ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Για το πετρέλαιο έγινε ο πόλεμος»

Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ ανέφερε, απροκάλυπτα, ως λόγο εξαπόλυσης της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας

Μια από τις πολλές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Associated Press

Μια από τις πολλές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Γιατί η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τη ΛΔ Κορέας από ό,τι αντιμετώπισε το Ιράκ; «Ας δούμε το θέμα με απλό τρόπο. Στο Ιράκ δεν είχαμε επιλογή: πρόκειται για μια χώρα που κολυμπά σε θάλασσα πετρελαίου». Αυτό δήλωσε, μιλώντας σε σύνοδο στη Σιγκαπούρη, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, παραδεχόμενος ουσιαστικά, για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα, τον κυριότερο από τους πραγματικούς λόγους της εισβολής στο Ιράκ. Τη δήλωσή του φρόντισαν να μη μεταδώσουν τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ, για ευνόητους λόγους μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του ιδίου και του ανωτέρου του Ντόναλντ Ράμσφελντ. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι γερμανικές εφημερίδες «Der Tagesspiegel» και «Die Welt», και η βρετανική «Guardian», που αναπαρήγαγε την είδηση.

Την ίδια στιγμή, και ενώ τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Ουάσιγκτον, το Κοινοβούλιο και η Γερουσία, αντιστοίχως, δρομολογούν επιτροπές που θα εξετάσουν τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Μπλερ και Μπους, αντιστοίχως, για το ιρακινό οπλοστάσιο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν επρόκειτο για παραποιημένες πληροφορίες, ο Βρετανός απεσταλμένος στο Ιράκ, Τζον Σάουερς, εκτιμούσε ότι «οι Ιρακινοί δεν είναι, ακόμη, σε θέση να διακυβερνηθούν μόνοι τους δημοκρατικά». Σε συνέντευξή του, στη βρετανική εφημερίδα «Times», ο Σάουερς υποστηρίζει ότι «οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δεν υπολόγισαν σωστά το έλλειμμα δημοκρατικού υπόβαθρου και τα προβλήματα πολιτικής συμπεριφοράς των Ιρακινών» και συμπεραίνει ότι η κατοχική διοίκηση θα αναγκαστεί να κρατήσει τα ηνία της χώρας για πολύ περισσότερο καιρό από ό,τι αναμενόταν.

Παράλληλα, στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις φέρονται να άρχισαν, ήδη, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις πόλεις όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις εναντίον τους, ενώ στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης γίνονται, από χτες, νέες εκσκαφές και έρευνες ανάμεσα στα συντρίμμια, καθώς υποτίθεται ότι υπάρχουν νέες πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν εκεί, όταν η περιοχή βομβαρδίστηκε στις 7 Απρίλη. Για το Ιράκ αναχώρησαν, χτες, και 7 επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, των οποίων τη δραστηριότητα, όμως, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν περιορίσει δραστικά, απαγορεύοντάς τους να εισέλθουν εντός των ιρακινών πυρηνικών εγκαταστάσεων και αναγκάζοντάς τους να αρκεστούν σε «αρίθμηση» όσων κιβωτίων πυρηνικού υλικού οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν βγάλει εκτός των εγκαταστάσεων.

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επεμβατικά σχέδια και πολεμικά σενάρια...

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.- Σχέδιο «γρήγορης κατάληψης» της ΛΔ Κορέας με «παράκαμψη» της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης φαίνεται να εξετάζουν τώρα οι Αμερικανοί, ενώ η ΛΔ Κορέας καταγγέλλει τις πολεμοκάπηλες κινήσεις της Ουάσιγκτον περί «στρατηγικής αναβάθμισης» των αμερικανικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Χερσονήσου...

Σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε προχτές στο Ρόιτερς ο Αμερικανός στρατηγός Λίον Λαπόρτε, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Ν. Κορέα, το σχέδιο που εξετάζουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε σχέση με μία «ενδεχόμενη επέμβαση» στη ΛΔ Κορέας, επικεντρώνει τις προσπάθειες σε μία επιχείρηση με στόχο «την κατάληψη» της Πιονγκγιάνγκ «εντός μιας ώρας» με παράκαμψη της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. «Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Κιμ Γιονγκ Ιλ» φέρεται να αναφέρει χαρακτηριστικά έτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στη Σεούλ, που προσθέτει πως αυτό το στόχο (μεταξύ άλλων) θα εξυπηρετήσει η εντός τριών χρόνων «στρατηγική αναβάθμιση» των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορεατική Χερσόνησο (ύψους 11 δισ. δολαρίων όπως ανήγγειλε προ ημερών και ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς...).

Αυτού του είδους τα πολεμικά σενάρια προκάλεσαν χτες τη νέα, οξύτατη, αντίδραση της ΛΔ Κορέας που κατήγγειλε το σχέδιο των ΗΠΑ για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που διαθέτουν στη Ν. Κορέα ως «προετοιμασία για πόλεμο που θυμίζει παραμονή πυρηνικής σύρραξης»! Σύμφωνα με αρθρογράφο της εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν», που μετέδωσε χτες το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, οι ΗΠΑ επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την κρίση που προκαλούν με έναυσμα το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, ως πρόφαση για εισβολή στη ΛΔ Κορέας. «Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές χρωματίζουν αυτό το αντιμαχόμενο σχέδιο ενίσχυσης όπλων και στρατιωτικών δυνάμεων σαν σχέδιο ασφαλείας... Δεν είναι παρά ένα σόφισμα που στόχο έχει να συγκαλύψει το επιθετικό σχέδιο δολοπλοκίας που κρύβεται πίσω απ' αυτό το σχέδιο ενίσχυσης των όπλων» κατέληξε ο ίδιος αρθρογράφος...

ΒΕΛΓΙΟ
Επιστολές με τοξικές ουσίες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι ερευνούν 10 επιστολές που περιέχουν τοξικές σκόνες και οι οποίες είχαν σταλεί στο γραφείου του πρωθυπουργού Γκι Φερχόφστατ, στις πρεσβείες των ΗΠΑ, Βρετανίας και Σαουδικής Αραβίας και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας ότι η σκόνη που βρέθηκε σε τρεις από τις επιστολές περιείχε φαιναζίνη, μια δηλητηριώδη ουσία που χρησιμοποιείται για ποντιφάρμακο και υδραζίνη, μία προωθητική εκρηκτική ουσία. Οι δύο ουσίες δεν είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ
Κύριο μέλημα η ΕΕ και η «τρομοκρατία»...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Οι Πρόεδροι της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν χτες στα πλαίσια τριμερούς συνόδου στο Νεπτούν, στη Μαύρη Θάλασσα. Από τη συνάντηση των Ιόν Ιλιέσκου, Γκιόργκι Παρβάνοφ και Αχμέτ Σεζέρ (στο κλίμα βέβαια και του Εβιάν) προέκυψε ότι οι χώρες σκοπεύουν να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν την «τρομοκρατία», αφού κατά πως φαίνεται αυτή είναι «σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής». Επίσης οι 3 ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα εντείνουν την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία τους στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και ότι θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση των «δια-ατλαντικών σχέσεων». Τέλος, οι 3 ανακοίνωσαν ότι τάσσονται υπέρ μιας «κοινής στρατηγικής» προς την ΕΕ, στην οποία είναι υποψήφιες προς ένταξη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ