ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πνίγεται» στο κλοφέν το κτίριο του υπουργείου Οικονομίας!

Οι εργαζόμενοι εκτίθενται στην τοξική και καρκινογόνο ουσία 64 φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους κατοίκους της Αθήνας. Με υπεκφυγές απαντούν οι αρμόδιοι

Με μισόλογα και μισές αλήθειες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προσπάθησε χτες να υποβαθμίσει το θέμα της τοξικής ουσίας (ύποπτη ακόμη και για καρκινογενέσεις) κλοφέν που ανιχνεύτηκε, διάσπαρτο, στους ορόφους του υπουργείου, θέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία των εκατοντάδων υπαλλήλων που εργάζονται καθημερινά στο κτίριο, αλλά και τους χιλιάδες που το επισκέπτονται.

Οπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης, η διαρροή οφείλεται στον ηλεκτρικό εξοπλισμό του υποσταθμού (μετασχηματιστές, πυκνωτές) που υπάρχει στο υπόγειο του κτιρίου.

Οπως αναφέρει το πόρισμα των επιστημόνων που παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομίας στα μέσα Μάη και τηρήθηκε μέχρι χτες μυστικό, οι δειγματοληψίες έγιναν στις 27 και 28 Μάρτη 2003. Συλλέχθηκαν οκτώ δείγματα από το υπόγειο, το κλιμακοστάσιο, τους ορόφους του κτιρίου, μέχρι και τον εξωτερικό χώρο του 5ου ορόφου. Οι συγκεντρώσεις του κλοφέν που εντοπίστηκαν κυμαίνονται από 265 έως και 9.000 φορές υψηλότερες από αυτές που προσδιορίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αθήνας. Ακόμη πιο τραγικό είναι ότι οι τιμές ημερήσιας έκθεσης στο κλοφέν για τους υπαλλήλους του υπουργείου είναι από 0,57 ως 1,62 mg ανά άτομο (μέσος όρος 1,03 mg ), ενώ για κάποιο άτομο που ζει στην Αθήνα και δεν εργάζεται σε χώρο ρυπασμένο από κλοφέν, η αντίστοιχη έκθεση δεν υπερβαίνει τα 0.016 mg. Δηλαδή οι υπάλληλοι του υπουργείου εκτίθενται κατά 64 φορές περισσότερο!

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δείχνει να μη συναισθάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης, παίζοντας με την υγεία των εργαζομένων. Ο γγ του ΥΠΕΘΟ, Γ. Ζανιάς, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το πόρισμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, λέγοντας ότι κινήθηκε η διαδικασία απομάκρυνσης του υποσταθμού. Για το σκοπό αυτό υπογράφηκε σύμβαση ανάμεσα στο Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (που είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου) και σε εξειδικευμένη εταιρία. Ο γγ του υπουργείου παραδέχτηκε ότι τα όρια του τοξικού υλικού είναι υψηλά, αλλά...«μέσα στα γερμανικά όρια ασφαλείας» (σσ δεν καλύπτει όμως, σύμφωνα με το πόρισμα, τα όρια του Καναδά και των ΗΠΑ). Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο χώρος στεγανοποιήθηκε και πως ο υποσταθμός θα έχει απομακρυνθεί μέχρι τις 10 του Ιούλη. Πάντως η συμβατική υποχρέωση της εταιρίας που ανέλαβε την απομάκρυνση είναι για τις 20 του Αυγούστου.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της τονίζει πως ο συγκεκριμένος υποσταθμός, στον οποίο παρατηρήθηκε διαρροή κλοφέν, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το κτίριο ανήκουν στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «κατασκευάστηκε το 1973 από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου και έκτοτε λειτουργεί και συντηρείται με δική τους ευθύνη». Αναφέρει επίσης ότι δεν έχει ουδεμία σχέση και ευθύνη για τους μετασχηματιστές αυτού του υποσταθμού.

Προεκλογικές εξαγγελίες για τσιγγάνους και παλιννοστούντες

Σε μία προσπάθεια ανάδειξης του δήθεν κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης, ενόψει εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε χτες την επισκόπηση των προγραμμάτων για τους τσιγγάνους και τους παλιννοστούντες, τα οποία συνεχώς εξαγγέλλονται και ποτέ δεν υλοποιούνται.

Με δηλώσεις του μετά το πέρας της διυπουργικής επιτροπής που... επισκόπησε χτες την κατάσταση, ο Κ. Σκανδαλίδης ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση ξοδεύει χρήματα με σημαία την κοινωνική πολιτική». Προφανώς οι τσιγγάνοι και οι παλιννοστούντες θα αναρωτιούνται πού διοχετεύονται αυτά τα χρήματα, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιθώριο. Από το 1996 - οπότε και πρωτοανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, πακέτο προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων - οι εξαγγελίες είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες. Τότε, η κυβέρνηση υποσχόταν ένα διετές πρόγραμμα ύψους 3 δισ. δραχμών ή 7.500 δραχμών κατά κεφαλήν το χρόνο, από 200 τροχόσπιτα το χρόνο μέχρι κλασικό αθλητισμό. Το δε Μάρτη του 1999 η κυβέρνηση υποσχόταν ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των τσιγγάνων, αλλά έκτοτε ουδέν νεότερο. Η στέγαση τσιγγάνων σε οικισμό με λυόμενα στο στρατόπεδο «Γκόνου», που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 1997 παραδόθηκε το Νοέμβρη του 2000.

Με περίσσιο θράσος χτες η κυβέρνηση διά στόματος Κ. Σκανδαλίδη, έκανε λόγο για υλοποίηση πρωτοποριακών προγραμμάτων για τσιγγάνους και παλιννοστούντες, «που δεν υπάρχουν σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ποια είναι αυτά τα προγράμματα, όπως τα επισκόπησε χτες η διυπουργική επιτροπή; Η υπόσχεση για δημιουργία 6 οικισμών, τριών για τους τσιγγάνους και τριών για τους παλιννοστούντες. Η λειτουργία 26 διαπολιτισμικών σχολείων σε 8.000 μαθητές. Η εκπαίδευση 5 χιλιάδων μαθητών, για... μια βδομάδα (!) σε 8 αθλήματα. Η διεξαγωγή 38 επισκέψεων από 3 κινητές μονάδες περίθαλψης σε καταυλισμούς τσιγγάνων. Η λειτουργία από τον Οκτώβρη 31 ιατροκοινωνικών κέντρων, από τα 50 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των δήμων για την αγορά οικοπέδων που θα στεγάσουν τους τσιγγάνους και τη χορήγηση 35.000 στεγαστικών δανείων με επιδότηση για τους παλιννοστούντες και 4.500 για τους τσιγγάνους.

Στους δήμους τα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας

Αναλαμβάνουν να λειτουργήσουν και τα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι φορτώνονται ολοένα με αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες των δημοτών. Με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών καλούνται οι δήμοι να τροποποιήσουν τους Οργανισμούς τους ώστε να συμπεριλάβουν σε αυτούς τα ΚΕΦΟ, ή να συστήσουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που θα τα λειτουργήσουν. Στην περίπτωση που τα Δημοτικά Συμβούλια δεν προβούν σε αυτήν την πράξη, αυτό θα πράξει ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας.

Στην εποπτεία των δήμων υπάγονται από τις 10 Φλεβάρη του τρέχοντος έτους και βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, βρεφοκομεία και νηπιαγωγεία του ΠΙΚΠΑ, ΚΒ «Μητέρα» και τα Ιδρύματα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, καθώς και όποια προγράμματα παιδικών σταθμών του ΕΟΠ. Αυτά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα λειτουργούν ως δημοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ενώ μπορούν με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να συγχωνευτούν σε ένα πρόσωπο. Οσα από τα παραπάνω Ιδρύματα δε λειτουργούν κατά την ημερομηνία 10 Φλεβάρη και δεν έχουν προσωπικό, καταργούνται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Κατά της τυπολατρίας των εισαγγελέων

Να απεμπλακούν από τον «εξοργιστικό φαρισαϊσμό και αφόρητη τυπολατρία» και να υπηρετήσουν πραγματικά τον πολίτη καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας ο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκης, με εγκύκλιο που απέστειλε στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών.

Με αφορμή συχνά κρούσματα να παραπέμπονται σε αυτόφωρη διαδικασία «απλοί άνθρωποι του λαού, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι κλπ.», με την κατηγορία της κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων, γιατί ήταν αποδέκτες παραχαραγμένου νομίσματος, που μπορεί να τους το έδωσε ακόμη και το ασφαλιστικό τους ταμείο ή τράπεζα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προειδοποιεί ότι θα ασκήσει «πειθαρχική δίωξη κατά οποιουδήποτε», ο οποίος θα ερμηνεύσει με ευρύ τρόπο το άρθρο 208 του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. αναφέρεται στο αδίκημα). Διευκρινίζει επίσης ότι ο ποινικός νομοθέτης είχε σκοπό να προστατεύσει το νόμισμα από περιπτώσεις παραχάραξης και δεν μπορεί να υποπίπτει σ' αυτή την περίπτωση η κυκλοφορία ενός ή δύο νομισμάτων μικρής αξίας από ένα απλό πολίτη.

Τέλος, ο Ε. Κρουσταλάκης ζητάει να εκδώσουν κατεπειγόντως οι εισαγγελικές αρχές σχετικές οδηγίες προς τα αστυνομικά όργανα.

ΝΙΚΑΙΑ
Εκδήλωση: «Πόλεμος και περιβάλλον»

Με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος» ο Ορειβατικός Φυσιολογικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ) σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Πόλεμος και Περιβάλλον».

Η εκδήλωση γίνεται σήμερα, Τετάρτη 4 Ιούνη 2003, στις 8 μ.μ., στον ιστορικό χώρο της Μάνδρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς (Οσ. Ξένη) Κιλικίας και Θείρων, στη Νίκαια.

Θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του ΟΦΟΝ Γιάννης Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Μπενετάτος.

Για τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στο περιβάλλον θα μιλήσει η πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας κατά της πυρηνικής και βιομηχανικής απειλής Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νίκαιας και τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ