ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΛΠΕ
Το έγκλημα ήταν προαποφασισμένο

Από το Φλεβάρη είχαμε αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την εκχώρηση του ομίλου στον Λάτση

Το δημοσίευμα του «Ρ» στις 15 του Φλεβάρη που αποκάλυπτε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις
Το δημοσίευμα του «Ρ» στις 15 του Φλεβάρη που αποκάλυπτε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις
Το έγκλημα της παραχώρησης των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) δεν είναι μια καινούρια ιστορία, όπως πολλοί προφασίζονται. Ούτε μία σπασμωδική κίνηση της κυβέρνησης, όπως υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι, για να αναστρέψει το αρνητικό οικονομικό κλίμα και να τονώσει την αγορά. Η απόφαση για την παράδοση των ΕΛΠΕ είναι πολύ παλιά και γι' αυτό ουδείς μπορεί να ισχυρίζεται ότι προέκυψε ως «κεραυνός εν αιθρία». Οι διαδικασίες για το ξεπούλημα του ομίλου στο Λάτση άρχισαν πριν δύο χρόνια, με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανεύρεση ...στρατηγικού επενδυτή. Στο διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον η ρωσική «Lukoil» μαζί με τον Λάτση, η επίσης ρωσική «Yukos» και η αυστριακή OMV. Οι δύο τελευταίες αποχώρησαν από τη διαδικασία αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο διαγωνισμός ήταν στημένος!

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση προχώρησε σε «διαπραγματεύσεις» με την κοινοπραξία «Lukoil»-Λάτση. Το «διά ταύτα» αυτών των «διαπραγματεύσεων» ήταν μια κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης στις 3 του Φλεβάρη, στην οποία αναφερόταν: «Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις είχε τεθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ως τελική ημερομηνία απάντησης της κοινοπραξίας "LukOil-Λάτσης" η 3η Φεβρουαρίου 2003. Η τελική πρόταση της κοινοπραξίας, που παρελήφθη σήμερα, δεν κρίνεται αποδεκτή με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που επιβάλλει την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου». Ομως, τα είπα-ξείπα της κυβέρνησης αποτελούν παράδοση. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή, εντελώς ξαφνικά, οι επικεφαλής των δύο υπουργείων (Ν. Χριστοδουλάκης - Α. Τσοχατζόπουλος), με δημόσιες δηλώσεις τους, ισχυρίστηκαν ότι δεν κηρύχτηκε ο διαγωνισμός άγονος.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι λίγες μέρες μετά, στις 15 του Φλεβάρη, ο «Ρ» δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση των ΕΛΠΕ προορίζουν τον Λάτση για μεγαλομέτοχο στα ΕΛΠΕ. Αραγε, γιατί να προκαλεί έκπληξη η απόφαση της κυβέρνησης, αφού οι διεργασίες είχαν ξεκινήσει προ πολλού;

Χτες οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ομίλου για να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του ΔΣ που θα ενέκρινε την ...«απορρόφηση» της «Πετρόλα» από τα ΕΛΠΕ. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του ελεγχόμενου από την εργοδοσία Σωματείου Εργαζομένων της «Πετρόλα» με ανακοίνωσή τους πανηγύριζαν για την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει το αφεντικό τους και αφεντικό των ΕΛΠΕ.

Τέλος, χτες, εγκρίθηκε από τα ΔΣ των ΕΛΠΕ και της «Πετρόλα» η έναρξη των διαδικασιών για την «απορρόφηση» της «Πετρόλα».

Κατέλαβαν τα γραφεία των ΕΛΠΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση -κατάληψη στα γραφεία των ΕΛΠΕ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση -κατάληψη στα γραφεία των ΕΛΠΕ
Τα γραφεία της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κατέλαβαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κατάληψη στα γραφεία των ΕΛΠΕ στη Λεωφόρο Αμαλίας, έγινε ώστε να αποτραπεί η συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας, που θα επικύρωνε επί της αρχής την απόφαση συγχώνευσής της με την «Πετρόλα» του Λάτση.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των εργαζομένων, τα μέλη της διοίκησης της εταιρίας αποχώρησαν από την πίσω πόρτα, και πήγαν στα γραφεία της ΕΚΟ, θυγατρικής των ΕΛΠΕ, στον πύργο Αθηνών, για να πραγματοποιήσουν εκεί τη συνεδρίαση. Στα γραφεία της ΕΚΟ, η συνεδρίαση έγινε με την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης που απαγόρευε την είσοδο στους εργαζόμενους. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΛΠΕ κατέθεσαν ένσταση και ζήτησαν την ακύρωση της συνεδρίασης.

Στο πλευρό των εργαζομένων στη χτεσινή κινητοποίηση βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ο οποίος συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου την ώρα της κατάληψης. Μάλιστα πριν ανέβει στην αίθουσα που γινόταν η κατάληψη, ήρθε αντιμέτωπος με τις αστυνομικές δυνάμεις που απαγόρευσαν να ανέβουν μαζί με το βουλευτή ένας νομικός και ένας συνδικαλιστής γιατί όπως υποστήριζαν δε θα ήταν... ασφαλής.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου, επισήμανε: Πρόκειται για έγκλημα από την πλευρά της κυβέρνησης διότι είναι ξεπούλημα της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης υπέρ του Λάτση και το έγκλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο γιατί πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ θα είναι σε βάρος της οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας γιατί είναι κρίσιμος και ευαίσθητος τομέας και σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και ίσως και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

Ο Μανώλης Περάκης, μέλος της διοίκησης του σωματείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σε δήλωσή του στο «Ρ», σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ ενάντια στο ξεπούλημά τους από την κυβέρνηση και επανέλαβε την πρόταση που έκανε στο σωματείο για 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Ιούνη και πριν από αυτό, μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο για την ανεργία.

ΚΚΕ
Συγκέντρωση για τα προβλήματα των ΕΒΕ

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών» διοργανώνει η Αχτίδα ΕΒΕ της ΚΟΑ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 9 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» (πλατεία Καραϊσκάκη), με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απευθυνόμενη σε κάθε επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορο, η Αχτίδα ΕΒΕ τονίζει στην πρόσκλησή της ότι «η προσπάθεια για επιβίωση της επιχείρησής σου πνίγεται από την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, που υπηρετούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση» και προσθέτει: «Η πολιτική που εφαρμόζεται μεγαλώνει καθημερινά τα κέρδη των μονοπωλίων, δίνει κίνητρα και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, προωθεί την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων».

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αδικίες σε βάρος αγροτών

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στο νομό Φθιώτιδας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας προς τον υπουργό Γεωργίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνουν ότι «με αυθαίρετες ερμηνείες Υπουργικών Αποφάσεων και κανονισμών, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Φθιώτιδας επιμένει στην αρχική της απόφαση που χαρακτήριζε ως μη επιλέξιμες εκτάσεις σκληρού σιταριού στις περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Γιαννιτσούς, Παλαιάς Γιαννιτσούς, Παππά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους δικαιούχους αγρότες και συγκεκριμένα στην οικογένεια Παπαδογιάννη, μέλος της οποίας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Η αρχική όμως απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Φθιώτιδας στηρίχθηκε στην απαράδεκτη λογική της συλλογικής ευθύνης και όχι σε επιτόπιους ελέγχους οι οποίοι ουδέποτε έγιναν, με αποτέλεσμα να διαπιστωθούν σημαντικά λάθη τα οποία ναι μεν αναγνώρισε η Διεύθυνση αλλά σκόπιμα τα υποβάθμισε για να μην αλλάξει την απόφαση. Επιπλέον, η Διεύθυνση θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση τον αλωνισμό των επιλέξιμων εκτάσεων όταν η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Γεωργίας προϋποθέτει τον αλωνισμό μόνο για τις εκτάσεις που αλωνίζονται πριν την 30 Ιουνίου και για τις υπόλοιπες, όπως οι αναφερόμενες, που για κλιματοτολογικούς λόγους αλωνίζονται μετά την 30 Ιούνη, προϋποθέτει τη διατήρηση των καλλιεργειών μέχρι την 30 Ιούνη».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας «τι ενέργειες θα κάνει για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και την αδικία που έγινε σε βάρος των συγκεκριμένων αγροτών»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ