ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δικάζουν συνδικαλιστές γιατί ενημέρωσαν τους εργάτες!

Την Παρασκευή 13 του Ιούνη δικάζονται συνολικά 13 συνδικαλιστές. Ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Σε δίκη σύρονται συνδικαλιστικά στελέχη του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Καπνεργατών, επειδή το 1998 πέρασαν την πύλη του εργοστασίου του Καρέλια και μοίρασαν προκηρύξεις στους εργαζόμενους!

Η δίκη έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 13 του Ιούνη και οι 13 συνολικά συνδικαλιστές κατηγορούνται - σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα - ότι «άπαντες οι κατηγορούμενοι εισήλθαν και παρέμειναν παράνομα και παρά τη θέληση του δικαιούχου στο χώρο που αυτός χρησιμοποιεί για την εργασία του»! Ποιος είναι αυτός ο χώρος; Ενα εργοστάσιο-γκέτο (έχει απαγορευτεί ακόμα και η είσοδος σε βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων!), το οποίο γιγαντώθηκε κι απέκτησε υπέρογκα κέρδη από τη δουλιά γενεών καπνεργατών της Μεσσηνίας και γενεών καπνοπαραγωγών της χώρας που πουλούσαν σε τιμές εξευτελιστικές την εργατική τους δύναμη και την παραγωγή τους, επί ολόκληρες δεκαετίες.

Ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ τονίζει: «Στόχος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας είναι να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να εμποδίσουν τους νέους αγώνες που θα ξεσπάσουν κατά της πολιτικής της φτώχειας και των απολύσεων». Καλεί το λαό της Μεσσηνίας να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους διωκόμενους εργάτες έξω από τα δικαστήρια το πρωί της Παρασκευής και να απαιτήσει την αθώωση των κατηγορουμένων.

Επίσης, καλεί «να βγουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα για το δρόμο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας. Επίσης, για το ρόλο της κάθε πολιτικής δύναμης. Η ενίσχυση του ΚΚΕ και του ταξικού αγωνιστικού πόλου είναι όρος για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», σημειώνεται.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και του ΣΥΝ γιατί «ανέχονται την απαράδεκτη κατάσταση στο εργοστάσιο, και γενικότερα». Καταλήγοντας η ΝΕ επισημαίνει ότι οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ, που «πλειοψηφούν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Καλαμάτας και όλης της Ελλάδας, αποτελούν την "πέμπτη φάλαγγα" της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της ΕΕ μέσα στις γραμμές της εργατικής τάξης. Γι' αυτό είναι μονόδρομος η ενίσχυση του ΠΑΜΕ».

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΚΠΑ
Ανοίγει δρόμους για παραπέρα συρρίκνωση της Πρόνοιας

Την αντίθεσή του στην κατάργηση του ΠΙΚΠΑ, του μεγαλύτερου φορέα Πρόνοιας με δημόσιο χαρακτήρα και με τεράστια προσφορά στην ελληνική κοινωνία από το 1914, με το νόμο 3106/2003, και στον κατακερματισμό της τεράστιας περιουσίας του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΙΚΠΑ.

«Ο νέος νόμος που καταργεί το ΠΙΚΠΑ, ανοίγει δρόμους για παραπέρα συρρίκνωση της δημόσιας πρόνοιας, της πρωτοβάθμιας ιατροκοινωνικής φροντίδας (κατάργηση των ιατροκοινωνικών κέντρων), των βρεφονηπιακών σταθμών του ΠΙΚΠΑ και των μονάδων κλειστής περίθαλψης. Επιπλέον, ο κατακερματισμός της τεράστιας περιουσίας του ΠΙΚΠΑ, που πραγματοποιείται με το νόμο, είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει, ίσως, οικονομικές ανάγκες των νέων φορέων (ΠεΣΥΠ, ΕΣΥΚΦ, ΕΚΑΚΒ) ή να δοθεί προς επωφελέστερη αξιοποίηση από ιδιωτικά και ξένα προς τη δημόσια Πρόνοια συμφέροντα», τονίζει ο Σύλλογος.

Οι υπάλληλοι του ΠΙΚΠΑ υπογραμμίζουν ακόμα, ότι βρίσκονται «στον αέρα» τα προγράμματα των αναδόχων και συγγενικών οικογενειών και επιδοτήσεων μονογονεϊκών οικογενειών με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, καθώς και η επιδότηση απόρων συγκροτημένων οικογενειών μια και στο νόμο δεν αναφέρεται ο φορέας υλοποίησής τους. Το ίδιο ισχύει και για το θεσμό των υιοθεσιών όπου δεκάδες ζευγάρια προεγκεκριμένα ενδεχομένως να παραμείνουν σε εκκρεμότητα, τα δε παιδιά του ΠΙΚΠΑ που φιλοξενούνται στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης με προοπτική την αποκατάστασή τους, είτε μέσω της αναδοχής είτε μέσω της υιοθεσίας, παραμένουν στο Ιδρυμα.

«Για μας τους εργαζόμενους ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των υπηρεσιών της δημόσιας Πρόνοιας ήταν επιβεβλημένη. Δυστυχώς, όμως, από τις κυβερνήσεις και από τις διοικήσεις του ΠΙΚΠΑ ήταν ξεχασμένη, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του ΠΙΚΠΑ (βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατασκηνώσεις, ιατροκοινωνικά κέντρα, κέντρα κλειστής περίθαλψης) να υπολειτουργούν», τονίζουν οι εργαζόμενοι και υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση, εμμένοντας στην εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου, θα είναι η μόνη αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαιώνιση ή και την παραπέρα όξυνση των κοινωνικών κρίσεων και προβλημάτων.

Εξοντωτική ποινή σε εργατική εφημερίδα

Πρόστιμο 12.000 ευρώ επέβαλε αστικό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης στην εργατική εφημερίδα «Σύγχρονη Συνδικαλιστική Σκέψη», όργανο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, καθιστώντας έτσι το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των εμφιαλωμένων ποτών το συνήθη τιμωρούμενο, επί του οποίου σε κάθε ευκαιρία πέφτει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης. Το «αδίκημα» της εργατικής εφημερίδας αφορούσε κείμενο κατά των μαζικών απολύσεων της ποτοποιίας «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ», την ίδια στιγμή που ολοκληρωνόταν η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου ιδιόκτητου εργοστασίου. Το σχετικό ρεπορτάζ θεωρήθηκε συκοφαντικό από την εργοδοσία. Να σημειωθεί ότι δύο φορές στο παρελθόν η εφημερίδα είχε, για την ίδια υπόθεση, αθωωθεί στα ποινικά δικαστήρια.

Με διαμαρτυρία - καταγγελία η ΠΟΕΕΠ επισημαίνει: «Πιστεύουμε πως περιορίζεται έτσι στους εργαζόμενους το δικαίωμά τους να διακινούν τις ιδέες και απόψεις τους, μέσα από ένα καθαρά εργατικό έντυπο. Η ελευθερία του Τύπου για τους εργαζόμενους στην περίπτωσή μας σκοντάφτει στις στημένες κατηγορίες της εργοδοσίας και στην "απλοχεριά" με την οποία η δικαστική εξουσία μοιράζει τις ποινές όταν πρόκειται για εργάτες».

ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Δυναμική παρέμβαση από το ΠΑΜΕ

Δυναμική κινητοποίηση μπροστά από την πύλη του καζίνο Λουτρακίου πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ με αφορμή τη νέα εργοδοτική τρομοκρατική απόλυση του συνδικαλιστή Γιώργου Ζερβάκη επειδή πρωτοστάτησε στη συγκρότηση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Παρά το σκηνικό τρομοκρατίας που έστησε η διεύθυνση της επιχείρησης μπροστά από την πύλη (μαζική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, μπράβοι της επιχείρησης κλπ.), οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με την ντουντούκα καλούσαν τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και να απαιτήσουν την επαναπρόσληψη του παράνομα απολυμένου συναδέλφου τους. Η κινητοποίηση αυτή τάραξε τα «λιμνάζοντα νερά» των «προυχόντων» του Λουτρακίου που είχαν «συνηθίσει» στον εργοδοτικό ενδοτισμό της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ) που πριν από λίγες μέρες, δίνοντας για μια ακόμη φορά τα διαπιστευτήριά του σε ανακοίνωσή του, μετά την απόλυση του συνδικαλιστή έγραψε σχετικά: «Ζητάμε από όλους τους εργαζόμενους να είναι προσεκτικοί, διότι οι απολύσεις και ιδιαίτερα συνδικαλιστών είναι ένα σοβαρό ζήτημα και δε χρειάζεται προς το παρόν κλίμα αντιπαράθεσης»!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Με μπαλώματα απαντάει στα προβλήματα η κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκου

Με μπαλώματα και προσωρινές λύσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να λύσει τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα του Νοσοκομείου Κέρκυρας, αντί να προχωρήσει στη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό και να επιταχύνει την αποπεράτωση των έργων που γίνονται.

Το θέμα των προβλημάτων του εν λόγω νοσοκομείου έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος και ο αρμόδιος υφυπουργός Ε. Νασιώκας στην απάντησή του ανακοίνωσε μέτρα που κάθε άλλο παρά λύνουν τα προβλήματα. Συγκεκριμένα, για την καθυστέρηση των έργων στο νοσοκομείο ισχυρίστηκε ότι δε λείπει η αναγκαία χρηματοδότηση, αλλά φταίει ο εργολάβος που ανέλαβε τα έργα και ο οποίος θα αποβληθεί για να αναλάβει νέα εταιρία. Οσο δε για το προσωπικό και τις μεγάλες ελλείψεις που σημειώνονται, είπε ότι εκκρεμούν 13 προσλήψεις από το ΑΣΕΠ, ενώ θα προσληφθούν 49 άτομα ως 18μηνίτες και 50 ως εποχικό προσωπικό, κάτι όμως που δε λύνει το πρόβλημα, αφού αυτές οι κατηγορίες προσωπικού στερούνται της απαραίτητης εμπειρίας.

Ο Α. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουν προχωρήσει σε στάσεις εργασίας, με αίτημα την ουσιαστική στελέχωση του νοσοκομείου και τόνισε ότι οι λύσεις που δίνει το υπουργείο δεν ικανοποιούν το αίτημα. Δε λύνεται, είπε, το πρόβλημα με τους εποχικούς που δεν έχουν την απαραίτητη πείρα και μεταφέροντας την πραγματική εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο, είπε ότι στα χειρουργεία υπάρχει μία μόνο νοσοκόμα και στα έκτακτα περιστατικά μία μόνο νοσηλεύτρια.

Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 11 Ιούνη, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη Γενική Συνέλευση θα συζητηθεί η μέχρι τώρα δράση του ΠΑΜΕ στο νομό και ο σχεδιασμός της δουλιάς απ' εδώ και πέρα. Τη συζήτηση θα απασχολήσει το ζήτημα της ανεργίας και των απολύσεων και η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ