Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ «ΑΥΛΙΣ»
Δεν έγινε αυτοψία

«Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν πραγματοποίησε αυτοψία την ημέρα του εργατικού ατυχήματος, επειδή η εταιρία είχε βυθίσει την πλωτή δεξαμενή "Αυλίς", προς δεξαμενισμό πλοίου, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι της υπηρεσίας να θεωρήσουν αδύνατη την πρόσβαση και να αποχωρήσουν». Αυτήν την καταγγελία - καταπέλτη έκανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα ναυπηγεία Νίκος Μπουζίκας, για το εργατικό δυστύχημα στις 11.3.2003 που στοίχισε τελικά τη ζωή στο 42χρονο εργάτη Βαγγέλη Βουρδάνο, εργαζόμενο στο ναυπηγείο.

Το δυστύχημα έγινε στα διπύθμενα της πλωτής δεξαμενής «Αυλίς», όταν κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών του αγωγού λαδιού (ισορροπίας της δεξαμενής) έγινε εκτονωτική έκρηξη που τραυμάτισε με σοβαρά εγκαύματα τον εφαρμοστή Βαγγέλη Βουρδάνο, ο οποίος μετά από 50 μέρες νοσηλείας, άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, στις 2 Μάη.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστών των ναυπηγείων, οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας πήγαν πάλι την άλλη μέρα και πραγματοποίησαν τελικά τον έλεγχο. Ωστόσο και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 18 Μάη 2003, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμο 8.000 ευρώ στην επιχείρηση του εφοπλιστή Σταύρου Ηλία. Το πρόστιμο βέβαια επιβλήθηκε μετά το θάνατο του εργαζόμενου.

Η επιχείρηση ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι ποτέ δεν της ζητήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας να παραμείνει η δεξαμενή εκτός εργασίας. Η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Χαλκίδας που καλείται να διερευνήσει τα αίτια με βάση το πόρισμα των ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο αδικοχαμένος εργάτης πάντως ενώ ήταν καμένος σε μεγάλο μέρος του σώματός του, κατάφερε να βγει μόνος του από τη δεξαμενή, λέγοντας «με έφαγε η βιασύνη τους», σύμφωνα με μαρτυρία συναδέλφου του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ