Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Βγήκαν τα κυβερνητικά «χατζάρια»

Των βαμβακοπαραγωγών τα... πάθη θα υποστούν φέτος και οι ελαιοπαραγωγοί, προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να δηλώσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μια εικονική επιδοτούμενη ποσότητα ελαιολάδου στην ΕΕ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας μαζί με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ήδη προαποφασίσει να δηλώσουν μια επιδοτούμενη ποσότητα ελαιολάδου από 420.000 μέχρι 440.000 τόνους, ασχέτως πιο είναι το πραγματικό ύψος της παραγωγής της περιόδου 2002/2003 (419.000 τόνοι είναι το πλαφόν). Κι ενώ οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται αυτό το διάστημα να υποβάλουν αιτήσεις για να πάρουν την επιδότηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέα περιοριστικά μη επιλέξιμα κόλπα. Το όλο πρόβλημα συζητήθηκε χτες και σε πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των Ενώσεων που συμμετέχουν στην «Ελαιουργική»...

Αυτό που φαίνεται πάντως είναι ότι το αυθαίρετο μαγείρεμα που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα βασιστεί σε ένα σύστημα πολλαπλού τσεκουρώματος. Με άλλα λόγια θα χρησιμοποιηθούν:

  • Ο μέσος όρος της τελευταίας εξαετίας των δηλωθέντων ποσοτήτων ανά ελαιοκομικό νομό, αφαιρουμένων των χρονιών με τη μικρότερη και τη μεγαλύτερη παραγωγή.
  • Οι αποδόσεις των ελαιοκομικών ζωνών, κάτι που οι ελαιοπαραγωγοί το γεύτηκαν προ διετίας.
  • Ο έλεγχος της «καταγωγής» του ελαιολάδου, με βάση τον αριθμό των δέντρων. Τούτο σημαίνει πως οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν μαζί με την αίτησή τους για να πάρουν επιδότηση και χαρτί του Ελαιοκομικού Μητρώου, όπου έχει γίνει σύνταξη του Μητρώου ή υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό των ελαιόδεντρών τους.
  • Οι ποσότητες των αποθεμάτων που έχουν στα χέρια τους οι ελαιοπαραγωγοί και τα ελαιοτριβεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ