ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Πεδίο δόξης λαμπρό» οι παρευξείνιες χώρες

Πρόθυμοι οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες να κερδίσουν από την καπιταλιστική ανασυγκρότηση, λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Στη... «συμβολή» του ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου στην καπιταλιστική ανασυγκρότηση των παρευξείνιων χωρών, με ό,τι βεβαίως συνεπάγεται αυτό για την εργατική τάξη αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το Επιμελητήριο. Το συνέδριο γίνεται σε μια περίοδο που οι μεν εργαζόμενοι στη χώρα μας συγκλονίζονται από τις μαζικές απολύσεις από μονάδες που κλείνουν επειδή μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους σε γειτονικές χώρες, οι δε εργαζόμενοι εκείνων των χωρών όλο και πιο μαζικά πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης από το... διεισδύον κεφάλαιο. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη της «Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου» (ΟΣΕΠ), στην οποία συμμετέχουν οι παρευξείνιες χώρες και επιπλέον η Ελλάδα και η Αλβανία.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρ. Φουντουκάκος κατέστησε σαφές ότι το κεφάλαιο δεν το αφορούν οι όποιες πολιτικές διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών της ΟΣΕΠ, στο βαθμό που αυτές συγκλίνουν στην εδραίωση των κανόνων της «οικονομίας της αγοράς». Ο ίδιος ζήτησε για λογαριασμό των επιχειρηματιών ακόμα μεγαλύτερες διευκολύνσεις και παροχές, κάνοντας λόγο για «ασταθές, ασαφές και θολό οικονομικό και επενδυτικό πλαίσιο στις περισσότερες από τις χώρες - μέλη της ΟΣΕΠ», για «άγνοια των κανόνων της οικονομίας της αγοράς, πολιτική αστάθεια και ελλείψεις στις βασικές υποδομές».

Στη μέχρι σήμερα πορεία της διείσδυσης των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στις 10 χώρες - μέλη της ΟΣΕΠ αναφέρθηκε αναλυτικότερα ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ και πρόεδρος του ελληνικού επιχειρηματικού συμβουλίου ΟΣΕΠ Π. Κουτσίκος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Π. Κουτσίκος, συνολικά στις χώρες αυτές δραστηριοποιούνται περισσότερες από τρεις χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις τόσο στο εμπόριο όσο και στις υπηρεσίες.

Ειδικότερα:

  • Στη Βουλγαρία οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1.000, έχουν επενδύσει 850 εκατ. δολάρια και, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, έχουν δημιουργήσει 85.000 θέσεις εργασίας.
  • Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται περίπου 200 ελληνικές εταιρίες, η αξία του επενδεδυμένου κεφαλαίου ανέρχεται σε 300 εκατ. δολάρια.
  • Στη Ρουμανία οι ελληνικές επενδύσεις ανέρχονται σε 500 εκατ. δολάρια, με βασικούς τομείς δραστηριοποίησης τον τραπεζικό, τα τρόφιμα, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές και τις εταιρίες διανομών.
  • Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται περίπου 70 ελληνικές επιχειρήσεις με επενδύσεις ύψους 600 εκατ. δολαρίων, κυρίως στους κλάδους της πληροφορικής, των καλλυντικών, των ποτών, της ιχθυοκαλλιέργειας, της εξόρυξης πρώτων υλών, στο εμπόριο και στον τουρισμό.
  • Στην Αρμενία «αιχμή του δόρατος» των ελληνικών επενδύσεων χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ την εταιρία τηλεπικοινωνιών «Armentel», που έχει εξαγοραστεί από τον ΟΤΕ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 145 εκατ. δολάρια και το προσωπικό που απασχολεί σε 7.000 άτομα. Συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην Αρμενία είναι 27.
  • Στην Ουκρανία έχουν διεισδύσει 57 ελληνικές επιχειρήσεις με επενδύσεις ύψους 21 εκατ. δολαρίων.
  • Στη Γεωργία το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται σε 50 εκατ. δολάρια.
  • Στη Ρωσία το σύνολο των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων ανέρχεται σε 45.
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Συζήτησαν για οικονομία - ΕΚΟΦΙΝ

«Πολύ σημαντική απόφαση» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, την απόφαση στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΟΦΙΝ) για τη φορολογία των αποταμιεύσεων. Οι υπουργικές δηλώσεις έγιναν χθες το πρωί, αμέσως μετά τη συνάντηση του Ν. Χριστοδουλάκη με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, όπου συζητήθηκε η στάση της κυβέρνησης στη Βουλή κατά τη χτεσινή συζήτηση για την οικονομία, ενώ ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση για τη φορολογία των τραπεζικών αποταμιεύσεων στην οποία κατέληξε το ΕΚΟΦΙΝ στη συνεδρίαση στις 2 και 3 Ιούνη, προβλέπει ότι για καταθέσεις που πραγματοποιούν οι υπήκοοι μίας χώρας σε τράπεζες του εξωτερικού (στις άλλες χώρες της ΕΕ και στην Ελβετία) ένα μέρος από τη φορολογία των τόκων των καταθέσεων που πραγματοποιούν οι αρχές της χώρας, που έχει την έδρα της η τράπεζα, θα επιστρέφεται στη χώρα από την οποία έγινε η εξαγωγή των καταθέσεων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ των χωρών που καλύπτει η συμφωνία.

Προκειμένου πχ να διεκδικήσει η Ελλάδα από το ελβετικό δημόσιο μέρος της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων που πραγματοποιούν Ελληνες πολίτες ή επιχειρήσεις σε ελβετικές τράπεζες, θα πρέπει οι ελβετικές αρχές να δώσουν στοιχεία στις ελληνικές αρχές, τόσο για τα ονόματα αυτών που έχουν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, όσο και για το ύψος των καταθέσεων αυτών. Με λίγα λόγια η εφαρμογή της συμφωνίας προϋποθέτει άρση του τραπεζικού απόρρητου και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών που την έκαναν αποδεκτή.

Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ
«Καμία εξέλιξη» για τις μετοχές του Δημοσίου

Με απανωτά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών επιχειρείται η δημιουργία κλίματος ευφορίας στο χρηματιστήριο. Μεταξύ αυτών και η εκχώρηση ποσοστού 10% της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο στους λεγόμενους «θεσμικούς επενδυτές». Το ποσοστό αυτό αφορά ομολογιακό δάνειο της ΕΤΕ μετατρέψιμο σε μετοχές που λήγει φέτος τον Ιούλη. Ο διοικητής της ΕΤΕ Θ. Καρατζάς με χτεσινές δηλώσεις από τη Σόφια της Βουλγαρίας είπε ότι «η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη όσον αφορά το θέμα των μετοχών».

Γεγονός είναι ότι αυξάνεται και το τζογάρισμα και οι τιμές στη Σοφοκλέους. Χτες ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο στις 1.839,69 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές να φουσκώνουν σε ποσοστό 5,13%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 7,34% και του ΟΤΕ 3,52%. Σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο με τις τράπεζες, πρόσθεσε όμως ότι για το σύνολό τους αναμένονται καλύτερα οικονομικά αποτέλεσμα στο εξάμηνο του 2003 σε σύγκριση με το τρίμηνο του 2003.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Στο 4% το πλαφόν

Κενό γράμμα αποδεικνύονται οι ...«αυστηρές» διακηρύξεις της κυβέρνησης περί επιβολής πλαφόν στα επίπεδα του πληθωρισμού στις αυξήσεις των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει γενικό ποσοστό αυξήσεων 4% για το υποχρεωτικό πρόγραμμα και 5% στα προαιρετικά - πρόσθετα μαθήματα και δραστηριότητες. Στην ουσία η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους στόχους της για τον πληθωρισμό και στις αξιώσεις των σχολαρχών, οι οποίοι ζητούν να καταργηθεί η τακτική της επιβολής πλαφόν.

Πάντως, θα πρέπει να πούμε ότι στην πράξη οι αποφάσεις για πλαφόν στα δίδακτρα αποδεικνύονται απλώς ασκήσεις επί χάρτου, καθώς στην πράξη οι σχολάρχες σε ένα μεγάλο τους ποσοστό τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, επιβάλλοντας μεγαλύτερες αυξήσεις. Αυτό έγινε και πέρσι, όταν η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου πρόβλεπε πλαφόν στις αυξήσεις στο 3,5% και οι αυξήσεις που τελικά επέβαλαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων έφτασαν το 10%.

ΟΑΣΑ
«Πορεία» στα ελλείμματα

Με έλλειμμα 654.262 ευρώ έκλεισε η χρήση του 2002 για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ορκωτών λογιστών, που πρόκειται να αναγνωστούν στη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού.

Ο ΟΑΣΑ το 2001 παρουσίασε κέρδη 64.542 ευρώ, αλλά η αδιέξοδη πολιτική του δανεισμού, στην οποία εξωθεί η κυβέρνηση τον Οργανισμό, έχει ως επακόλουθο τη συσσώρευση νέων ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δανειακές υποχρεώσεις του ΟΑΣΑ σε ελληνικές και ξένες τράπεζες υπερβαίνουν τα 884 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ορκωτοί λογιστές, ο ΟΑΣΑ δεν έχει σχηματίσει πρόβλεψη για ενδεχόμενες υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τις επίδικες απαιτήσεις των Τραπεζών Πειραιώς και Εθνικής, αρχικού ύψους 819.000 ευρώ και 4,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, οι οποίες προέκυψαν για τις χρήσεις 1991 και 1992 και διεκδικούνται έντοκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ