ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δαγκώνει» η ακρίβεια σε τρόφιμα και αναψυκτικά

Ενώ ο επίσημος πληθωρισμός αυξάνεται στο 12μηνο Μάης 2002 - Μάης 2003 με ρυθμό 3,8%, στο ίδιο διάστημα οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής έφτασαν το 10,3% και ακολουθούν η υγεία με 4,7% και η μόρφωση με 4,5%

Γιορτάζει η ακρίβεια στην αγορά, με τις ανατιμήσεις να σέρνουν το χορό στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών (αναψυκτικά) και να ακολουθούν, στη δεύτερη και τρίτη θέση, οι ανατιμήσεις στα είδη και υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δημοσιοποιήθηκαν χτες, στο δωδεκάμηνο από το Μάη του 2000 μέχρι το Μάη του 2003, οι τιμές στα είδη διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 10,3%.

Ο επίσημος πληθωρισμός, όπως τον καταγράφει η ΕΣΥΕ, «έτρεχε» φέτος το Μάη - σε δωδεκάμηνη βάση - με ρυθμό 3,8% (έναντι 3,4% τον Απρίλη), ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στο 3,5% από 3,3%. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι φανερό πως οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν 2,7 φορές μεγαλύτερες από το μέσο όρο των αυξήσεων σε όλα τα είδη που απαρτίζουν τον τιμάριθμο. Ανοδική ήταν, επίσης, η πορεία των τιμών λιανικής, τόσο μέσα στο μήνα Μάη, όσο και σε μέσα επίπεδα (σύγκριση δωδεκαμήνου Ιούνης 2002 - Μάης 2003, σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο). Συγκεκριμένα, μέσα στο μήνα Μάη οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,4% (έναντι μηδενικής αύξησης πέρσι) και σε μέσα επίπεδα κατά 3,6% (έναντι 3,5% πέρσι). Με βάση τις μέχρι τώρα εξελίξεις (των 5 από τους 12 μήνες του 2003), είναι ολοφάνερο ότι:

  • Ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου θα κλείσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση (για κάτω από 3%), περιορίζοντας σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων νοικοκυριών και προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα στην οικονομία.
  • Η ψαλίδα ανάμεσα στον πληθωρισμό στην Ελλάδα (που κινείται πάνω από 3,5%) και το μέσο όρο της ΕΕ των «12» ή των «15» (αυξάνει με ρυθμό γύρω από το 2%) μένει αμετάβλητη ή και μεγαλώνει σε βάρος της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι το «κόστος εργασίας» στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της ΕΕ.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι η αύξηση του επίσημου τιμαρίθμου (πληθωρισμού) κατά 3,8% στο δωδεκάμηνο Μάης 2002 - Μάης 2003, οφείλεται στις ανατιμήσεις:

Πρώτον, των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών κατά 10,3%, έναντι αύξησης 3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Δεύτερον, των ειδών και υπηρεσιών υγείας κατά 4,7%, έναντι 4,9% πέρσι.

Τρίτον, των ειδών και υπηρεσιών εκπαίδευσης κατά 4,5%, έναντι 3,6% πέρσι.

Μικρότερες (γύρω και κάτω από το μέσο όρο αύξησης του πληθωρισμού) είναι οι ανατιμήσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες ειδών και υπηρεσιών.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σ' αυτήν την κατηγορία, που κατέγραψαν οι υπηρεσίες της ΕΣΥΕ, στο δωδεκάμηνο Μάης 2002 - Μάης 2003, ήταν στα νωπά λαχανικά (55,1%), στα νωπά φρούτα (34,1%), στα γλυκά και ζαχαρωτά (15,7%), στα εισιτήρια πλοίων (14,7%) και στη συντήρηση - επισκευή αυτοκινήτων (10,5%) κλπ.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Σε εξέλιξη νέος γύρος τοκογλυφίας

Στο... ύψος τους άφησε τα στεγαστικά η Alpha Bank ενώ ξαναμειώνει τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου

Νέο κύκλο λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων άνοιξαν από χτες οι τραπεζίτες αξιοποιώντας για δικό τους αποκλειστικά όφελος τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ενδεικτικές, είναι και οι σχετικές «αναπροσαρμογές» που ανακοίνωσε η Alpha Bank του ομίλου Κωστόπουλου (που έρχονται να στρώσουν το χαλί και στις άλλες τράπεζες) με τις οποίες διατηρούνται αμετάβλητα όλα τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, σε αντίθεση με το νέο τσεκούρωμα που ανακοίνωσαν για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου. Από κει και πέρα μειώσεις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ανακοινώθηκαν για τα καταναλωτικά δάνεια. Τα νέα επιτόκια θα εφαρμόζονται από την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιούνη.

Στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν την πραγματικότητα, επιχειρούν και τη λαθροχειρία να ανακοινώσουν «μειώσεις» στα στεγαστικά κυμαινόμενα που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Αυτή η κατηγορία στεγαστικών δανείων ακολουθεί αυτόματα τις μεταβολές, προσαυξημένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και ισχύει μόνο για τα πρώτα χρόνια της αποπληρωμής. Με δυο λόγια δεν πρόκειται για μείωση αλλά για συμβατική υποχρέωση που έχει ήδη αναλάβει η τράπεζα. Αλλη αλλαγή σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δεν υπάρχει. Το ανοιχτό καταναλωτικό δάνειο διαμορφώνεται σε 12% (από 12,50%) και οι διάφορες πιστωτικές κάρτες παραμένουν αρκετά πάνω από το 15%. Διαμορφώνονται συγκεκριμένα στο ύψος του 15,25% (από 15,75%).

Στον αντίποδα βρίσκονται οι καταθέσεις ταμιευτηρίου που ανάλογα με το κλιμάκιο κατάθεσης πέφτουν από 10 μέχρι και 25 εκατοστά: Στο πρώτο κλιμάκιο (μέχρι 1.000 ευρώ) στο 0,15% (από 0,25%) και στο αμέσως επόμενο μέχρι τα 30.000 ευρώ σε 0,25% από 0,50%. Στο σημείο αυτό συνεχίζει μια ακόμη λαθροχειρία: Οπως αναφέρουν και οι ίδιοι «το επιτόκιο της κάθε κλίμακας εφαρμόζεται με βάση το ύψος του μέσου εξαμηνιαίου διαθέσιμου υπόλοιπου». Για παράδειγμα μια κατάθεση ύψους μέχρι 6.000 ευρώ που έχει διάρκεια ενός μήνα, δίνει μέσο εξαμηνιαίο υπόλοιπο κάτω από τα 1.000 ευρώ και επομένως τοκίζεται στο α΄ κλιμάκιο, δηλαδή με 0,15%.

Στην ίδια λογική κινείται και η Citibank. Οι όποιες «μειώσεις» αφορούν μόνο τα κυμαινόμενα στεγαστικά που είναι συνδεδεμένα με το διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ.

Πλάτη σε αυτού του είδους την τοκογλυφική πολιτική προσπάθησε να βάλει χτες και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, ο οποίος - μιλώντας στους εκπροσώπους επιχειρηματιών στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας - επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είπε ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων (στο διάστημα 1996-2002) μειώθηκε κατά 3,2 μονάδες, αποσιωπώντας το γεγονός ότι στην ουσία οι καταθέσεις για τα λαϊκά εισοδήματα είναι παντελώς άτοκες...

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κάτω και από τα επίσημα όρια της φτώχειας

Ταχυδρομείται η 7η παρτίδα εκκαθαριστικών

Την έβδομη παρτίδα με περισσότερα από 440 χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί τις μέρες αυτές η Εφορία. Από το σύνολο των 2,3 εκατ. δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας είναι αναγκασμένα να ζουν με πενιχρά εισοδήματα, με μισθούς και συντάξεις που δεν επαρκούν ούτε για τα απολύτως απαραίτητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το μέσο οικογενειακό εισόδημα (για το 2002) διαμορφώνεται κάτω από τα 12.300 ευρώ (4,2 εκατ. δρχ), δηλαδή κάτω ακόμη και από το επίσημο όριο της φτώχειας. Προκύπτει επομένως ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων και συνταξιούχων αναγκάζονται να ζουν με μισθούς και συντάξεις πείνας, με ποσά πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στην Εφορία.

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας - αφορούν το σύνολο των 2,3 εκατ. δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν - προκύπτουν και τα εξής:

  • Τα χρεωστικά σημειώματα αποτελούν το 27,3% στο σύνολο των δηλώσεων. Σε μέσους όρους ο κάθε φορολογούμενος της κατηγορίας αυτής θα πληρώσει πρόσθετο φόρο ύψους 1.698 ευρώ.
  • Τα πιστωτικά σημειώματα φτάνουν στο 31,3% του συνόλου. Σε μέσα επίπεδα ο κάθε φορολογούμενος έχει επιστροφή περίπου 460 ευρώ.
  • Οι μηδενικές δηλώσεις (στις οποίες δεν προκύπτει ούτε επιπλέον καταβολή ούτε και επιστροφή φόρου) αποτελούν το 41,4% του συνόλου.
  • Τα επιπλέον ποσά φόρου που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία φτάνουν σε 1,07 δισ. ευρώ, έναντι 332,5 εκατ. που θα επιστραφούν στους δικαιούχους. Ετσι το καθαρό ποσό για το Δημόσιο διαμορφώνεται σε 734,7 εκατ. ευρώ.
ΟΤΕ
Μέρισμα 0,70 ευρώ

Μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε για τη χρήση του 2002 το ΔΣ του ΟΤΕ. Το μέρισμα παραμένει στα επίπεδα του 2001 και του 2000 και αντιπροσωπεύει το 76% των κερδών ανά μετοχή μετά από φόρους. Σε χτεσινή ανακοίνωση του ΟΤΕ, αναφέρεται ότι τα καθαρά κέρδη του Ομίλου το 2002 (προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας) ανήλθαν σε 740,8 εκατ.ευρώ, έναντι 800,8 εκατ. ευρώ το 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ