ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Κλιμακώνουν τις αξιώσεις τους

Ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης στις ...αγοραίες λογικές φουσκώνει τα πανιά των μεγαλοεπιχειρηματιών

Κλιμακώνουν τις αξιώσεις τους οι επιχειρηματίες, οι οποίοι στο όνομα της δήθεν ανταγωνιστικότητας (του ελληνικού κεφαλαίου) απαιτούν να τους παραχωρηθούν και νέα κίνητρα. Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη. Οπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα για την αγορά εργασίας, στην κατεύθυνση της περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας (η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την περικοπή των πρόωρων συντάξεων καθώς και την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα), και ζητήματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπου οι βιομήχανοι επικεντρώνουν την κριτική τους, να μην περικοπούν οι υψηλές επιχορηγήσεις που προβλέπονται σήμερα για πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Τόσο από τις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, όσο και απ' αυτές του υπουργού Οικονομίας που ακολούθησαν, προκύπτει ότι οι σχέσεις κυβέρνησης-επιχειρηματιών, παρά τα όσα ακούστηκαν μέχρι σήμερα, παραμένουν φιλικές... «Είχαμε μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου κοινός στόχος όλων μας είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της απασχόλησης βεβαίως...», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Οδ. Κυριακόπουλος. Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το εάν διαλύθηκαν τα σύννεφα μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών, ο Οδ. Κυριακόπουλος απάντησε με νόημα: «Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα σύννεφα για να διαλυθούν».

Οι επιχειρηματίες δεν πήγαν στον πρωθυπουργό για να κάνουν δημόσιες σχέσεις, αλλά για να προβάλουν νέες αξιώσεις, κάτι που προκύπτει και από τις δηλώσεις Κυριακόπουλου. Με ύφος κριτή και τιμητή ανέφερε: «Ανταλλάξαμε απόψεις, ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει γίνει σε ορισμένους τομείς και για τους προβληματισμούς μας σε ορισμένους άλλους. Γενικά, υπήρξε ένα παρά πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα». Τους ...προβληματισμούς που οι επιχειρηματίες ανέπτυξαν στον πρωθυπουργό, ως ένα βαθμό τους σκιαγράφησε στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας. Ο τελευταίος έκανε λόγο για ένταση των προσπαθειών σε πολλά μέτωπα, «όπως είναι το μέτωπο της απασχόλησης, όπως είναι η αντιμετώπιση πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες ακόμα αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στο να κάνουν επενδύσεις, όπως επίσης και στις νέες διατάξεις και κατευθύνσεις του αναπτυξιακού νόμου».

Για τα θέματα βελτίωσης της ...απασχόλησης, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εργασίας, Δ. Ρέππα, έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της να προχωρήσει σε περικοπή των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων, στα πλαίσια του συντονισμού με τα άλλα κράτη της ΕΕ που προωθούν μέτρα ανατροπής των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων. Οπως άλλωστε δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα εισαχθεί και στο δημόσιο τομέα ο θεσμός της μερικής απασχόλησης, με την πρόσληψη, σε πρώτη φάση, 30.000 μερικώς απασχολούμενων εργαζομένων. Οσο για το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, οι επιχειρηματίες έχουν επικεντρώσει την κριτική τους στην κατάργηση της διάκρισης παλιών και νέων (με χρόνο λειτουργίας μέχρι 5 χρόνια) επιχειρήσεων, οι οποίες επιχορηγούνται με ευνοϊκούς όρους, η διατήρηση των υψηλών επιδοτήσεων κατά γεωγραφικές περιφέρειες, αλλά και η κατάργηση της δέσμευσης οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται για νέες επενδύσεις να προσλαμβάνουν καινούριο προσωπικό.

Οι εμποροβιομήχανοι

Εντατικότερη προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, από την πλήρη παράδοση των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα στα επιχειρηματικά συμφέροντα μέχρι το ξήλωμα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος και την πλήρη «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων, αξιώνουν οι εμποροβιομήχανοι ως «τα μόνα πραγματικά αναχώματα της ελληνικής οικονομίας». Την ίδια στιγμή δεν παύουν να επικαλούνται τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ιρλανδίας, στην οποία σαρώνουν οι αμερικανικές πολυεθνικές, ως παράδειγμα προς μίμηση, επαναλαμβάνοντας την αξίωσή τους για ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Τα παραπάνω προκύπτουν από την ομιλία του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), Δρ. Φουντουκάκου, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το επιμελητήριο με προσκεκλημένο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ως «πληγή» της ελληνικής οικονομίας τη διατήρηση υψηλών ποσοστών αυτοαπασχόλησης και την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα, έκανε λόγο για πτώση των εξαγωγών και αναφέρθηκε στο συγκυριακό χαρακτήρα των ρυθμών ανάπτυξης που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το ΚΠΣ.

Δίνοντας επιγραμματικά το πλαίσιο των αξιώσεων των επιχειρηματιών ο Δρ. Φουντουκάκος μίλησε για:

  • «Πραγματική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος
  • Ουσιαστική μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα
  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε επίπεδα ανάλογα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών
  • Δραστικό περιορισμό του κράτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιωτικοποιήσεις και όχι μετοχοποιήσεις
  • Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, της Παιδείας, της ενέργειας και των μεταφορών
  • Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις και παροχή κινήτρων στις ξένες άμεσες επενδύσεις
  • Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, της διά βίου εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης και ενθάρρυνση για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας
  • Καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα στάδια συναλλαγής του κρατικού μηχανισμού με τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο».
Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
Προτροπές για συγχωνεύσεις, «πλάτες» στη Σοφοκλέους

«Συστάσεις» σε μεγαλοεπιχειρηματίες να επιδιώξουν «αύξηση της παραγωγικότητας, χαμηλό κόστος λειτουργίας και παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων», έκανε από το βήμα του ΕΒΕΑ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας. Πρόσθεσε ότι αυτό «μπορεί να σημαίνει συγχωνεύσεις και εξαγορές» και επίσης ότι το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων στη μεταποίηση «είναι μικρό - μικρότερο από ό,τι στην ΕΕ - και ότι κατά κανόνα η αύξησή του θα ήταν οικονομικά επωφελής». Ο διοικητής της ΤτΕ επιχείρησε να βάλει «πλάτη» τόσο στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, όσο και στην προσπάθεια που καταβάλλουν το τελευταίο διάστημα για την αναβάθμιση του τζόγου στη Σοφοκλέους. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «οι επιχειρήσεις σταδιακά θα μπορέσουν και πάλι να προσφύγουν στη χρηματιστηριακή αγορά για άντληση κεφαλαίων», επίσης ότι «παρά τα προβλήματα της τρέχουσας συγκυρίας, η αγορά θα συγκεντρώσει ξανά τις προϋποθέσεις ώστε να παίξει το ρόλο που της ανήκει». Ο Ν. Γκαργκάνας τα βρήκε όλα καλά και σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τις συνέπειες από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και τη γενικότερη εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Δεν παρέλειψε να επαινέσει τους κυβερνώντες και για το γεγονός ότι «σταδιακά κερδίζουν έδαφος ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως είναι η μερική απασχόληση». Οι μόνες ψευτοαιτιάσεις που είχε χτες ήταν οι «προτροπές» για το βάθεμα των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, που όπως είπε «δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν από τη μια μέρα στην άλλη». Επιχείρησε επίσης να αυτοδικαιολογηθεί για τα όσα έχει αναφέρει κατά καιρούς για τους μισθούς. Σε ρόλο... γαλαντόμου, είπε συγκεκριμένα ότι η «κατεύθυνση δεν πρέπει -ούτε και μπορεί - να είναι να συναγωνιστούμε τις γειτονικές χώρες ως προς το χαμηλό επίπεδο του κόστους εργασίας»...

Επιλεκτικοί φοροέλεγχοι του ΣΔΟΕ

Στο απυρόβλητο οι μεγάλες επιχειρήσεις και γιουρούσια σε βάρος αλλοδαπών μικροπωλητών

Τον απολογισμό της δράσης του για το α' τετράμηνο του 2003 ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή.

Από τα στοιχεία των ελέγχων που ανακοινώθηκαν προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις για το 32% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι φανερό ότι το ποσοστό αυτό δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων, αλλά αφορά μόνον σ' αυτές που επιλέχτηκαν για έλεγχο με βάση τα κριτήρια του ΣΔΟΕ. Επίσης το μεγάλο κεφάλαιο στο σύνολό του παραμένει στο απυρόβλητο, τη στιγμή που οι «αδιάφθοροι ράμπο» επιδίδονται ακόμη και σε ανθρωποκυνηγητό των αλλοδαπών μικροπωλητών. Ολοφάνερο είναι επίσης ότι οι «τιμοληψίες» που διενεργήθηκαν για τον... έλεγχο «της κερδοσκοπίας και των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων» είναι «στάχτη στα μάτια» των λαϊκών στρωμάτων, καθώς αφήνουν στο απυρόβλητο τους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κερδοσκοπίας.

Με βάση τα ευρήματα του ΣΔΟΕ για το α' τετράμηνο του 2003 προκύπτουν και τα εξής:

  • Το 32% από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν εμφανίζει παράβαση φορολογική ή τελωνειακή. Ψηλά ποσοστά παρουσιάζονται στους κλάδους: ορυχεία - λατομεία (62%), αλιεία - ιχθυοτροφία (50%), πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων (48%).
  • Για διακίνηση πλαστών - εικονικών τιμολογίων (στοιχεία 3μηνου) διαπιστώθηκαν παραβάσεις από 124 υπαρκτές ή εικονικές επιχειρήσεις. Η συνολική αξία των τιμολογίων αυτών (χωρίς ΦΠΑ) είναι 40 δισ. δρχ.
  • Με στόχο την «πάταξη του παραεμπορίου» έγιναν και τα γνωστά γιουρούσια σε βάρος των πλανόδιων, ιδιαίτερα των αλλοδαπών μικροπωλητών, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ μας πληροφορεί ότι «πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις ειδών ένδυσης» και επίσης ότι οι «αλλοδαποί μικροπωλητές εγκαταλείπουν το ιστορικό εμπορικό τρίγωνο με την εμφάνιση των συνεργείων του ΣΔΟΕ»... Με αυτό τον τρόπο οι «αδιάφθοροι ράμπο» θωρακίζουν την «ισχυρή οικονομία» του ΠΑΣΟΚ.
  • Τιμοληψίες έγιναν σε περίπου 1.000 επιχειρήσεις. Διαπίστωσαν ότι οι 56 από αυτές προχώρησαν σε «υπερβολικές αυξήσεις» και παραπέμφθηκαν στις Εφορίες για τακτικό φορολογικό έλεγχο. Επί της ουσίας ομολογούν ότι λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο το φόβητρο που μπορούν να προκαλέσουν...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ