, με ακέραιο το «πιστεύω» του στα ιδανικά του αγώνα, στα οποία πίστεψε και για τα οποία αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του.

Χαρά Κεπέση
Χαρά Κεπέση
Στη μνήμη του προσφέρω στην ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Ανω Πατησίων 30 ευρώ.

Η γυναίκα του Πόπη Τσιόδρα

* * *

O Αλέξανδρος Σαρτζίδης και οι κόρες του Ιορδάνα και Αννα, αντί για στεφάνι στον τάφο της πολυαγαπημένης τους συζύγου και μητέρας, προσφέρουν 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας Κοκκινιάς - Κορυδαλλού.

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μου ΣΠΥΡΟΥ ΣΕΡΠΕΝΙΑΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού στις Κροκές (Λεβέτσοβα), καθώς επίσης στη μνήμη του ΓΙΑΓΚΟΥ ΚΑΡΑΜΙΧΑ (Βαγγέλη) δικηγόρου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

Γιώργος Σερπενιάδης

* * *

φΩΤ.

Στις 26 Φλεβάρη 1997, άφησε την τελευταία πνοή της στο νοσοκομείο του ΕΕΣ Αμπελόκηπων Αθήνας η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ, εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ, από το 1954 αδελφή. Υπήρξε άξια συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του Ν. Κεπέση. Συνεπής συνδικαλίστρια, ανένταχτη κομμουνίστρια και αδιάλλακτη υποστηρικτής της πολιτικής και των ιδανικών του ΚΚΕ, μέλος του Παραρτήματος Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ,

Στην αξέχαστη μνήμη της, ο Νίκανδρος Κεπέσης προσφέρει 15 ευρώ στο ΚΚΕ.

** * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΤΑΣΙΤΣΑΣ ΣΑΚΑΛΗ, η οποία πέθανε πρόσφατα, πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής της, ο αδελφός της Νίκος Ζωγράφος προσφέρει 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κοζάνης.

* * *

Φωτ.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΚΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1936, γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών το 1913. Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από όπου επαναπατρίστηκε το 1988.

Πέθανε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Νίκος Τσιόδρας
Νίκος Τσιόδρας
Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, η ανιψιά του Μαρίκα Βάκα προσφέρει 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στην ΚΟΒ Ηράκλειας.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Ραγιάς) γεννήθηκε το 1914 στο Λιτόχωρο Πιερίας. Μέλος του ΚΚΕ από το 1941, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δημιούργησε οικογένεια.

Πέθανε στις 25 Απρίλη 2003.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Λιτόχωρου.

Η σύζυγός του Αλεξάνδρα Ελευθερίου

Τα παιδιά του Ελένη, Δημήτρης

Τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 25 Μάη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από την Καλλιράχη Θάσου.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, τα παιδιά του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 300 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 8 χρόνια από τις 18 Μάη, μέρα που ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ μας «άφησε» για πάντα πρόωρα. Γεννήθηκε το 1940 στο χωριό Θηριόπετρα Αριδαίας. Στα 7 χρόνια του, μαζί με άλλα Ελληνόπουλα, βρέθηκε στην Ουγγαρία, όπου έμεινε έως το τέλος του Εμφύλιου. Το 1954 πήγε στην Τασκένδη, όπου ζούσαν οι γονείς του πολιτικοί πρόσφυγες.

Εκεί τελείωσε επαγγελματική Σχολή, έγινε επιπλοποιός και δούλεψε έως το 1985, που επέστρεψε στην πατρίδα.

Τασίτσα Σακαλή
Τασίτσα Σακαλή
Με τον επαναπατρισμό του, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και δούλευε στο Δήμο Συκεών.

Στη μνήμη του, η μητέρα του Αναστασία προσφέρει 20 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σάββας Σταματιάδης
Σάββας Σταματιάδης
Φωτ.

Σήμερα, 25 Μάη, συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η μητέρα του Παρθένα

Τ αδέρφια του Σοφία και Γιάννης

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το μεγάλο «ταξίδι» του συντρόφου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΗΚΑ, προσφέρω στην άσβεστη μνήμη του 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η συντρόφισσά του Ιουλία Ζήκα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης συντρόφισσας και φίλης μου ΜΑΙΡΗΣ Σωμερίτου - ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ασπα Κωνσταντινίδου

***

Φωτ.

Ο πολυαγαπημένος εγγονός μου ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος της ΚΝΕ, σκοτώθηκε με τους συμμαθητές του της Α`, Λυκείου στο μακελειό στα Τέμπη, ενώ επέστρεφαν από την εκδρομή τους.

Με μεγάλη θλίψη και δάκρυα στα μάτια, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρω στη μνήμη του 30 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» Μεταξουργείου.

Σταυράκη μου, πάντα θα σε θυμάμαι.

«Η καλή σου γιαγιά», όπως με έλεγες, Πιπίτσα Κούτου

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, οπαδός του ΚΚΕ από την Κρυόβρυση Πτολεμαΐδας, στη διάρκεια του Εμφύλιου, «έχασε» τον αδελφό και την αδελφή του, οι οποίοι ήταν μαχητές του ΔΣΕ.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του, η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του πρόσφεραν 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Η Παμπειραϊκή Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης προσφέρει 100 ευρώ στη «Δημοκρατική Μέριμνα», στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ.

* * *

Φωτ.

Στις 5 Μάη 2003 «χάσαμε» για πάντα τον λατρευτό μας πατέρα και παππού ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ.

Τιμώντας τους αγώνες του, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, και 50 ευρώ στον καθημερινό σύντροφό του, το «Ριζοσπάστη».

Δημήτρης Ζήκας
Δημήτρης Ζήκας
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους μας συμπαραστάθηκαν στον πόνο μας.

Τα παιδιά του: Παράσχος - Τάνια, Δήμητρα - Διονύσης

Τα εγγόνια του: Βαγγέλης - Θωμάς

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αείμνηστου πρώην δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας ΣΑΒΒΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ, ο Στέλιος και ο Θανάσης Κασαμπαλόγλου πρόσφεραν για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 25 Μάη, κλείνουν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» η αγαπημένη μας θεία και εξαδέλφη ΣΟΝΙΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. Για την αντιστασιακή δράση της ενάντια στους κατακτητές, πιάστηκε από την Ασφάλεια, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή. Με την αναθεώρηση της δίκης της, η ποινή της μειώθηκε σε 10 χρόνια, τα οποία πέρασε στις φυλακές Πάτρας, Αβέρωφ, Θεμιστοκλέους και σε άλλες. Ολα αυτά τα χρόνια κράτησε αξιοπρεπή στάση, χωρίς να κάνει καμιά υποχώρηση.

Οταν αφέθηκε ελεύθερη, συνέχισε τους αγώνες ως μέλος του ΚΚΕ και από τις αντιστασιακές οργανώσεις, έως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της, τα ανίψια της προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Βέροιας, 150 ευρώ και 50 ευρώ στον καθημερινό της σύντροφο, το «Ριζοσπάστη».


Αθανάσιος Κωστίδης
Αθανάσιος Κωστίδης

Μαίρη Ζαχαριουδάκη
Μαίρη Ζαχαριουδάκη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ