ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Νέες προκλήσεις από τους Αμερικανούς ράμπο της Σούδας

Αμερικανοί στρατιώτες ξυλοκόπησαν ανύποπτο

Νέα θρασύτατη και βίαιη επίθεση Αμερικανών στρατιωτικών έγινε σε βάρος 26χρονου Χανιώτη την προηγούμενη Τρίτη, ξημερώματα Τετάρτης, στην περιοχή του Πλατανιά.

Ο 26χρονος Χανιώτης, Κώστας Λουγιάκης, μόλις είχε κλείσει την ταβέρνα την οποία διατηρεί στην Αγ. Μαρίνα και με το μηχανάκι του κατευθύνθηκε στην περιοχή του Πλατανιά. Γύρω στις 2.30 το βράδυ, δύο Αμερικανοί στρατιώτες, μέσα στη μέση του δρόμου, προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Ο νεαρός Χανιώτης κατάφερε να τους αποφύγει όμως σταματώντας λίγο πιο πέρα για να ρωτήσει τι ακριβώς συνέβη, δέχτηκε τη βίαιη επίθεση των δύο Αμερικανών.

Περαστικοί κατάφεραν να κρατήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των Αμερικανών στρατιωτικών, που αμέσως μετά την απρόκλητη επίθεση, επιβιβάστηκαν και έφυγαν, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό ότι το αυτοκίνητο ανήκει στην αμερικανική βάση της Σούδας.

Ο 26χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων με πολλαπλά κατάγματα στον αυχένα και μώλωπες σε όλο του το σώμα. Οπως ο ίδιος δήλωσε, οι γιατροί του είπαν ότι στάθηκε τυχερός αφού αν το χτύπημα στο κεφάλι ήταν λίγο χαμηλότερα, θα μπορούσε να μείνει ανάπηρος ή και στον τόπο.

Περίεργο είναι ότι το περιστατικό δε γνωστοποιήθηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές, αφού χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μέρες και μετά από μήνυση του θύματος, να δημοσιοποιηθεί.

Ο νεαρός Χανιώτης με δηλώσεις του τονίζει ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης, από τους υπεύθυνους, ώστε οι ένοχοι να αποφύγουν την τιμωρία.

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι οι δύο Αμερικανοί παραδόθηκαν στις αρχές.

Πρέπει να πούμε ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις του χανιώτικου λαού και της νεολαίας του για προηγούμενα περιστατικά βίαιων επιθέσεων αμερικανών σε βάρος κατοίκων Χανιωτών, στους Αμερικανούς στρατιώτες έχει απαγορευτεί να κυκλοφορούν στην περιοχή του λιμανιού και πλέον βγαίνουν για διασκέδαση στον Πλατανιά, αλλά και σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο κάποιες φορές.

Η τελευταία προκλητική επίθεση έχει αγανακτήσει το λαό των Χανίων, ο οποίος δηλώνει ότι στην περίπτωση που δε δοθεί οριστική λύση θα αναλάβει ο ίδιος την αυτοάμυνά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τα δικά μας αιτήματα

Ανακοίνωση για τη συμμετοχή των δημόσιων υπαλλήλων στη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Να συμμετάσχουν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 20-21 Μάη καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ), ενώ σχετικά με την 24ωρη απεργία στις 20 του Ιούνη, που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, ξεκαθαρίζει ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ την κάνουν δική τους υπόθεση, προτάσσουν τα γνήσια αιτήματα των εργαζομένων και την οργανώνουν αυτοτελώς σε αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ.

Με κεντρικό σύνθημα: Ενάντια στη συνολική κυβερνητική πολιτική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Στο κάλεσμά της, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει:

«Στις 19-20-21 Ιούνη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση της χώρας μας, και ως ευρω-προεδρεύουσα, μαζί με τους άλλους ευρωενωσιακούς πρωθυπουργούς, θα επιθεωρήσουν τις μέχρι τότε αντιλαϊκές πολιτικές τους, θα απεργαστούν και θα χαλκεύσουν νέα αντεργατικά και αντι-κοινωνικοασφαλιστικά μέτρα.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, αντιτάσσει μέτωπο αγώνων σύγκρουσης και ρήξης με τη συνολική κυβερνητική πολιτική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σ' αυτά τα πλαίσια, κάνει δική του υπόθεση και την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 20 του Ιούνη και προτάσσει τα γνήσια αιτήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Οργανώνει αυτοτελώς αυτήν την απεργία σε αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που, αφού πρώτα συμφώνησε στο γενικό στρατηγικό αντεργατικό πολιτικο-οικονομικό στόχο του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τώρα εξαγγέλλει "απεργίες" τυπικά ενάντια σε επιμέρους συνέπειες αυτής της γενικής πολιτικής στρατηγικής, ενώ, στην ουσία, με το περιεχόμενο αυτών των απεργιών ενσωματώνει τα αιτήματα των εργαζόμενων στις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές.

Ετσι, και μ' αυτήν την απεργία, μετά και την 24ωρη απεργία στις 19 Μάη, επιδιώκει να ολοκληρώσει τον εκφυλισμό και διασυρμό του όπλου της απεργίας, να δώσει "γην και ύδωρ" στην κυβέρνηση και να παραδώσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο "ως πρόβατο επί σφαγή". Γι' αυτό κάνει "απεργία" μεν, αλλά την ίδια μέρα της "απεργίας" αναχωρεί στο Λιτόχωρο, για να αναλωθεί σε μια "Διάσκεψη" νομιμοποίησης της συναίνεσής της με τα νέα αντιδημοσιοϋπαλληλικά κυβερνητικά μέτρα.

Το ταξικό κίνημα καταγγέλλει και καταδικάζει αυτήν την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που κι αυτήν την απεργία την ενσωματώνει στην κυβερνητική πολιτική και τη θέλει ως όπλο διαπραγμάτευσης των όρων υποταγής των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Εμείς, στη βάση, αντιπαλεύοντας μια τέτοια πολιτική, να κάνουμε και αυτήν την απεργία αγώνα σύγκρουσης και ρήξης με τη συνολική κυβερνητική πολιτική του κεφαλαίου διεκδικώντας:

  • 1.050 ευρώ ο κατώτατος μισθός και ανάλογες αυξήσεις για όλα τα κλιμάκια.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση - Υγεία.
  • ΟΧΙ στα νομοσχέδια της μερικής απασχόλησης, της αποσύνδεσης συντάξεων - μισθών.
  • ΟΧΙ στο μισθολόγιο της νέας μόνιμης λιτότητας και του αυταρχισμού, της σύνδεσης μισθού παραγωγικότητας - χειραγώγησης και της επέκτασης του εργάσιμου βίου.
  • Αμεση απόδοση όλων των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος.
  • Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».
Καβάλα - Σόφια - Βουκουρέστι - Βαρσοβία

Αυτές οι τέσσερις πόλεις βρίσκονται στον ίδιο άξονα. Δίπλα στην Καβάλα είναι η Νέα Καρβάλη και εάν τραβήξει κανείς την κάθετο προς τα πάνω θα συναντήσει τις χώρες όπου, στις 5 Ιούνη 2003, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ανοίγει βάσεις. Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, (όλο και πιο κοντά στη Ρωσία). Οπου θα εγκαταστήσει τα συνηθισμένα... Στρατό, όπλα, υλικό ειρηνευτικό κλπ. Επομένως, το ότι θέλουν στη Νέα Καρβάλη το αποκαλούμενο ΝΑΤΟικό λιμάνι, δεν πρέπει να μας ξενίζει. Από εκεί θα διοχετεύεται, ό,τι χρειάζονται οι Αμερικανοί στις βάσεις τους στην Ανατολική Ευρώπη. Και από εκεί θα συνδέονται οι βάσεις αυτές με το Αιγαίο, τη Σούδα, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Γιβραλτάρ, τα σπίτια τους στις ΗΠΑ. Και με την ευκαιρία θα διοχετεύουν και ό,τι χρειάζονται οι υπόλοιπες βάσεις στα Βαλκάνια, όταν δε βολεύει πολύ η Θεσσαλονίκη. Της οποίας οι κάτοικοι είναι και αφιλόξενοι, και στέλνουν τα άρματά τους στη λαϊκή. Τους τιμωρούν λοιπόν τους Θεσσαλονικείς και ανοίγουν νέα καταδική τους βάση και λιμάνι μακριά από τους αχάριστους.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω είναι και τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Η οποία στο νέο της «αμυντικό» δόγμα έχει συμπεριλάβει και ως στόχο το «άνοιγμα» (την κάθοδο δηλαδή) προς το Αιγαίο. Μήπως δεν το πήραν είδηση αυτό οι «σύντροφοι» του ΠΑΣΟΚ; Η βουλγαρική κυβέρνηση τα έχει ήδη κάνει πλακάκια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αργότερα θα βάλουν το θέμα διόδου στο Αιγαίο. Που θα είναι ήδη ανοιχτό με τη Νέα Καρβάλη και την προς τα πάνω - κάτω δραστηριότητα, λόγω των βάσεων που είπαμε.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αυτή η προοπτική πρέπει να μας κάνει όλους ευτυχείς (όπως την κυβέρνησή μας) ή καχύποπτους, όπως εμάς στην ΚΕΘΑ; Μήπως δηλαδή οι άνθρωποι που χειρίζονται τα εθνικά μας θέματα, την εξωτερική πολιτική, την άμυνα της πατρίδας μας, ξέρουν κάτι παραπάνω; Και πιστεύουν, πως έτσι υπερασπίζονται καλύτερα και την κυριαρχία μας στη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα;

Οι σύντροφοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ούτε αφελείς, ούτε άσχετοι. Η πολιτική τους είναι ενδοτική, υποχωρητική, λίγο «λαπαδοειδής», λίγο χαρούμενη και πολύ χορευτική. Γι' αυτό είναι μάλλον επικίνδυνη. Εάν πράγματι πιστεύουν, πως η ΕΕ με το Ευρωσύνταγμα, που θα παρουσιαστεί στη Χαλκιδική, θα προστατεύει την Ελλάδα, να μας το πουν. Αλλά πειστικά και με επιχειρήματα. Οχι όπως το είπε με σοβαρότητα ο ΥΕΘΑ και γελάει ήδη ο κάθε πικραμένος. Ισχυριζόμενος μάλιστα ο κ. Παπαντωνίου πως ήταν επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας (τρομάρα τους). Δηλαδή από σήμερα και μετά για τίποτα δεν πρέπει να ανησυχούμε. Αφού στο Σύνταγμα αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ενσωματώνεται ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», όπως στο ΝΑΤΟ. Και αφού ο ένας θα βοηθάει τον άλλον (όπως στο ΝΑΤΟ) έτσι θα γίνεται και στην ΕΕ. Δε θα κινδυνεύει το Αιγαίο και οι γκρίζες ζώνες και τα νησιά μας από τους Τούρκους φέρ' ειπείν (λέμε εμείς που μας καίει το πράγμα και αναζητάμε παρηγοριά). Αυτό εννοεί ο κύριος αυτός και το λέει με τόση πειστικότητα, που αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε, εάν πράγματι η εφημερίδα γράφει κάτι τέτοιο.

Και από την άλλη πλευρά μήπως (ρωτάμε μήπως) μειώθηκαν οι φρουρές και τα πολεμικά αεροπλάνα που είχαμε στα νησιά του Αιγαίου για προστασία τους;

Νέα Καρβάλη λοιπόν με στρατούς και υλικά ν' ανεβοκατεβαίνουν φιλικά, Αιγαίο με τους Τούρκους να μπαινοβγαίνουν φιλικά και οι Ελληνες να θωρούμε περήφανοι και φιλικά τους «φίλους» που κάνουν σουρωτήρι την πατρίδα μας. Ετσι μας λένε οι κυβερνήτες μας. Πρέπει να 'χουμε το νου μας. Μεγάλη προσοχή, γιατί οι άνθρωποι τα πήραν στο κρανίο. Εμείς να προσέχουμε τον τόπο μας, να ρωτάμε, να ζητάμε απαντήσεις και να φωνάζουμε στους δρόμους πως τούτη η Πατρίδα είναι δική μας και όχι των άλλων.


Του
Αντώνη ΚΑΚΑΡΑ
μέλους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ