Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ»
Πρόγραμμα ομηρίας των εργαζομένων

Πάλι ψεύτικες υποσχέσεις έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας μιλά στους εργαζόμενους
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας μιλά στους εργαζόμενους
Κάθοδο στην Αθήνα και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Σχολικοί Φύλακες» από τις περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας κ.ά. Σκοπός τους να συναντήσουν τον υπουργό Κ. Σκανδαλίδη και να λάβουν μια οριστική απάντηση σχετικά με το ποιο είναι το μέλλον τους, αφού ζουν συνεχώς με το φόβο της ανεργίας.

Οι «Σχολικοί Φύλακες», όπως και παρόμοια προγράμματα (π.χ. το «Βοήθεια στο Σπίτι»), αποτελούν μηχανισμό χειραγώγησης των συνειδήσεων, εξάπλωσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί αρχικά τα προγράμματα αυτά, τα οποία καλύπτουν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες, με προοπτική όμως να μεταβιβάσει το κόστος λειτουργίας τους στους ίδιους τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Να λειτουργήσουν, δηλαδή, στη βάση της ανταποδοτικότητας, εντείνοντας έτσι τη διαδικασία εμπορευματοποίησης βασικών κοινωνικών αγαθών.

«Μοιράζουν την ανεργία και με αυτό στόχο έχουν να μην μπορεί να σηκώσει ο κόσμος κεφάλι» μας είπε ο Β. Τούμπας, πρόεδρος του σωματείου στο Βόλο. Με όσους εργαζόμενους μιλήσαμε κατήγγειλαν τις πλειοψηφίες των διοικήσεων του Παναττικού Σωματείου Εργαζομένων «Σχολικών Φυλάκων» και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που ως καλοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές προσπαθούν να αποτρέψουν την οργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και να γίνουν αποδεκτές οι αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2001 και απασχολεί σήμερα περίπου 3.300 εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται με 200.000 δραχμές το μήνα, έχοντας μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς να τους επικολλούνται συντάξιμα ένσημα και χωρίς το δικαίωμα να ασφαλίζουν την οικογένειά τους ως προστατευόμενα μέλη. Αυτή η κατάσταση αποτυπώθηκε με πικρό χιούμορ σε ένα πανό: «Μάνα δε μου κολλάν τα ένσημα - τρίτη χρονιά στην πείνα - κι ο πονηρούλης ο Χασάν - τα πήρε σε ένα μήνα».

Η κυβέρνηση οδηγεί από παράταση σε παράταση τη διάρκεια του προγράμματος αντί να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ετσι, τους κρατά σε καθεστώς διαρκούς ομηρίας και φροντίζει να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις για πιθανή μονιμοποίησή τους, που γίνονται πιο έντονες λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Τις ίδιες υποσχέσεις μοίρασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης στη συνάντηση. Ομως πριν λίγο καιρό ο Κ. Σκανδαλίδης στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΕ είχε κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Και επιπλέον έχει κάνει ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προώθηση της μερικής απασχόλησης και άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, που βρέθηκε χτες - όπως και παλιότερα - στο πλάι των εργαζομένων και πήρε μέρος στη συνάντηση, τόνισε μετά το πέρας της ότι και στην προηγούμενη συνάντηση δόθηκαν οι ίδιες υποσχέσεις χωρίς όμως να γίνει τίποτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ