Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ TVX
Βάρδια του αγώνα μέσα στις στοές

Από το βράδυ της Δευτέρας δεκάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας μέσα στις στοές

Motion Team

Από το βράδυ της Δευτέρας δεκάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας μέσα στις στοές
Αλλοι 500 εργάτες κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Αυτή τη φορά οι μεταλλωρύχοι της TVX στη Χαλκιδική. Εργάτες που λιώνουν άλλος 15, άλλος 20 και άλλος 25 χρόνια μέσα στις υπόγειες στοές των μεταλλείων για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο. Εργάτες που δουλεύουν μέσα στα έγκατα της γης για την κερδοφορία της κάθε πολυεθνικής από τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας.

Οι ίδιοι εργάτες ξαναμπήκαν στα έγκατα της γης για να πιάσουν βάρδια στον αγώνα. Από το βράδυ της Δευτέρας, δεκάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν από την πρώτη ώρα οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους και οι οικογένειές τους, που πραγματοποιούν συγκέντρωση συμπαράστασης στο χώρο του εργοστασίου.

Αυτοί οι εργάτες, χρόνια τώρα βιώνουν την αβεβαιότητα για το μεροκάματο. Το κακό ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της, ΝΔ-ΣΥΝ, αποφάσισε να ξεπουλήσει τα μεταλλεία στην TVX. Τότε χάθηκαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και μέσα από τις συμφωνίες που υπέγραψε προβλεπόταν η παραπέρα μείωση.

Εδώ και περίπου 5 μήνες οι 500 εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Χωρίς δουλιά και εισόδημα παλεύουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της ζωής, στα έξοδα που καθημερινά τρέχουν.

Μετά την απόφαση της «Kinross», που εξαγόρασε την TVX, να κηρύξει πτώχευση της επιχείρησης - χτες συζητήθηκε η αίτηση και η απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες - κινδυνεύουν, εκτός από τη δουλιά τους, να χάσουν και τις αποζημιώσεις, αλλά και κάθε ελπίδα να βγουν στη σύνταξη.

Διεκδικούν να υπάρξει ειδική ρύθμιση για να βγουν άμεσα στη σύνταξη, όσοι εργαζόμενοι (αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία) έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα. Επίσης, να συνταξιοδοτηθούν με ειδική ρύθμιση και όσοι χρειάζονται 150-200 ένσημα για να συμπληρώσουν το όριο των 4.500. Τέλος, ζητούν ένα μέρος των εργαζομένων να αποσπαστεί σε οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τον κίνδυνο της ανεργίας, αναζητά τρόπους για να χαρίσει νέα πλούτη στο κεφάλαιο. Δεν είναι απλή συγκυρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί υπηρετώντας χωρίς καμία απόκλιση τα συμφέροντα και τις επιταγές των πολυεθνικών εταιριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ