Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
«Χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά»

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Μόνο με την αγωνιστική τους παρέμβαση και τη μαχητική διεκδίκηση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, μπορούν οι αγρότες να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες
Μόνο με την αγωνιστική τους παρέμβαση και τη μαχητική διεκδίκηση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, μπορούν οι αγρότες να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες
Στην κολιγοποίηση του αγρότη και στην ανάπτυξη νεοφεουδαρχικών μοντέλων οδηγούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υπογράμμισε ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή σχετική συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα ο Γ. Πατάκης, τόνισε: «Οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, δε συνιστούν απλά ενδιάμεση "διορθωτική" αναθεώρηση αλλά δίνουν τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά. Ταυτόχρονα, υποθηκεύουν την ποιότητα των προϊόντων, την υγεία και το εισόδημα του καταναλωτή και το περιβάλλον.

Με βίαια μέτρα - τα οποία καμία από τις εκθέσεις που συζητάμε δεν αναιρεί αλλά επιχρυσώνει την καταστροφική λογική τους με ανώδυνες τροπολογίες σε επιμέρους θέματα - η κοινοτική γεωργία προσαρμόζεται στις συνθήκες της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης αγοράς και οι αγρότες μετατρέπονται με το έτσι θέλω του κ. Φίσλερ, από παραγωγοί σε "επιχειρηματίες", έρμαια δηλαδή των νόμων της αγοράς, των εισαγωγών και των πολυεθνικών της επισιτιστικής βιομηχανίας.

Η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και η καταβολή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων, η διαφοροποίηση με τη σταδιακή μείωση και αποκλιμάκωση των ενισχύσεων που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ/εκμετάλλευση και η πλήρης εξάρτηση των ενισχύσεων από την αυστηρή τήρηση "περιβαλλοντικών προτύπων", την επονομαζόμενη "πολλαπλή συμμόρφωση" μετατρέπουν την ήδη καταστροφική ΚΑΠ σε μηχανισμό εξολόθρευσης των αγροτών, με ριζική αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της υπαίθρου, πράγμα που οδηγεί με βεβαιότητα στην αποσύνθεση της μικρομεσαίας κυρίως αγροτιάς.

Προτάσεις - ασπιρίνες του εισηγητή, κ. Κούνια, για διαφοροποίηση, παραδείγματος χάριν, του τρόπου αποσύνδεσης, δηλαδή να είναι σταδιακή αντί για καθολική, να είναι με λιγότερα προϊόντα τον πρώτο χρόνο αντί για το σύνολο των προϊόντων, δεν αναιρούν τίποτα από τα παραπάνω και σε μεσοπρόθεσμη βάση θα έχουν τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της υπαίθρου.

Ο στόχος που εξυπηρετείται από την αναθεώρηση της ΚΑΠ, είναι η εξοικονόμηση πόρων από τη γεωργία για άλλες πολιτικές (ΟΝΕ, ΚΕΠΠΑ κ.ά.) και ο προσανατολισμός της γεωργίας στην αγορά με όρους άκρατου ανταγωνισμού, χωρίς κανένα κοινωνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό κριτήριο, έτσι όπως επιβάλλουν οι μηχανισμοί του ΠΟΕ και οι πιέσεις των ΗΠΑ.

Η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος που συνεχώς επαναλαμβάνεται, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Χαρακτηριστικότερο δείγμα της υποκρισίας, είναι η υποχώρηση στις πιέσεις των ΗΠΑ για απελευθέρωση και χρήση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η περιβόητη "πολυλειτουργικότητα" της γεωργίας, με ανακατανομή πόρων προς το δεύτερο πυλώνα για την υποτιθέμενη ανάπτυξη της υπαίθρου, δεν είναι παρά για μια πολύ κακή πρόφαση συγκάλυψης του επιδιωκόμενου στόχου περιθωριοποίησης του αγροτικού κόσμου και αλλοίωσης του κοινωνικού και περιβαλλοντικού του ρόλου, αφού ο αγρότης, από τη φύση της απασχόλησής του, ανέκαθεν προστάτευε το περιβάλλον και συνέβαλε στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας προς όφελος των λαών, οδηγεί στη βίαιη αναπροσαρμογή των εκμεταλλεύσεων, στην εξαφάνιση της μικρής καλλιέργειας, στην "κολιγοποίηση" του αγρότη και στην ανάπτυξη νεο-φεουδαρχικών γεωργικών μοντέλων, τόσο για τις χώρες διεύρυνσης όσο και για τα ήδη κράτη - μέλη. Αυξάνει τα κέρδη των πολυεθνικών, ενισχύει και εδραιώνει τη ληστεία των αναπτυσσόμενων χωρών και των λαών τους.

Οι εκθέσεις του Κοινοβουλίου όχι μόνο δε συγκρούονται και δεν κινούνται έξω από την καταστροφική πολιτική της Επιτροπής αλλά, αντίθετα, "ρίχνουν νερό στο μύλο" της. Επειδή η αγωνία των αγροτών δεν είναι ο εξωραϊσμός αντιαγροτικών αναθεωρήσεων αλλά η ανατροπή τους, εμείς θα καταψηφίσουμε αυτές τις προτάσεις. Τασσόμαστε στο πλευρό των αγροτών και συμπαραστεκόμαστε στους δυναμικούς αγώνες τους, τη μόνη λύση για τη διασφάλιση της επιβίωσής τους, της προστασίας της ποιότητας των προϊόντων, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ