Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πνίγεται» στο κλοφέν το κτίριο του υπουργείου Οικονομίας!

Οι εργαζόμενοι εκτίθενται στην τοξική και καρκινογόνο ουσία 64 φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους κατοίκους της Αθήνας. Με υπεκφυγές απαντούν οι αρμόδιοι

Με μισόλογα και μισές αλήθειες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προσπάθησε χτες να υποβαθμίσει το θέμα της τοξικής ουσίας (ύποπτη ακόμη και για καρκινογενέσεις) κλοφέν που ανιχνεύτηκε, διάσπαρτο, στους ορόφους του υπουργείου, θέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία των εκατοντάδων υπαλλήλων που εργάζονται καθημερινά στο κτίριο, αλλά και τους χιλιάδες που το επισκέπτονται.

Οπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης, η διαρροή οφείλεται στον ηλεκτρικό εξοπλισμό του υποσταθμού (μετασχηματιστές, πυκνωτές) που υπάρχει στο υπόγειο του κτιρίου.

Οπως αναφέρει το πόρισμα των επιστημόνων που παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομίας στα μέσα Μάη και τηρήθηκε μέχρι χτες μυστικό, οι δειγματοληψίες έγιναν στις 27 και 28 Μάρτη 2003. Συλλέχθηκαν οκτώ δείγματα από το υπόγειο, το κλιμακοστάσιο, τους ορόφους του κτιρίου, μέχρι και τον εξωτερικό χώρο του 5ου ορόφου. Οι συγκεντρώσεις του κλοφέν που εντοπίστηκαν κυμαίνονται από 265 έως και 9.000 φορές υψηλότερες από αυτές που προσδιορίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αθήνας. Ακόμη πιο τραγικό είναι ότι οι τιμές ημερήσιας έκθεσης στο κλοφέν για τους υπαλλήλους του υπουργείου είναι από 0,57 ως 1,62 mg ανά άτομο (μέσος όρος 1,03 mg ), ενώ για κάποιο άτομο που ζει στην Αθήνα και δεν εργάζεται σε χώρο ρυπασμένο από κλοφέν, η αντίστοιχη έκθεση δεν υπερβαίνει τα 0.016 mg. Δηλαδή οι υπάλληλοι του υπουργείου εκτίθενται κατά 64 φορές περισσότερο!

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δείχνει να μη συναισθάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης, παίζοντας με την υγεία των εργαζομένων. Ο γγ του ΥΠΕΘΟ, Γ. Ζανιάς, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το πόρισμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, λέγοντας ότι κινήθηκε η διαδικασία απομάκρυνσης του υποσταθμού. Για το σκοπό αυτό υπογράφηκε σύμβαση ανάμεσα στο Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (που είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου) και σε εξειδικευμένη εταιρία. Ο γγ του υπουργείου παραδέχτηκε ότι τα όρια του τοξικού υλικού είναι υψηλά, αλλά...«μέσα στα γερμανικά όρια ασφαλείας» (σσ δεν καλύπτει όμως, σύμφωνα με το πόρισμα, τα όρια του Καναδά και των ΗΠΑ). Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο χώρος στεγανοποιήθηκε και πως ο υποσταθμός θα έχει απομακρυνθεί μέχρι τις 10 του Ιούλη. Πάντως η συμβατική υποχρέωση της εταιρίας που ανέλαβε την απομάκρυνση είναι για τις 20 του Αυγούστου.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της τονίζει πως ο συγκεκριμένος υποσταθμός, στον οποίο παρατηρήθηκε διαρροή κλοφέν, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το κτίριο ανήκουν στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «κατασκευάστηκε το 1973 από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου και έκτοτε λειτουργεί και συντηρείται με δική τους ευθύνη». Αναφέρει επίσης ότι δεν έχει ουδεμία σχέση και ευθύνη για τους μετασχηματιστές αυτού του υποσταθμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ