Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΛΠΕ
Το έγκλημα ήταν προαποφασισμένο

Από το Φλεβάρη είχαμε αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την εκχώρηση του ομίλου στον Λάτση

Το δημοσίευμα του «Ρ» στις 15 του Φλεβάρη που αποκάλυπτε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις
Το δημοσίευμα του «Ρ» στις 15 του Φλεβάρη που αποκάλυπτε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις
Το έγκλημα της παραχώρησης των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) δεν είναι μια καινούρια ιστορία, όπως πολλοί προφασίζονται. Ούτε μία σπασμωδική κίνηση της κυβέρνησης, όπως υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι, για να αναστρέψει το αρνητικό οικονομικό κλίμα και να τονώσει την αγορά. Η απόφαση για την παράδοση των ΕΛΠΕ είναι πολύ παλιά και γι' αυτό ουδείς μπορεί να ισχυρίζεται ότι προέκυψε ως «κεραυνός εν αιθρία». Οι διαδικασίες για το ξεπούλημα του ομίλου στο Λάτση άρχισαν πριν δύο χρόνια, με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανεύρεση ...στρατηγικού επενδυτή. Στο διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον η ρωσική «Lukoil» μαζί με τον Λάτση, η επίσης ρωσική «Yukos» και η αυστριακή OMV. Οι δύο τελευταίες αποχώρησαν από τη διαδικασία αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο διαγωνισμός ήταν στημένος!

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση προχώρησε σε «διαπραγματεύσεις» με την κοινοπραξία «Lukoil»-Λάτση. Το «διά ταύτα» αυτών των «διαπραγματεύσεων» ήταν μια κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης στις 3 του Φλεβάρη, στην οποία αναφερόταν: «Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις είχε τεθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ως τελική ημερομηνία απάντησης της κοινοπραξίας "LukOil-Λάτσης" η 3η Φεβρουαρίου 2003. Η τελική πρόταση της κοινοπραξίας, που παρελήφθη σήμερα, δεν κρίνεται αποδεκτή με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που επιβάλλει την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου». Ομως, τα είπα-ξείπα της κυβέρνησης αποτελούν παράδοση. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή, εντελώς ξαφνικά, οι επικεφαλής των δύο υπουργείων (Ν. Χριστοδουλάκης - Α. Τσοχατζόπουλος), με δημόσιες δηλώσεις τους, ισχυρίστηκαν ότι δεν κηρύχτηκε ο διαγωνισμός άγονος.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι λίγες μέρες μετά, στις 15 του Φλεβάρη, ο «Ρ» δημοσίευσε κατ' αποκλειστικότητα ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση των ΕΛΠΕ προορίζουν τον Λάτση για μεγαλομέτοχο στα ΕΛΠΕ. Αραγε, γιατί να προκαλεί έκπληξη η απόφαση της κυβέρνησης, αφού οι διεργασίες είχαν ξεκινήσει προ πολλού;

Χτες οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ομίλου για να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του ΔΣ που θα ενέκρινε την ...«απορρόφηση» της «Πετρόλα» από τα ΕΛΠΕ. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του ελεγχόμενου από την εργοδοσία Σωματείου Εργαζομένων της «Πετρόλα» με ανακοίνωσή τους πανηγύριζαν για την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει το αφεντικό τους και αφεντικό των ΕΛΠΕ.

Τέλος, χτες, εγκρίθηκε από τα ΔΣ των ΕΛΠΕ και της «Πετρόλα» η έναρξη των διαδικασιών για την «απορρόφηση» της «Πετρόλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ