ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Κλείδωσαν τις εργάτριες απέξω

Την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ απέτρεπαν την κατάληψη του εργοστασίου, η πολυεθνική έβαζε λουκέτα

Από τη χτεσινή πορεία των εργατριών της «ΣΙΣΣΕΡ»
Από τη χτεσινή πορεία των εργατριών της «ΣΙΣΣΕΡ»
Για περίπου σαράντα χρόνια εξασφάλιζαν, χωρίς να σηκώνουν κεφάλι πάνω από τις μηχανές, τα κέρδη της πολυεθνικής «Σίσσερ Πάλκο». Χτες τα ξημερώματα όμως οι εργάτριες «πληρώθηκαν» για όλα αυτά τα χρόνια μένοντας κυριολεκτικά στο δρόμο, αφού βρήκαν τις πόρτες του εργοστασίου κλειδαμπαρωμένες και μια κατάπτυστη ανακοίνωση να τις χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ... αλκοολικές και «καφενεία», για να τους ανακοινώσει ότι στις 17 Ιούνη θα πάρουν τις απολύσεις στα σπίτια τους.

Η επιθετικότητα αυτή της εργοδοσίας ήταν αναμενόμενη. Ουσιαστικά ένιωθε όλο αυτό τον καιρό πως δεν της ασκείται καμία πίεση, καθώς εκτός από την κυβέρνηση που έχει θεοποιήσει το «διευθυντικό δικαίωμα» στις απολύσεις, από την πλευρά της και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου κράτησε τις εργάτριες χαλαρές και αναλώθηκε σε διαβουλεύσεις για το κλείσιμο του εργοστασίου και στα διάφορα προγράμματα απασχολησιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και χτες αντιμετώπιζε την εργοδοτική πρόκληση, αναζητώντας νομικίστικες λύσεις, επιμένοντας να αρνείται κάθε άλλη μορφή περιφρούρησης του αγώνα τους.

Ετσι ένα μήνα και τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση της πολυεθνικής ότι κλείνει το εργοστάσιο, χτες τα ξημερώματα οι εργάτριες της πρωινής βάρδιας αντίκρισαν κλειδωμένες τις πόρτες του εργοστασίου. Εκπληκτες διάβασαν την ανακοίνωση που είχε κολλήσει η διεύθυνση της εταιρίας η οποία αναφέρει ότι «στους εργασιακούς χώρους συχνάζουν διάφορα άτομα άσχετα προς την επιχείρηση», για να συνεχίσει ακόμα πιο προκλητικά σημειώνοντας κατά λέξη: «Εξάλλου, ορισμένοι συνάδελφοί σας έχουν μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε χώρο "καφενείου", καταναλώνοντας μεταξύ άλλων και οινοπνευματώδη ποτά».

Την πρωινή κρυάδα και έκπληξη ήρθε να αντικαταστήσει οργή, θυμός και αγανάκτηση. «Μας πετάξανε έξω», «Είμαι μάνα 50 χρονών και έρχομαι εδώ για μεροκάματο κι όχι για να πιω», «Ηταν ό,τι πιο βρώμικο μπορούσαν να κάνουν», «Εχουμε δώσει τη ζωή μας εδώ μέσα δεν έχουν δικαίωμα να μας αντιμετωπίζουν έτσι». Αυτές ήταν οι φράσεις που ξεστόμιζαν εκνευρισμένες όταν τις ρώταγες και λίγη ώρα αργότερα, στην πορεία και συγκέντρωση που έκαναν έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαίτησαν κρατώντας το πανό της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας: «Να πάρει την ευθύνη η κυβέρνηση. Να ανοίξει τώρα το εργοστάσιο». Την ίδια στιγμή φώναζαν ξανά και ξανά: «Στις πολυεθνικές κάνετε τις πλάτες γι' αυτό και απολύουνε μαζικά εργάτες». Η διοίκηση του σωματείου μαζί με μια επιτροπή εργατριών - κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές του ΣΥΝ βλέποντας πλέον να αμφισβητούνται ανοιχτά - συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα. Στο πλευρό των εργατριών στο υπουργείο Εργασίας βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Ο υφυπουργός αρκέστηκε να αναφέρει ότι η πολυεθνική παρανομεί και ότι θα επικοινωνήσει με τη διεύθυνση της εταιρίας και όρισε την Πέμπτη συνάντηση για να του καταθέσουν προτάσεις για μέτρα που πρέπει να παρθούν για τους άνεργους. Σήμερα, θα γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις 10 το πρωί έξω από το εργοστάσιο.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εργασίες περιγραφής των προβλημάτων

Σε κλίμα έντονης επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στις εργασιακές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιείται η 91η Ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιπροσώπων από όλο τον κόσμο.

Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, όπως γενίκευση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, περιστράφηκαν γύρω από την περιγραφή των προβλημάτων και όχι στην αποφασιστική αντιμετώπισή τους με την οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ, που συμμετέχουν σε διάφορες εργασίες, μοίρασαν κάλεσμα σε άλλες αντιπροσωπείες για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη στις 21 του Ιούνη, καθώς και φυλλάδιο με τις δραστηριότητές του. Οπως σημείωσαν στο «Ρ» οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ, οι σημερινοί συσχετισμοί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αλλά και σε παρόμοιους οργανισμούς δεν επιτρέπουν να προκύψει τίποτα θετικό για τους εργαζόμενους. Υπογράμμισαν, δε, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο με την οργάνωσή τους και τον ταξικό τους προσανατολισμό μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.

Παράλληλα χτες, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με την αντίστοιχη της Εργατικής Συνομοσπονδίας Λευκορωσίας και τον πρόεδρό της Λεονίντ Κοζίκ. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκαν οι κοινές απόψεις που υπάρχουν για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα καθώς και για την ανάγκη συνέχισης των επαφών των δύο αντιπροσωπειών. Σ' αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος Λεονίντ Κοζίκ αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΠΑΜΕ να επισκεφτεί τη χώρα μας το φθινόπωρο.

ΠΑΜΕ
Ασπίδα αλληλεγγύης

«To ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα έχουν σημάνει συναγερμό! Για να στηθεί μια ασπίδα αλληλεγγύης στις απολυμένες συναδέλφισσες. "Κανένας απολυμένος μόνος του", είναι το σύνθημα που από την πρώτη στιγμή φωνάζουμε. Η εργατική τάξη πλήττεται στο σύνολό της». Με τα λόγια αυτά, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σχολιάζει το γεγονός ότι από χτες τα χαράματα Δευτέρα 9 Ιούνη, οι εργάτριες της «Σίσσερ - Πάλκο» βρίσκονται κλειδωμένες ...έξω από το εργοστάσιο και προσθέτει: Αυτόν τον τρόπο επέλεξε η πολυεθνική για να ξεμπερδεύει με τις 500 εργάτριες. Αυτή είναι η προστασία των εργατριών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Ετσι, κλειδωμένες έξω από το εργοστάσιο άφησαν τις εργάτριες όλοι αυτοί οι οποίοι στην ηγεσία της ΓΣΕΕ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να εμποδίσουν τις εργάτριες να καταλάβουν έγκαιρα το εργοστάσιο και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Μετά και απ' αυτήν την εξέλιξη, το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ προβάλλει σαν αδήριτη ανάγκη. Ανεργοι και εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν: 1. Σταμάτημα των απολύσεων. Βαριά πρόστιμα σε όσους κλείνουν επιχειρήσεις. 2. Επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Επίδομα 80% του μισθού και επέκταση του νόμου 2112 σε όλους τους εργατοτεχνίτες. 3. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες. Ειδική προστασία σε άτομα με ειδικές ανάγκες. 4. Υπολογίσιμος ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας. 5. Επιχορήγηση ενοικίου, πάγωμα δανείων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς και επιδότηση σπουδών για παιδιά ανέργων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για συντονισμό ενάντια στις απολύσεις

Με σκοπό να συντονίσουν τις δυνάμεις τους σε ενωτικό, μαζικό, αποφασιστικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», καλεί σε σύσκεψη σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του (Γ' Σεπτεμβρίου 48) τους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις «Γκαζοχώρι», «Γιούλα», «Ατταλος», «Ιππόκαμπος», αλλά και τους εργαζόμενους όλου του κλάδου. Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους μεταλλεργάτες να συσπειρωθούν στο συνδικάτο και μαζί με το ΠΑΜΕ, τους μικροβιοτέχνες και όσους θίγονται από τη σημερινή πολιτική, να ορθώσουν ουσιαστικά εμπόδια στη συνέχισή της και να την ανατρέψουν.

Οπως αναφέρει και στην ανακοίνωση - κάλεσμα το Συνδικάτο, οι απολύσεις και τα κλεισίματα επιχειρήσεων στον κλάδο εδώ και μερικούς μήνες πέφτουν σαν το χαλάζι και αναφέρει χαρακτηριστικά: Ο «Ιππόκαμπος» απέλυσε 350, ο «Ατταλος» 250, η «Γιούλα» 130, το «Γκαζοχώρι» 387, ο «Μήτσας» 60...

Οπως επισημαίνει και στη συνέχεια: Τι κι αν οι μισθοί είναι εξευτελιστικοί, τι κι αν χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται επιδοτούμενοι, τι κι αν το 20% εργάζεται ανασφάλιστο. Παρ' όλα αυτά, από τη μία τα κέρδη των εργοδοτών γίνονται τεράστια, από την άλλη η φτώχεια και η ανεργία εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς και καταλήγει επισημαίνοντας: «Είναι φανερό πως η πολιτική που ζούμε σήμερα αποφασίζεται από την ΕΕ, την υλοποιούν οι κυβερνήσεις και είναι κατά παραγγελία του πολυεθνικού - μονοπωλιακού κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ