ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Δε θα χαθούμε χωρίς αντίσταση!

Ενάμιση χρόνο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από τον παγετό στις καλλιέργειές τους περίπου 2.000 αγροτικές οικογένειες της περιοχής, που έχουν μείνει χωρίς αγροτικό εισόδημα, δεν πήραν ακόμη τις αποζημιώσεις

Από τις πλήρεις καταστροφές των αμπελώνων
Από τις πλήρεις καταστροφές των αμπελώνων
Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται 2.000, περίπου, αγροτικές οικογένειες της επαρχίας Τυρνάβου, οι καλλιέργειες των οποίων - δέντρα κι αμπέλια, κυρίως - καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον τρομερό παγετό του Δεκέμβρη του 2001. Από την ημέρα του παγετού και μέχρι σήμερα - επί ενάμιση χρόνο συνεχώς, δηλαδή - οι παγετόπληκτοι του Τυρνάβου είναι χωρίς αγροτικό εισόδημα, καθώς για να καρποφορήσουν τα «καμένα» δέντρα και να ξαναβλαστήσουν τα καταστραμμένα αμπέλια, χρειάζεται να περάσουν χρόνια. Επιπλέον, στο ίδιο χρονικό διάστημα, αναγκάστηκαν να ξοδέψουν όλες τις οικονομίες που είχαν, αλλά και να δανειστούν πολλά χρήματα από την τράπεζα, για να ξαναφτιάξουν, απ' την αρχή, τις κατεστραμμένες καλλιέργειές τους.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η πλειοψηφία των παγετόπληκτων δεν πήραν ακόμα ούτε την αποζημίωση που δικαιούνται για τις ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα 1.200, περίπου, αγροτικές οικογένειες της επαρχίας - οι 1.000 και πλέον από τον Τύρναβο και τον Αμπελώνα και οι υπόλοιπες από τα χωριά Πλατανούλια, Δένδρα, Φαλάνη, Γιάννουλη, Αργυροπούλι, Δελέρια, Βρυότοπος - να βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση και να δυσκολεύονται ν' ανταποκριθούν ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες της ζωής, όπως είναι το φαΐ και το ντύσιμο.

Κυνικοί και απατεώνες

Η υπόθεση των αποζημιώσεων στους παγετόπληκτους του Τυρνάβου είναι η πλέον χαρακτηριστική για να πειστούν οι πάντες ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

  • Αδιαφορεί παντελώς για το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας.
  • Είναι προκλητική, καθώς δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να εμπαίζει απροκάλυπτα τον αγροτικό κόσμο, δίνοντας υποσχέσεις και κάνοντας τάματα που όλοι ξέρουν πως δεν τηρεί, δρα με κυνισμό κι αναλγησία, ρίχνοντας χιλιάδες παραγωγούς στον «Καιάδα» και συμπεριφέρεται εκδικητικά στους αγρότες που βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας το δίκιο τους κι αντιπαλεύοντας την αντιαγροτική πολιτική της.
Η τακτική των καθυστερήσεων

Μια αναδρομή στο πώς εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση, για του λόγου το αληθές:

Το Φλεβάρη του 2002, δυο μήνες μετά τον καταστροφικό παγετό, οι παγετόπληκτοι του Τυρνάβου πήραν μαζικά και δυναμικά μέρος στις πολυήμερες κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών, που κορυφώθηκαν με τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, στα Τέμπη, απαιτώντας έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις.

Για να κατευνάσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις τους, η κυβέρνηση προχώρησε στη γνωστή μέθοδο των υποσχέσεων και του καλοπιάσματος. Προς τούτο έστειλε στα Τέμπη και στον Τύρναβο τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη και τους υφυπουργούς Γεωργίας Β. Αργύρη και Φ. Χατζημιχάλη, οι οποίοι - έχοντας και την «αβάντα» γνωστών αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, όπως οι Θ. Νασίκας και Θ. Κοκκινούλης, καθώς και μερικών τοπικών ΜΜΕ - κατάφεραν να «περάσουν» σε αρκετούς από τους αγρότες του Τυρνάβου την άποψη ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη λύση των προβλημάτων, που προκάλεσε ο παγετός και είναι πρόθυμη να δώσει τις αποζημιώσεις που ζητούν οι πληγέντες.

Η πρώτη ένδειξη ότι οι κυβερνώντες δε θα τηρούσαν κι αυτή τη φορά τις υποσχέσεις τους ήταν η καθυστέρηση που παρουσιάστηκε στην εκτίμηση των ζημιών, τ' αποτελέσματα της οποίας βγήκαν το Νοέμβρη του 2002, με την παρέλευση, δηλαδή, 10 μηνών από τον παγετό και την καταστροφή. Οι πρώτες αποζημιώσεις δόθηκαν το Δεκέμβρη του 2002 - μετά από νέες κινητοποιήσεις των παγετόπληκτων, που έφτασαν, με τα τρακτέρ τους, μέχρι την είσοδο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου - αλλά αφορούσαν μόνο στο 1/3, περίπου, των δικαιούχων, καθώς στις αιτήσεις των υπολοίπων βρέθηκαν «λάθη» και τους ζητήθηκε να τις υποβάλουν εκ νέου. Οι νέες αιτήσεις έγιναν τον περασμένο Δεκέμβρη, το Γενάρη του 2003 εγκρίθηκαν όλες, αλλά πέρασαν από τότε άλλοι 5 μήνες κι ακόμα λεφτά δεν είδαν οι παγετόπληκτοι.

Βεβαίως, οι υποσχέσεις κυβερνητικών και άλλων παραγόντων συνεχίζονται - ο Λαρισαίος υφυπουργός Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης, δεν κουράζεται να λέει ψέματα, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι «η εξυπηρέτηση των παγετόπληκτων του Τυρνάβου αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Γεωργίας και της κυβέρνησης» - πλην, όμως, οι Τυρναβίτες αγρότες εξακολουθούν να ζουν με άδειες τσέπες. Η τελευταία υπόσχεση του προέδρου του παραρτήματος Θεσσαλίας του ΕΛΓΑ, κ. Κλιάφα, είναι ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε τέσσερις μήνες!

«Ζούμε στην απόγνωση»

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν σήμερα εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες στον Τύρναβο περιγράφουν στο «Ρ», αγρότες της περιοχής.

Ο Τ. Παπανικολάου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμπελώνα, λέει: «Ζούμε μέσα στην απόγνωση και στην απελπισία. Χωρίς λεφτά στην τσέπη μας, χωρίς να περιμένουμε εισόδημα, με τελειωμένα όσα είχαμε μαζέψει φασούλι το φασούλι με τη δουλιά μας όλα τα χρόνια και χρεωμένοι μέχρι το λαιμό, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το καθημερινό ψωμί για την οικογένεια. Τα φροντιστήρια των παιδιών μας είναι απλήρωτα κι η Αγροτική Τράπεζα μας στέλνει ειδοποιητήρια ότι έληξε η προθεσμία καταβολής των δανείων μας, ζητώντας μας να πληρώσουμε».

Και ο Γ. Σακοράφας, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επισημαίνει: «Οι κυβερνώντες είδαν την καταστροφή που πάθαμε από τον παγετό σαν μια ευκαιρία να μας ξεκάνουν. Μας κοροϊδεύουν φανερά - ευθύνες έχουν κι εκείνοι που "έπεισαν" τους αγρότες να πιστέψουν τους ψεύτες και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις - και μας καταδικάζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η απάντησή μας δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από τον αγώνα μας. Και θα 'ρθει η ώρα που θα την "πληρώσουν" όλοι τους. Οι σημερινοί διαχειριστές της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μαζί μ' αυτούς όσοι συμφωνούν με την πολιτική που μας ξεκληρίζει, αλλά κάνουν πως διαφωνούν για να ξεγελάσουν τους αγρότες και να κλέψουν την ψήφο τους. Δε θα χαθούμε χωρίς ν' αντισταθούμε. Κι έχει ο καιρός γυρίσματα...».


Π. Ρ.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Μέικ απ» στην ΚΑΠ

Δόθηκε το «πράσινο φως» στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας να ολοκληρώσει τα αντιαγροτικά σχέδια της ΕΕ

Στη λύση του «μέικ απ» στράφηκε τελικά το Ευρωκοινοβούλιο στην προσπάθειά του να εξωραΐσει τις καταστροφικές προτάσεις του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Φ. Φίσλερ για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Το «φτιασίδωμα» των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιδίωξε ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (σ' αυτό ανήκει και η ΝΔ) Αρ. Κούνια, εγκρίθηκε, λαμβάνοντας 271 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 48 αποχές. Το ευτράπελο είναι ότι το παραπάνω αποτέλεσμα παρουσιάζεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου ως «σημαντική διαφοροποίηση του Ευρωκοινοβουλίου από τις προτάσεις της Επιτροπής». Τόσο σημαντική, που προτείνει τη «μερική» αντί της «πλήρους» αποσύνδεσης των ενισχύσεων από την παραγωγή, το ανέβασμα του ορίου για περικοπή των επιδοτήσεων στα 7.500 ευρώ από τα 5.000 που πρότεινε ο Φίσλερ, και άλλα αντίστοιχα μέτρα - κοροϊδία των μικρομεσαίων αγροτών. Αντίστοιχα θετική ήταν η ψήφος της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου και για τα επιμέρους θέματα (Κοινή Οργάνωση Αγοράς για τα σιτηρά, το ρύζι, αποξηραμένες χορτονομές, στήριξη αγροτικής ανάπτυξης από το Γεωργικό Ταμείο κ.ά.) στα οποία οι εκθέσεις των εισηγητών κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση φτιασιδώματος των αντιαγροτικών προτάσεων της Επιτροπής.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν συνολικά τις παραπάνω προτάσεις, το ίδιο έπραξαν και οι ευρωβουλευτές του ΔΗΚΚΙ. Η ΝΔ καταψήφισε την έκθεση Κούνια, διαφοροποιούμενη από την κατεύθυνση της ομάδας στην οποία ανήκει. Και αυτό όχι γιατί διαφωνεί με την ουσία των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το περιεχόμενο της έκθεσης Κούνια και των υπολοίπων εκθέσεων, αλλά γιατί «μυρίζουν» εκλογές. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της, κ. Φόλια ο οποίος συνεχάρη προχτές στην τοποθέτησή του τον Αρ. Κούνια για την έκθεσή του. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΝ απείχαν.

Σχολιάζοντας στο «Ρ» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης επισήμανε ότι «οι προτάσεις ασπιρίνες του Αρ. Κούνια δεν αναιρούν σε τίποτα τα καταστροφικά αποτέλεσματα των προτάσεων για την ενδιάμεση αναθεώρηση, αφού μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν στις ίδιες ακριβώς συνέπειες. Η υπερψήφιση της παραπάνω έκθεσης όσο και των εκθέσεων για τα επιμέρους προϊόντα, δίνουν κυριολεκτικά χέρι βοηθείας στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας που συνέρχεται την ερχόμενη βδομάδα, να οριστικοποιήσουν τις ειλημμένες αποφάσεις τους για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ