ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διώκονται για την κριτική τους...

Από την «Ωραία κοιμωμένη» με το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής
Από την «Ωραία κοιμωμένη» με το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής
Στα δικαστήρια οδηγούνται χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μετά από αγωγή αποζημίωσης που άσκησε εναντίον τους η διευθύντρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αννα Πέτροβα και θα εκδικαστεί αύριο, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Χορευτών ΕΛΣ, «με την αγωγή της η κ. Πέτροβα ζητά να της καταβληθεί το ποσό των 293.420,27 ευρώ!!!, εξαιτίας δήθεν συκοφαντικών διά του Τύπου, ισχυρισμών τους σε βάρος της».

Το σωματείο καταδικάζει την απόφαση της διευθύντριας «να επιχειρήσει μόνη αυτή από όλους τους προϊσταμένους της και όλα τα συναρμόδια πρόσωπα της διοίκησης της ΕΛΣ την οικονομική εξόντωση των συναδέλφων μας εργαζομένων, με αιτιάσεις περί δήθεν συκοφαντικών ισχυρισμών», υπογραμμίζοντας «το αναφαίρετο δικαίωμά μας να ασκούμε δημιουργική κριτική προς κάθε υπεύθυνο από τους εργοδότες μας για κάθε άλυτο πρόβλημα ή αίτημά μας». Αξίζει να σημειωθεί πως οι «διωκόμενοι» είναι μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ!!!

Η κριτική για τα «κακώς κείμενα» στην ΕΛΣ είχε διατυπωθεί με αφορμή τον τραγικό αυτοχειριασμό του Α' χορευτή της ΕΛΣ, Γ. Μελογιαννίδη, όμως παρά την ψυχική ένταση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι συνάδελφοί μας τήρησαν τους κανόνες άσκησης κριτικής σύμφωνα με το παράρτημα των συλλογικών μας συμβάσεων περί πειθαρχικών παραπτωμάτων. Κοινοποίησαν προβλήματα του κλάδου μας, για τα οποία ήταν ενήμερα όλα τα αρμόδια όργανα του θεάτρου. Γι' αυτό ουδέποτε διενεργήθηκε εκ μέρους της ΕΛΣ ένορκη διοικητική εξέταση για εξακρίβωση διάπραξης πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων, ούτε ποτέ τους ασκήθηκε πειθαρχική ή ποινική δίωξη».

Χαρακτηρίζοντας την αγωγή «ευθεία επίθεση στην επιβίωση των διωκόμενων» και ενάντια «στην ελευθερία έκφρασης και κριτικής» το Σωματείο καλεί τα μέλη του ν' αντισταθούν σε παρόμοια φαινόμενα ενώνοντας τις δυνάμεις τους για τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου.

Νεοελληνική λογοτεχνία και μετάφραση

Ημερίδα με θέμα «Η υποδοχή της νεοελληνικής λογοτεχνίας στις γλώσσες: Βουλγαρική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική, ολλανδική, πορτογαλική, ρουμανική, σερβοκροατική και τουρκική», οργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) του ΑΠΘ. Στην ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στις 6/6 (9.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) στον κήπο του παλιού Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), με εισηγήσεις τους θα συμμετάσχουν, εκτός από Ελληνες, πανεπιστημιακοί καθηγητές από τις χώρες καταγωγής των προαναφερόμενων γλωσσών.

Στην ημερίδα, από τους Ελληνες και ξένους εισηγητές θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και συμπεράσματα του προγράμματος «Ελεγχος, καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση της μεταφρασμένης νεοελληνικής λογοτεχνίας», το οποίο εκπόνησε το Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου, κατά την πενταετία 1998-2002, στα πλαίσια του προγράμματος δράσης του ΚΕΓ «Διάδοση και στήριξη των νεοελληνικών γραμμάτων και σπουδών στο εξωτερικό», με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ. Το πρόγραμμα καταγράφει τις τύχες και ιδιομορφίες της μεταφρασμένης νεοελληνικής πεζογραφίας και ποίησης, στις οποίες θα αναφερθούν οι εισηγητές. Μετά τις εισηγήσεις θα γίνει ανοιχτός διάλογος με τους προσκεκλημένους, πάνω σε ερωτήματα, προβλήματα και συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα, σε δομές και πρακτικές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της μετάφρασης νεοελληνικών λογοτεχνικών έργων.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι στο «Kings College» του Λονδίνου παρουσιάστηκε (2/6) το «Ανθολόγιο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», το οποίο εκπόνησε - με ανάθεση του ΚΕΓ - ο νεοελληνιστής κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο προαναφερόμενο Πανεπιστήμιο, Ντέιβιντ Ρικς.

Μαθητικό θέατρο στα Γιάννενα

Για δέκατη χρονιά διοργανώνεται Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων Ηπείρου στα Γιάννενα, που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Καμπέρειο Πνευματικό Ιδρυμα Ιωαννίνων. Οι παραστάσεις δίνονται (2-20/6) στο «Καμπέρειο» θέατρο. Στις προηγούμενες συναντήσεις παρουσιάστηκαν 66 παραστάσεις σχολείων (Παιδικών Σταθμών μέχρι Λυκείων), τα οποία κυρίως εδρεύουν στην Ηπειρο. Στη φετινή Συνάντηση συμμετέχουν οκτώ σχολεία. Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής: Παρουσιάστηκε «Η ιστορία της φλόγας», έργο βασισμένο στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου από το Δημοτικό Σχολείο Μονοδενδρίου. Σήμερα: «Ματίας ο πρώτος» της Αλκης Ζέη, από το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων. Αύριο, «Ηλιος ο ηλιάτορας» του Οδυσσέα Ελύτη από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας. Στις 9/6 «Μια φορά κι έναν καιρό», διασκευή παραμυθιών του Κώστα Ντούγια από το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας (με τους μαθητές της Β' τάξης). Στις 11/6 «Οι του Ομήρου Βατραχοποντικομαχίες» από το Νηπιαγωγείο «Πολυξένη Μολυβαδά». Στις 12/6 «Ο Μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ από το Δημοτικό Σχολείο Κατσικάς. Στις 19/6 «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαν Εξυπερί από το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων και στις 20/6 «Το σακάκι που βελάζει» του Στανισλάβ Στρατίεβ από το Γυμνάσιο και Λύκειο Μαργαριτίου.

Εκθέτουν στην Ανδρο

Εργο του Δ. Κοκκινίδη
Εργο του Δ. Κοκκινίδη
Στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού «Πλόες», που οργανώνει κάθε καλοκαίρι το Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως της Ανδρου, παρουσιάζεται το έργο δυο σημαντικών ζωγράφων και δασκάλων, του ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Δημοσθένη Κοκκινίδη και του τακτικού καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σωτήρη Σόρογκα, με γενικό τίτλο «Μνήμες και Πραγματικότητα». Οι δύο ζωγράφοι θα εκθέσουν αντιπροσωπευτικά, γνωστά και άγνωστα, καθώς και νέα έργα τους. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι ότι ανήκουν στην ίδια γενιά, έχοντας ο καθένας ξεχωριστά διαπραγματευτεί το χώρο, φυσικό και μεταφυσικό, καθώς και τα πλαστικά προβλήματα της φόρμας. Και τους δύο έχουν απασχολήσει, σε κοινωνικό, ηθικό και πνευματικό επίπεδο, οι ανθρώπινες σχέσεις, η φύση και ο διάλογος του ατόμου με τον εαυτό του. Στη ζωγραφική τους παρουσιάζεται η αισθητή και υπεραισθητή πραγματικότητα, μέσα από μια διαπολιτισμική μνήμη, όπως την εμφανίζουν τα αιτήματα της εποχής μας.

Την έκθεση επιμελείται η κριτικός και ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

Λαϊκή ποίηση

Σ' ένα μικρό και καλαίσθητο βιβλιαράκι, που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τυμφαίων - περιλαμβάνει ορεινά χωριά στα Αντιχάσια του Νομού Τρικάλων - συγκεντρώθηκαν ποιήματα ενός λαϊκού ποιητή, του Στέφανου Νταή. Στη συλλογή του, με τίτλο «Τι;», περιλαμβάνονται ποιήματα και μερικά πεζά κείμενα, που έγραψε τα τελευταία πέντε χρόνια, διαμένοντας στο χωριό του, εκεί ψηλά στον Κονισκό.

Ο Στέφανος Νταής δεν έμαθε πολλά γράμματα - είναι του Δημοτικού - αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι πλημμυρισμένος από ποιητική ευαισθησία. Χρησιμοποιεί την ποίηση για να περιγράψει την ομορφιά του Φύσης, να τιμήσει την αγωνιστική προσφορά στο λαό και στην πατρίδα, να φωνάξει για ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη. Είναι κι ο μπαρμπα-Στέφος - έτσι τον αποκαλούν πολλοί συγχωριανοί του - ένας από τους απλούς ανθρώπους του λαού, που φέρουν τον πολιτισμό στο DNA τους. Αυτό το «έχος» του προσπαθεί να εξωτερικεύσει, σαν ακουμπάει το μολύβι στο χαρτί...

Την όπερα του Ροσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης» θα ανεβάσει το καλοκαίρι η Παιδική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής. Για την κάλυψη των ρόλων της παράστασης διοργανώνεται ακρόαση στο θέατρο «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59), την Παρασκευή (13/6), στις 10πμ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στη Γραμματεία της ΕΛΣ (Χ. Τρικούπη 18α, 5ος ορ., τηλ. 210. 3614.433), μέχρι τις 10/6.

Εμπνευσμένα από την «Οδύσσεια» και προορισμένα να εικονογραφήσουν τη νέα δανέζικη μετάφραση του ομηρικού έπους από τον καθηγητή Οτο Στέεν Ντούε, είναι τα έργα της έκθεσης ζωγραφικής του Δανού Πέτερ Μπράντες, με τίτλο «Από το λόγο στην εικόνα», την οποία θα παρουσιάσει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο Μέγαρο Ευνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20). Στα εγκαίνια (5/6, 8μμ) θα μιλήσει ο καθηγητής και μεταφραστής της «Οδύσσειας» Δημήτρης Μαρωνίτης. Διάρκεια έκθεσης έως 30/6 (Δευτέρα - Κυριακή 10πμ-2μμ, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και 6-8μμ).

Αφιέρωμα τιμής και μνήμης του αθάνατου ποιητή Νίκου Καββαδία, με τίτλο «Ο ξενιτεμένος της θάλασσας», οργανώνει στις 10/6 (9μμ) στην αυλή του σχολείου, η Σχολική Βιβλιοθήκη του 5ου Εσπερινού ΤΕΕ (Κωλέττη 34, Εξάρχεια, 210-3818847), σε συνεργασία με τους καθηγητές του και το Ολοήμερο Σχολείο του 35ου και 37ου Δημοτικών Σχολείων. Συντελεστές της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας - εκδήλωσης είναι καθηγητές, συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί. Η πολύπτυχη καλλιτεχνικά εκδήλωση θα πλαισιωθεί και με τρεις εκθέσεις - αναφορά στον ποιητή (ζωγραφικής, κεραμικής, φωτογραφίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ