ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΤΟΠΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της ταξικής πάλης

Συγκέντρωση νέων δυνάμεων, ένταξη και άλλων συνδικάτων στο ΠΑΜΕ, ενίσχυση του ταξικού πόλου και στράτευση στην καθημερινή δράση χιλιάδων εργαζομένων είναι οι στόχοι που τέθηκαν χτες στη σύσκεψη για τη συγκρότηση της Τοπικής Γραμματείας της Αθήνας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, εκατοντάδες συνδικαλιστές κατέθεσαν τον προβληματισμό τους και τις προτάσεις τους, ώστε οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε επίπεδο Αθήνας, πιο αποφασιστικά να μπούνε στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Με συγκεκριμένο πλάνο σε κάθε κλάδο δουλιάς, σε κάθε εργατογειτονιά και χώρο εργασίας, να οργανωθεί η εργατική τάξη, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να δυναμώσει η ιδεολογική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του συμβιβασμού, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού μέσα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Γιατί, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαυρίκος, «με αυτές τις δυνάμεις μάς χωρίζει άβυσσος. Αυτοί έχουν αναλάβει να περνάνε την ιδεολογία και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης μέσα στις γραμμές των εργαζομένων».

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η συγκρότηση της 16μελούς Τοπικής Γραμματείας της Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία που εναρμονίζεται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, την οξύτητα της επίθεσης του κεφαλαίου και την ανάγκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να πρωτοστατήσουν με τη δράση τους ενάντια σε αυτή την επίθεση.


Στα βήματα που πρέπει να γίνουν σε κάθε κλάδο, στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και στις δυσκολίες που ορθώνει η εργοδοσία αλλά και η στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο.

Εχουμε δυνατότητες. Διαθέτουμε εργαλεία και τρόπους για να οργανώσουμε τον αγώνα, σημείωσε ο Γ. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Χανδρής». Απαιτείται όμως να κατέβουμε περισσότερο «προς τα κάτω», στους χώρους δουλιάς, κάθε μέρα να ξεκινάμε με το ερώτημα πόσους εργαζόμενους έφερα στο σωματείο. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα και τοπικές επιτροπές, ιδιαίτερα με τους νέους εργαζόμενους.

Παρά τα όσα έχουμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει αναντιστοιχία, μπροστά στην όξυνση της εργοδοτικής επίθεσης, που θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, σημείωσε ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Κριτήριο της δράσης μας πρέπει να είναι η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η εγγραφή νέων μελών.

Το πρόβλημα της ανεργίας δε λύνεται με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της αγοράς, π.χ., ο φόρος Τόμπιν, όπως διαλαλούν διάφοροι, συντηρώντας και αναπαράγοντας αυταπάτες στους εργαζόμενους, είπε στην παρέμβασή του ο Φώτης Βαρδής από το χώρο του ΟΤΕ. Η ανεργία, συνέχισε, είναι πρόβλημα «εκ γενετής» του ίδιου του συστήματος. Αλλο τα μέτρα προστασίας των ανέργων, άλλο η «λύση» του προβλήματος της ανεργίας.

Εκτιμούμε, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βαγγέλης Βακάλης, ότι τα προβλήματα της εργατικής τάξης το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν. Ειδικά στις κατασκευές, που μετέχουν με το 16% στο ΑΕΠ, με την παράδοση των μεγάλων έργων η κατάσταση θα χειροτερέψει για τους οικοδόμους. Και εδώ πρέπει να προσέξουμε, το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που συγκεκριμένες δυνάμεις καλλιεργούν σκόπιμα.

Μιλώντας για την ανάγκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πιο αποφασιστικά να ανοιχτούν στην εργατική τάξη, ο Θεολόγος Πατερέλλης υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι το ΠΑΜΕ έχει τις πόρτες του ανοιχτές σε όλους τους εργαζόμενους. Τις έχει κλειστές στους «ψευτο-διαλόγους» και στους «εργατοπατέρες».

Ο Θανάσης Γκόγκος, νέος τραπεζοϋπάλληλος, θα σημειώσει: Παρά το χτύπημα στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που έχουν εξαπολύσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση, τα όνειρα της νεολαίας δεν εγκλωβίζονται στις μικρές αγγελίες, ούτε στα 8μηνα της μερικής απασχόλησης. Η νέα γενιά θα είναι αμείλικτη με αυτούς που παζαρεύουν τα δικαιώματά της.

Η Βίκυ Μαργώνη, από το Συνδικάτο στο Φάρμακο, θα προσθέσει ότι χρειάζεται πιο αποφασιστικά να ανοιχτούμε στη νεολαία. Η απάντηση θα δοθεί με το ΠΑΜΕ. Διεκδικώντας δουλιά για όλους, δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Μπορεί ακόμα να είμαστε λίγοι. Αλλά είμαστε παρόντες σε όλες τις μάχες. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.


Καθημερινή δουλιά με τους εργαζόμενους

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Γ. Πέρρου στη σύσκεψη για τη συγκρότηση της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

«Εχουμε πολλή δουλιά μπροστά μας. Οι δυνατότητές μας είναι μεγάλες, έχουμε την εμπειρία, με καλύτερη οργάνωση, σχεδιασμό και αξιοποιώντας καλύτερα όλους όσοι αποτελούν τη δύναμη του ΠΑΜΕ, να κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα της Αθήνας.

Εχουμε πείρα, έχουμε δύναμη. Ολοι μαζί να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πάει μπροστά αυτή η μεγάλη υπόθεση».

Μ' αυτήν τη φράση, που σκεπάστηκε από χειροκροτήματα, έκλεισε την εισήγησή του προς τη χτεσινή σύσκεψη, για τη συγκρότηση της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ο ίδιος είχε κάνει λίγο πριν μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης που βιώνει η εργατική τάξη και των καθηκόντων που απορρέουν από αυτήν για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

«Η δύναμη της εργατικής τάξης, σημείωσε συνεχίζοντας, βρίσκεται στην ταξική της ενότητα, που σήμερα, την περίοδο γενικευμένης επίθεσης των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού ενάντια σε όλα τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων, αποκτά νέα, πιο βαθιά χαρακτηριστικά. Μόνον η ενότητα που έχει τη βάση της στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό έχει προοπτική και ανοίγει δρόμο για πολιτικές λύσεις, που θα υπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης».

Και αναλύοντας αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, επισήμανε:

«Η ενότητα δεν οικοδομείται στον αέρα, αλλά σε ταξική αγωνιστική διεκδικητική βάση:

- Στην ανειρήνευτη αντίθεση και πάλη της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του.

- Στην οργάνωση της πάλης για την ανατροπή των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών.

- Στην αποκάλυψη και το δυνάμωμα της σύγκρουσης με τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα.

- Στη διεκδίκηση αιτημάτων, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

- Στη μαζικοποίηση των συνδικάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και το δυνάμωμα των ταξικών τους χαρακτηριστικών. Στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα ζητήματα που αφορούν τη συγκρότηση της τοπικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, τόνισε:

«Απέναντι στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, είναι ανάγκη να συγκεντρώσουμε εργατικές δυνάμεις. Να δημιουργήσουμε εμείς το μοχλό, έναν ισχυρό αγωνιστικό και ταξικό πόλο και σε επίπεδο Αθήνας, που θα είναι ο οργανωτής και ο εμψυχωτής των αγώνων, που θα εμπνέει και θα βοηθάει στη δράση των Σωματείων.

Θα αντιμετωπίζει την επίθεση, θα δρα αυτοτελώς, θα προβάλλει και θα παλεύει για όλα τα αιτήματα που εκφράζουν τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Δράση για όλα τα προβλήματα με συγκεκριμένο σχέδιο, δουλιά κατά κλάδο, κατά εργασιακό χώρο, αλλά και στις εργατικές γειτονιές, έτσι που να αποκτά βάση για τη συσπείρωση πιο πλατιών δυνάμεων, που παλεύουν με το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που κινητοποιούνται στο πλευρό του, ακόμα κι αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του».

Κι αφού ανέφερε τα μέτωπα που είναι ανοιχτά αυτήν την περίοδο, κατέληξε καλώντας σε ακόμα περισσότερη δουλιά, ώστε «να εδραιωθεί και σε επίπεδο Αθήνας ακόμη πιο πολύ στη συνείδηση της εργατικής τάξης ότι το ΠΑΜΕ είναι ο κύριος εκφραστής των συμφερόντων της, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οτι είναι το αντίπαλο δέος στις δυνάμεις της υποταγής και του συμβιβασμού, στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Να επιμείνουμε, τόνισε, να ενταχθούν νέα Σωματεία, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές που προβληματίζονται. Κάθε μέρα έχουμε υποχρέωση να επιθεωρούμε, να ελέγχουμε τη δουλιά μας με κριτήριο πόσες νέες δυνάμεις εντάσσονται στις γραμμές μας και κινητοποιούνται με το ΠΑΜΕ.

Δυνατότητες υπάρχουν και το απέδειξε όλη η δραστηριότητα το προηγούμενο διάστημα στους χώρους δουλιάς, οι κινητοποιήσεις, η ένταξη νέων μελών στα Σωματεία. Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι έξω από τα Σωματεία, βασανίζονται από τα προβλήματα, από τις εργασιακές σχέσεις. Πρέπει να συναντηθούμε μαζί τους, να οργανωθούν, να αποτελέσουν δυνάμεις δράσης μαζί με το ΠΑΜΕ, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Καθημερινή δουλιά για την οργάνωση της εργατικής τάξης και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Καθημερινή δουλιά για τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους εργασιακούς χώρους και τους κλάδους, που θα βοηθούν στη συσπείρωση των εργαζομένων στην καθημερινή δράση, στη στήριξη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ