ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2003
Σελ. /80
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Τη φιλοξενεί στην Αθήνα το ΚΚΕ στις 19 - 20 του Ιούνη

Αποψη από την 4η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Αποψη από την 4η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Εξήντα τέσσερα κόμματα από όλο τον κόσμο έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει συμμετοχή στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που φιλοξενεί το ΚΚΕ στην Αθήνα στις 19-20 του Ιούνη.

Θέμα της συνάντησης είναι: «Τα κινήματα ενάντια στον πόλεμο και την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και οι κομμουνιστές», ενώ θα συζητηθούν νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διακριτού ρόλου του κομμουνιστικού κινήματος.

Τη συνάντηση επίσης θα απασχολήσουν ζητήματα αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται και ιδιαίτερα προς τη σοσιαλιστική Κούβα, που βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και με αφορμή την 75η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου Λατινοαμερικανού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.

Παράλληλα, με την αφορμή αυτή, θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση η Ομάδα Εργασίας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, στην οποία συμμετέχουν το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, το ΚΚΕ, το ΚΚ Ισπανίας και το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ομάδα Εργασίας σχηματίστηκε σε σύσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Πράγα στις 26 Απρίλη 2003, με σκοπό τη συλλογική παρακολούθηση και επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στο ΝΑΤΟ και στη διεθνή ασφάλεια.

Οι αντιπρόσωποι στη Διεθνή Συνάντηση θα έχουν επίσης την ευκαιρία να πάρουν μέρος στις πολύμορφες εκδηλώσεις και στη μεγάλη διεθνή διαδήλωση στις 21 του Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, που οργανώνονται από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

«Συμβιβαστική πρόταση» για ευρω-Σύνταγμα

Την επίτευξη μιας βάσης συναίνεσης στους κόλπους της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης αναφορικά με το Σύνταγμα της ΕΕ ανακοίνωσε χτες ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων επί εβδομάδες, ενόψει της παρουσίασης του σχεδίου Συντάγματος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης δήλωσε ότι υπάρχει «μία μόνον πρόταση, αναφορικά με την οργάνωση των μελλοντικών θεσμών της ΕΕ», η οποία «έχει σημαντική υποστήριξη στους κόλπους της Συνέλευσης».

«Μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια τελική συναίνεση», επισήμανε, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ευρωπαϊκό συναινετικό πνεύμα», που εμφανίστηκε τις τελευταίες ώρες, ούτως ώστε να ξεπεραστούν τα σημεία τριβής.

Αν και χωρίς τη συμμετοχή του εκπροσώπου της ισπανικής κυβέρνησης, η Συνέλευση κατέληξε σε συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία θέσης προέδρου της ΕΕ, που θα βάλει τέλος στη σημερινή εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία.

Ακόμη, προβλέπεται η τροποποίηση των κανόνων ψηφοφορίας, με ενισχυμένη πλειοψηφία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε συμβούλια υπουργών. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Ισπανίας, το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ από το 2009, και θα υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί το ισχύον σύστημα για τρία επιπλέον χρόνια.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιοριστεί από το 2009 σε 15 μονίμους επιτρόπους και 15 αναπληρωτές επιτρόπους εκ περιτροπής μεταξύ των κρατών-μελών. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν προτάσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης.

Το τελικό σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος, που θα εκπονήσει η Συνέλευση, θα παρουσιαστεί στην ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής της Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 του Ιούνη. Την τελευταία λέξη για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα έχουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες στη διάρκεια διακυβερνητικής συνόδου θα κληθούν να αποφανθούν οριστικά για την πρόταση της Συνέλευσης.

Στο συνέδριο του DEHAP

Στην Αγκυρα μεταβαίνει αύριο Κυριακή 8 Ιούνη ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, όπου θα εκπροσωπήσει το Κόμμα στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DEHAP).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Σε συναντήσεις ειρήνης

Οι Ν. Φωτιάδης και Δ. Καλτσώνης, μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, αναχώρησαν χτες για την Κωνσταντινούπολη και το Βελιγράδι αντίστοιχα, προκειμένου να λάβουν μέρος σε συναντήσεις που διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Κωνσταντινούπολης και το «Φόρουμ για έναν κόσμο με ίσα δικαιώματα» του οποίου προϊσταται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας κ. Γιοβάνοβιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ