Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΤΟΠΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της ταξικής πάλης

Συγκέντρωση νέων δυνάμεων, ένταξη και άλλων συνδικάτων στο ΠΑΜΕ, ενίσχυση του ταξικού πόλου και στράτευση στην καθημερινή δράση χιλιάδων εργαζομένων είναι οι στόχοι που τέθηκαν χτες στη σύσκεψη για τη συγκρότηση της Τοπικής Γραμματείας της Αθήνας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, εκατοντάδες συνδικαλιστές κατέθεσαν τον προβληματισμό τους και τις προτάσεις τους, ώστε οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε επίπεδο Αθήνας, πιο αποφασιστικά να μπούνε στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Με συγκεκριμένο πλάνο σε κάθε κλάδο δουλιάς, σε κάθε εργατογειτονιά και χώρο εργασίας, να οργανωθεί η εργατική τάξη, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να δυναμώσει η ιδεολογική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του συμβιβασμού, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού μέσα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Γιατί, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαυρίκος, «με αυτές τις δυνάμεις μάς χωρίζει άβυσσος. Αυτοί έχουν αναλάβει να περνάνε την ιδεολογία και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης μέσα στις γραμμές των εργαζομένων».

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η συγκρότηση της 16μελούς Τοπικής Γραμματείας της Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία που εναρμονίζεται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, την οξύτητα της επίθεσης του κεφαλαίου και την ανάγκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να πρωτοστατήσουν με τη δράση τους ενάντια σε αυτή την επίθεση.


Στα βήματα που πρέπει να γίνουν σε κάθε κλάδο, στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και στις δυσκολίες που ορθώνει η εργοδοσία αλλά και η στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο.

Εχουμε δυνατότητες. Διαθέτουμε εργαλεία και τρόπους για να οργανώσουμε τον αγώνα, σημείωσε ο Γ. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Χανδρής». Απαιτείται όμως να κατέβουμε περισσότερο «προς τα κάτω», στους χώρους δουλιάς, κάθε μέρα να ξεκινάμε με το ερώτημα πόσους εργαζόμενους έφερα στο σωματείο. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα και τοπικές επιτροπές, ιδιαίτερα με τους νέους εργαζόμενους.

Παρά τα όσα έχουμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει αναντιστοιχία, μπροστά στην όξυνση της εργοδοτικής επίθεσης, που θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, σημείωσε ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Κριτήριο της δράσης μας πρέπει να είναι η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η εγγραφή νέων μελών.

Το πρόβλημα της ανεργίας δε λύνεται με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της αγοράς, π.χ., ο φόρος Τόμπιν, όπως διαλαλούν διάφοροι, συντηρώντας και αναπαράγοντας αυταπάτες στους εργαζόμενους, είπε στην παρέμβασή του ο Φώτης Βαρδής από το χώρο του ΟΤΕ. Η ανεργία, συνέχισε, είναι πρόβλημα «εκ γενετής» του ίδιου του συστήματος. Αλλο τα μέτρα προστασίας των ανέργων, άλλο η «λύση» του προβλήματος της ανεργίας.

Εκτιμούμε, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βαγγέλης Βακάλης, ότι τα προβλήματα της εργατικής τάξης το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν. Ειδικά στις κατασκευές, που μετέχουν με το 16% στο ΑΕΠ, με την παράδοση των μεγάλων έργων η κατάσταση θα χειροτερέψει για τους οικοδόμους. Και εδώ πρέπει να προσέξουμε, το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που συγκεκριμένες δυνάμεις καλλιεργούν σκόπιμα.

Μιλώντας για την ανάγκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πιο αποφασιστικά να ανοιχτούν στην εργατική τάξη, ο Θεολόγος Πατερέλλης υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι το ΠΑΜΕ έχει τις πόρτες του ανοιχτές σε όλους τους εργαζόμενους. Τις έχει κλειστές στους «ψευτο-διαλόγους» και στους «εργατοπατέρες».

Ο Θανάσης Γκόγκος, νέος τραπεζοϋπάλληλος, θα σημειώσει: Παρά το χτύπημα στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που έχουν εξαπολύσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση, τα όνειρα της νεολαίας δεν εγκλωβίζονται στις μικρές αγγελίες, ούτε στα 8μηνα της μερικής απασχόλησης. Η νέα γενιά θα είναι αμείλικτη με αυτούς που παζαρεύουν τα δικαιώματά της.

Η Βίκυ Μαργώνη, από το Συνδικάτο στο Φάρμακο, θα προσθέσει ότι χρειάζεται πιο αποφασιστικά να ανοιχτούμε στη νεολαία. Η απάντηση θα δοθεί με το ΠΑΜΕ. Διεκδικώντας δουλιά για όλους, δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Μπορεί ακόμα να είμαστε λίγοι. Αλλά είμαστε παρόντες σε όλες τις μάχες. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ