ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
«Εχουμε χρυσάφι και πεινάμε... »

Με τους απεργούς πείνας που παραμένουν στις στοές συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Motion Team

«Τα προβλήματα της εργατικής τάξης είναι κοινά και μόνο με τον ενωμένο αγώνα όλων μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον αγώνα σας και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στον αγώνα που διεξάγεται για το δικαίωμά σας στην εργασία και στη ζωή».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Θ. Κυριακίδης, από μέρους της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ, που επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τους μεταλλωρύχους απεργούς πείνας στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Και ξεκαθάρισε πως ο ορυκτός πλούτος της Χαλκιδικής, της χώρας ολόκληρης, ανήκει στο λαό, στην εργατική τάξη και κανένας ιδιώτης δεν έχει το δικαίωμα να τον εκμεταλλεύεται για να πλουτίζει και να καταδικάζει στη φτώχεια το λαό και τους εργαζόμενους.

«Είμαστε αποφασισμένοι για όλα, παιδιά, και θέλουμε τη βοήθειά σας», δήλωσαν οι απεργοί μεταλλωρύχοι στο κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ που τους επισκέφθηκαν. Αντιπροσωπεία των απεργών πείνας βγήκαν στην είσοδο της στοάς, έσφιξαν τα χέρια τους και με φωνή γεμάτη συγκίνηση και αποφασιστικότητα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη και την απεργία πείνας μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

«Θα κατέβουμε από εδώ χιλιάδες κόσμος στη Σύνοδο Κορυφής να δώσουμε την απάντησή μας στους πολιτικούς που έχουν ξεπουλήσει τον πλούτο της χώρας μας και μας έχουν καταδικάσει στην ανεργία και στη φτώχεια», φώναζαν πίσω από τη σιδερένια πόρτα.

Ο Θ. Μητρούδας, πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στη ΒΑΛΚΑΝ, επέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης και πρόσφερε 100 ευρώ ως συμβολική οικονομική ενίσχυση στους απεργούς. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕΕΠ πρόσφερε ποσότητα αναψυκτικών που οι μεταλλωρύχοι δήλωσαν ότι θα τα χρησιμοποιήσουν στη συναυλία που ετοίμαζαν χθες βράδυ.

«Εδώ είμαστε η ξεχασμένη Χαλκιδική», τόνισε ο Β. Μοσχόπουλος, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου των μεταλλωρύχων. «Εδώ παντρεύουμε τη χλιδή με τον πόνο. Η χλιδή επικρατεί στο θέρετρο της Νότιας Χαλκιδικής, εδώ στη γη των μεταλλείων ο πόνος είναι χωμένος στις σκοτεινές γαλαρίες», πρόσθεσε.

«Εχουμε χρυσάφι και πεινάμε. Εχουμε μεγάλο πλούτο, αλλά τον έχουν ξεπουλήσει. Αυτοί εκεί που παίρνουν τις αποφάσεις έχουν χάσει την επαφή με τον κόσμο, τους έχει ζαλίσει η αλαζονεία της εξουσίας», συμπληρώνει ο Κ. Σαμαράς, αντιπρόεδρος του Σωματείου.

Πριν αποχωριστούν από τους συναδέλφους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης και να πάρουν ξανά το δρόμο για τη σκοτεινή γαλαρία, σηκώνουν τις γροθιές τους, σφίγγουν τα χέρια και βροντοφωνάζουν μαζί με τους συνδικαλιστές: «Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει», «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι».

ΛΑΡΙΣΑ
Αντιπαραγωγικό - Αντεργατικό Σάρωμα

Κλείνουν άλλες δυο επιχειρήσεις - Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις

Εκρηκτική διαμορφώνεται η κατάσταση στο νομό Λάρισας, καθώς νέο «κύμα» απολύσεων «χτυπάει» πολλές από τις επιχειρήσεις, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους και δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας κι αγωνίας σε όσους εξακολουθούν να έχουν δουλιά. Οι νέες απολύσεις αυξάνουν το ποσοστό ανεργίας στο νομό, το οποίο, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), ξεπερνάει το 20%!, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλες επιχειρήσεις οδηγούνται σε «φούντο», ή ετοιμάζονται να «μεταναστεύσουν» σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, προς αναζήτηση αυξημένων κερδών.

Οπως επισημαίνει στον «Ρ» ο Πάρις Λιόλιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, «για ν' αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη και τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, χρειάζεται να οργανωθεί σωστά και να συντονιστεί αποτελεσματικά η πάλη της εργατικής τάξης - σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα - για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Κλείνουν «ΣΚΙΦΤ»
και «Τσιτόπουλος»

Σε κλείσιμο οδηγείται η βιοτεχνία έτοιμου ενδύματος «ΣΚΙΦΤ», η οποία, πριν λίγες μέρες είχε προχωρήσει σε απολύσεις 14 εργατριών της, χωρίς, μάλιστα, να τις αποζημιώσει. Ο ιδιοκτήτης της, Μπουλασίκης, εξαφανίστηκε πριν από δέκα μέρες κι έκτοτε «δεν έδωσε σημεία ζωής». Οι 35 εργάτριες που έχουν απομείνει στην επιχείρηση - όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της, πριν λίγα χρόνια, απασχολούσε πάνω από 60 εργαζόμενους - και θα δουλεύουν για λίγες ακόμα μέρες, ώστε να «βγάλουν» μια παραγγελία από τη Γερμανία, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΣΚΙΦΤ δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τριών μηνών, καθώς και την άδεια και το επίδομα άδειας.

Στην ανεργία πετιούνται και περί τους 50 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας μεταλλικών επίπλων «Τσιτόπουλος», η οποία χρεοκόπησε και βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Συνεχίζονται οι απολύσεις

Αλλους 2 εργαζόμενους απέλυσε η επιχείρηση «ΕΛΛΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚ» - πριν λίγο καιρό είχε απολύσει 4, ανάμεσά τους και δυο συνδικαλιστές - που εκτελεί έργα της ΔΕΗ στο νομό της Λάρισας. Με τις απολύσεις η εταιρία επιχειρεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και να εκδικηθεί όσους πρωταγωνίστησαν, τον περασμένο Μάρτη, στη δημιουργία Εργοστασιακής Επιτροπής, που θα συντονίζει την πάλη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ΕΚΛ ζητάει να σταματήσει η τρομοκρατία, ν' ανακληθούν οι απολύσεις και να παρέμβει το Υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

  • Σε απολύσεις εργαζομένων από το μόνιμο προσωπικό τους προχωρούν και τα Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα», προσλαμβάνοντας στη θέση τους λεγόμενους «4ωρίτες».
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Τα φορτώνουν στους κατοίκους της περιοχής

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής και όσοι συμπαραστάθηκαν στο δίκαιο αγώνα του για να μην κατασκευαστεί η μονάδα μεταλλουργίας χρυσού, είναι κατά τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών οι υπεύθυνοι για το κλείσιμο της TVX. Παραγνωρίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που εκχώρησε ακόμα μία μονάδα ορυκτού πλούτου της χώρας στους Καναδούς που στη συνέχεια αποδείχτηκαν... αεριτζήδες, ξεχνώντας τον ξυλοδαρμό και τις φυλακίσεις των κατοίκων της περιοχής για να κερδοσκοπήσουν οι «χρυσοί επενδυτές», ο Ν. Χριστοδουλάκης, προκάλεσε χτες το κοινό αίσθημα προβαίνοντας σε μια εμπαθή δήλωση.

Σε ερώτηση για τις διεργασίες προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των μεταλλείων στο Στρατώνι, στα οποία η TVX κήρυξε πτώχευση, απάντησε: «Καταβάλλεται μια προσπάθεια έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις και πιστεύω πως αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα πως πολλές φορές αυτοί οι οποίοι μάχονται με ιδιαίτερη εχθρότητα τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και την επιχειρηματικότητα τυχαίνει καμιά φορά να είναι και οι ίδιοι, οι οποίοι παίζουν στα ζάρια της μικροπολιτικής σκοπιμότητας τις θέσεις απασχόλησης και τις προοπτικές των εργαζομένων»!

Η δήλωση αυτή έγινε αμέσως μετά από τη συνάντησή του με το προεδρείο του ΣΕΒ του οποίου είναι γνωστές οι απόψεις περί καταστολής των τοπικών αντιδράσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπολους σημείωσε για το θέμα ότι «είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Είμαστε σε συνεργασία και με την κυβέρνηση και θα τη βοηθήσουμε και σ' αυτό».

Χτες επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, αυτός που μαζί με τα άλλα κυβερνητικά στελέχη από χρόνια διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους για την ορθότητα των επιλογών τους, συνέστησε ...ψυχραιμία στους απεργούς, σημειώνοντας ότι αυτή η βδομάδα είναι κρίσιμη για την επίλυση του ζητήματος.

Ηθελαν να πάρουν μαζί τον τραυματία

Το εφοπλιστικό υπερκέρδος βρίσκεται πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Αυτό διαπιστώθηκε χτες ακόμα μία φορά, όταν έγινε γνωστό ότι στο φορτηγό πλοίο «ΣΟΡΓΑ» με σημαία Βαλέτας, το οποίο ήταν στη ράδα του Πειραιά, ένας ναυτεργάτης του πληρώματος από τη Ρωσία είχε τραυματιστεί σοβαρά. Ο πλοίαρχος πιεσμένος από τη ρώσικη πλοιοκτήτρια εταιρία και τον πράκτορα του πλοίου απέκρυψε το γεγονός προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση απόπλου. Προορισμός του πλοίου ήταν λιμάνι της Τουρκίας. Το γεγονός καταγγέλθηκε από τους συναδέλφους του ναυτεργάτη στο «Ρ», ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο επιτόπου έλεγχος αποκάλυψε την αλήθεια και απαγορεύτηκε ο απόπλους, ενώ ο τραυματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Ενα παιδί το χτεσινό θύμα στο γκέτο

Ακόμα και παιδιά χάνουν τη ζωή τους εκτός από εργαζόμενους στο γκέτο της Αττικής Οδού, όπου μόλις την Πέμπτη ένας εργαζόμενος έπεσε νεκρός στα έργα στην περιοχή Ασπροπύργου. Το χτεσινό θανατηφόρο έγινε στις 19.43 στην περιοχή των Ανω Λιοσίων όταν δύο παιδιά βρέθηκαν σε αφύλαχτο φρεάτιο όμβριων υδάτων όπου καταπλακώθηκαν από τσιμεντένιους σωλήνες. Αποτέλεσμα το ένα παιδί - αγνώστων στοιχείων μέχρι αργά χτες το βράδυ - να χάσει τη ζωή του, ενώ το δεύτερο ο Τάσος Αντωνίου 16 χρόνων να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να ανασυρθεί το άψυχο κορμί του μικρού χρειάστηκε ειδικό γερανοφόρο όχημα. Και το χθεσινό ατύχημα πιστοποιεί την πλήρη αδιαφορία που επιδεικνύουν οι κατασκευαστικές εταιρίες και οι μεγαλοεργολάβοι, αφού καμία ζωή δε μετράει γι' αυτούς, ώστε να πληρώσουν μέτρα προστασίας εργαζομένων και πολιτών προκειμένου να μη μειωθούν τα κέρδη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ