ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Σήμερα στις κάλπες για πρύτανη

Αγωνιστικό ψηφοδέλτιο για το πανεπιστήμιο των κοινωνικών αναγκών, αυτό του καθηγητή Δ. Μπαρτζώκα

Στο ρυθμό των πρυτανικών εκλογών βρίσκεται σήμερα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), όπου τρία υποψήφια σχήματα διεκδικούν τις θέσεις διοίκησης του Ιδρύματος.

Με όραμα το δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο των κοινωνικών αναγκών θέτει υποψηφιότητα για πρύτανης ο καθηγητής Δήμος Ι. Μπαρτζώκας και μαζί του για αντιπρυτάνεις οι Διδώ Κ. Γκιώκα και ο Γιώργος Μ. Σαρηγιάννης, που στη διακήρυξή τους τονίζουν ότι «το ΕΜΠ με την παράδοση του δημοκρατισμού και της προόδου που το χαρακτηρίζει μπορεί, με μιαν αντίστοιχη Πρυτανική Αρχή, να εμποδίσει την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων και των κατευθύνσεων της Μπολόνιας». Το συγκεκριμένο σχήμα στηρίζουν οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ και της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Οι παραπάνω υποψήφιοι με τη διακήρυξή τους απευθύνουν ένα ενωτικό αγωνιστικό κάλεσμα, μια «καθαρή φωνή προς όφελος του ΕΜΠ και της Παιδείας». Αναφέρονται στην αντιδραστική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και των εργασιακών σχέσεων, την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων και τα νομοσχέδια που προωθούνται και περιγράφουν την απομάκρυνση των πανεπιστημίων από την κοινωνική τους αποστολή, την εξάρτησή τους από τους κανόνες της αγοράς, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε δημόσια ιδρύματα με καθολικά ιδιωτικοποιημμένες λειτουργίες.

«Η υποψηφιότητά μας - τονίζουν - έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη ενωμένης αντίστασης στην εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής. Η νέα Πρυτανική Αρχή με το ΔΕΠ τους άλλους εργαζόμενους και τους φοιτητές του ΕΜΠ και όλων των άλλων πανεπιστημίων, σε ένα ενιαίο μέτωπο Παιδείας, μαζί με τον ελληνικό λαό, που η ευαισθησία του και το ενδιαφέρον του για τα εκπαιδευτικά πράγματα ήταν και παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο, είναι δυνατόν να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία».

Υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη του ΕΜΠ έχουν θέσει επίσης οι δυο νυν αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος, δηλαδή ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεόπουλος με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Π. Κωττή, Εμ. Δρη και ο καθηγητής Σίμος Σιμόπουλος με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Γ. Κονταξή, Ι. Γκόλια. Να σημειώσουμε ότι ο νυν πρύτανης Θ. Ξανθόπουλος έχει συμπληρώσει ήδη δυο τριετίες σε αυτή τη θέση και δε δικαιούται επανεκλογή για τρίτη θητεία.

«Σάλπαρε» για το τελευταίο ταξίδι ο Στρ. Καλταμπανέας

Στις 30 Μάη 2003 απεβίωσε ο σύντροφος Στρατής Καλταμπανέας. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα από 12 χρόνων. Το 1949 έφυγε από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα, όπου εργάστηκε σαν οικοδόμος μέχρι το 1955, ενώ, ταυτόχρονα, φοιτά στη σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού « Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», απ' όπου τελειώνει το 1955.

Μπαρκάρισε πρώτη φορά στο Μ/V«ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΣΤΡΑΝΔΡΕΑΣ» απ' όπου τον απέλυσαν, γιατί έδωσε το νερό του βαποριού στους λιμενεργάτες του «in All Almati». Αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων και από 8τάξιο Γυμνάσιο. Από νεαρή ηλικία, εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ. Συνέχισε να ταξιδεύει μέχρι το 1964, οπότε του απαγορεύτηκε η άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης μέσα κι έξω από τα βαπόρια.

Πρωτοστάτησε σε μια σειρά απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αυτή του 1963 για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Από το 1964 παρακολουθείται στενά η δράση του από την Ασφάλεια του ΥΕΝ. Μετά από σχετική παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων και με υπουργική απόφαση, του επιτρέπεται η ναυτολόγηση μόνο σε πλοία του εσωτερικού.

Στη διάρκεια της χούντας, συλλαμβάνεται στις 30/5/1967, βασανίζεται στα κρατητήρια του Λιμενικού Σώματος στο Παλατάκι, εκτοπίζεται στις 2/7/1967 στη Γυάρο και στο Παρθένι της Λέρου μέχρι τις 19/4/1970.

Εμεινε χωρίς δικαίωμα στη δουλιά, για την πολιτική του και τη συνδικαλιστική του δράση, μέχρι τον Οκτώβρη του 1975, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς της χούντας είχε καταρρεύσει από τον Ιούλη του 1974 και στην εξουσία βρισκόταν η μεταπολιτευτική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μέλος της ΠΕΜΕΝ από τις 11/7/1962, αναδείχτηκε μέσα από τη δράση του μέλος της Διοίκησης της Ενωσης και συνεχίζει την ενεργό δράση του στο ναυτεργατικό κίνημα, αν και συνταξιούχος από το 1991.

Μέχρι την τελευταία του στιγμή, στάθηκε σταθερός στις ιδέες του και πιστός στο ΚΚΕ.

Στην κηδεία του, που έγινε στον Αγ. Παντελεήμονα Μυτιλήνης, παραβρέθηκαν σύντροφοι και φίλοι του. Στον Στράτο Καλταμπανέα απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό οι Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, μέλος της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Επίσης παραβρέθηκε ο Σταύρος Σκοπελίτης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ με τους Γ. Βρανά και Π. Ράντη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, με τη συμπλήρωση 54 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή και την περάτωση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης για την πρωτοπόρα 8η ομάδα Παρνασσού του ΕΛΑΣ, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης την Κυριακή 8 Ιούνη, στις 11 π.μ., στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3802.923 και 210.5242.254, Ευαγγελία Λύτρα.

Πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούν:

  • Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, αναχώρηση την ίδια μέρα, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 210.8831.368 και 210.8234.296.
  • Το Παράρτημα Χολαργού της ΠΕΑΕΑ, πούλμαν με δωρεάν συμμετοχή των μελών και φίλων της Αντίστασης, που θα αναχωρήσει στις στις 7 π.μ. από την πλατεία Κύπρου, από το τέρμα των λεωφορείων Χολαργού 7.05 π.μ. και από την πλατεία Δημοκρατίας στις 7.15 π.μ. Για συμμετοχή, από 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στα γραφεία του Παραρτήματος (Βουτσινά 64) στα τηλ. 210.6513.621 και 210.6522.550.

-- Πανθεσσαλική εκδήλωση - συνάντηση διοργανώνουν οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ - ΠΕΑΤΑΘ, με την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας την Κυριακή 8 Ιούνη, στις 11 π.μ., στο Τσαρδάκι της Νευρόπολης (αντιστασιακό αεροδρόμιο Νευρόπολης) για να τιμήσουν τα 60 χρόνια της ίδρυσης της ΕΠΟΝ, στις 23 Φλεβάρη του 1943. Αναχώρηση στις 9 π.μ. την ίδια μέρα από τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας (Πλαστήρα 52). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 21946.

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ συμμετέχει και δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσει το Σάββατο 7 Ιούνη στις 9 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3220.183 και 210. 5817.384.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή και τα Παραρτήματα Κορινθίας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκδήλωση μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, την Κυριακή 8 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στο Μνημείο Πεσόντων στου Νέγρη.

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Νέου Ηρακλείου οργανώνει το Σάββατο 7 Ιούνη και ώρα 8.30 μ.μ., στην πλατεία Μπομποντίνου, την καθιερωμένη χρονιάτικη συνεστίασή του.

-- O Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας - Παράρτημα Πάτρας κάνει εκλογές, Κυριακή 8/6 (9 π.μ. - 12 το μεσημέρι, 2 μ.μ. - 6 μ.μ.), Δευτέρα 9/6 (3 μ.μ. - 7 μ.μ.) και Τρίτη 10/6 (3 μ.μ. - 7 μ.μ.). Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Πατρέως 55) και καλούνται να συμμετέχουν, ώστε να μαζικοποιηθεί ο σύλλογος για να μπορεί να παίξει το σημαντικό ρόλο του.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 8/6/2003 και ώρα 12.30 μ.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου, για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, κόρης, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΡΡΑ

Ο σύζυγος: Θεμιστοκλής. Τα παιδιά: Λαμπρινή και Ξενοφών, Παντελής. Η μητέρα: Γαριφαλιά. Ο εγγονός. Τα αδέλφια: Ιωάννης και Λεμονιά, Ιωάννης. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Συνεχίζονται σήμερα οι εξετάσεις

Συνέχεια πανελλαδικών εξετάσεων σήμερα με τους μαθητές της Β' Λυκείου να εξετάζονται στην Ιστορία γενικής παιδείας και της Γ' Λυκείου στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Στο μεταξύ ο θόρυβος γύρω από την επιλογή των θεμάτων των Μαθηματικών στα οποία εξετάστηκαν την περασμένη βδομάδα οι μαθητές θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου συνεχίστηκε και χτες. Για το θέμα συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) η οποία ανακοίνωσε τελικά, παρά τις αντιδράσεις, ότι συνεχίζεται κανονικά η βαθμολόγηση των γραπτών σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει αποστείλει στα βαθμολογικά κέντρα. Ανάμεσα σε άλλα η ΚΕΕ σημειώνει ότι η βαθμολόγηση πραγματοποιείται σύμφωνα με την εξεταστέα ύλη, τις ενδεικτικές λύσεις της ΚΕΕ και τις πρόσθετες οδηγίες που δόθηκαν μετά την πειραματική βαθμολόγηση και πριν από την έναρξη της βαθμολόγησης καθώς και τις διευκρινίσεις που δίνονται κάθε φορά σε ερωτήματα των βαθμολογικών κέντρων. Σημειώνει επίσης ότι λήφθηκε υπόψη η άποψη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας η οποία είχε διατυπωθεί πριν από την έναρξη της βαθμολόγησης και ότι κάθε απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ