ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Στο Λουξεμβούργο για... αποφάσεις

Βάζει μπρος αύριο το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, υπό τους διακαείς αντιαγροτικούς πόθους της Ελληνικής Προεδρίας και της Κομισιόν

Οι αγρότες αγωνίζονται και λένε «όχι» στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - ΕΕ. Στη φωτό, άποψη από την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ τον προηγούμενο μήνα στην Κέρκυρα, στη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας
Οι αγρότες αγωνίζονται και λένε «όχι» στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - ΕΕ. Στη φωτό, άποψη από την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ τον προηγούμενο μήνα στην Κέρκυρα, στη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας
Με βασική επιδίωξη την άμεση ψήφιση των αρνητικότατων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ξεκινάει αύριο στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Η Ελληνική Προεδρία, που θεωρεί ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία της... αν ψηφιστούν στη θητεία της οι ολέθριες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, ετοιμάζεται να δώσει τον καλύτερο εαυτό της, για να μη δυσαρεστηθούν ο Επίτροπος Γεωργίας και τα συμφέροντα των πολυεθνικών, που εκπροσωπεί η ΕΕ. Μετά τη θετική γνωμοδότηση «φτιασιδώματος» της νέας ΚΑΠ, που έδωσε την περασμένη Πέμπτη η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου και τα τελευταία παζάρια της περασμένης βδομάδας στις συναντήσεις υψηλού επίπεδου των εκπροσώπων των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, θα γνωστοποιηθεί αύριο η συμβιβαστική πρόταση που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια συμβιβαστική πρόταση που για τους τύπους... θα έχει «σουμάρει» και θα καταθέσει η Ελληνική Προεδρία. Οπως λέγεται σχετικά, η επιδίωξη της Ελληνικής Προεδρίας και της Κομισιόν είναι μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να κλείσει το θέμα, έστω κι αν χρειαστεί να διαμορφωθούν δύο και τρεις ακόμα συμβιβαστικές προτάσεις. Συμβιβαστικές προτάσεις που σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Οι σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ αποτελούν τη βάση ενός νέου γενικότερου και μακρόχρονου αντιαγροτικού σχεδίου. Ενός σχεδίου που δεν είναι αποσυνδεμένο από την προγενέστερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αφού αποτελεί συνέχεια της αναθεώρησης της ΚΑΠ του 1992 και των συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ και της «Ατζέντας 2000» και βασίζεται στις επικείμενες συμφωνίες του ΠΟΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας κατά νου και τη διεύρυνση της ΕΕ, γενικεύει την προσαρμογή της ΚΑΠ στις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και προτείνει την πλήρη αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και τη μείωσή τους μέχρι 20%, για το πρώτο πακέτο αναθεώρησης. Επίσης, προτείνεται να μειωθούν έως να καταργηθούν και οι τιμές παρέμβασης όπου αυτές απέμειναν και τα σπασμένα θα πληρώσουν αρχικά, το ρύζι τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά.

Εκ πρώτης όψεως τα ευρωπαζάρια αυτού του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας θα αφορούν σε γενικές γραμμές: Το πόσο αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή θα είναι οι νέες επιδοτήσεις. Εδώ εκτός των όσων προβλέπονται για κάποιες συνδεδεμένες επιδοτήσεις στο όνομα της ποιότητας για το σκληρό σιτάρι και ρύζι, δεν αποκλείεται να οριστεί π.χ. για την κτηνοτροφία βασικά, ένα μέρος των επιδοτήσεων που δίνεται, να παραμείνουν ως συνδεδεμένες, αλλά όχι αυξημένες. Οσον αφορά για το θέμα της μείωσης των επιδοτήσεων άνω των 5.000 ευρώ, όπως φαίνεται θα προταθεί ένα όριο γύρω στα 6.000 ευρώ (7.500 ευρώ γνωμοδότησε το Ευρωκοινοβούλιο). Σχετικά με τη λεγόμενη περιβαλλοντική συμμόρφωση για την καταβολή των νέων επιδοτήσεων, μειώθηκαν στο μισό οι αρχικοί όροι και προϋποθέσεις για την καταβολή τους. Η διαφωνία των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ, που υπάρχει επ' αυτού του θέματος είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συνδέει με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου επιδοτήσεων (το λεγόμενο ΟΣΔΕ). Το πλέον κωμικοτραγικό όμως της υπόθεσης είναι, ότι πριν ακόμα κλείσει η συγκεκριμένη συμφωνία μειώσεων επιδοτήσεων και τιμών σε γεωργία και κτηνοτροφία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει διά της πρότασης αναθεώρησης της ΚΑΠ, να έχει η ίδια και οι μηχανισμοί της τον πρώτο λόγο για την περαιτέρω μείωση των προτεινόμενων μειωμένων επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ!..

«ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ»
Προεκλογική «φούσκα» εξαπάτησης

Ολα για τους μεγαλοαγρότες και εμποροβιομηχάνους...

Φρούδες... εντυπώσεις στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους επιχείρησε να ξαναδημιουργήσει το υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή την 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 - 2006» (ΕΠΑΑ-ΑΥ).

Στο όνομα της κυβερνητικής διαφήμισης του Γ' ΚΠΣ και της απορροφητικότητας, βγήκε χτες μια ακόμα ανακοίνωση από το υπουργείου Γεωργίας για να γνωστοποιηθεί ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα Χανιά η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης. Ανακοινώθηκε επίσης πως εγκρίθηκε η ετήσια έκθεση για το 2002, η τροποποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος και η τροποποίηση του συμπληρώματος προγραμματισμού. Το τι ακριβώς συμβαίνει και τι σημαίνουν όλα αυτά για τους μικρομεσαίους αγρότες δεν αναφέρεται ούτε λέξη στη σχετική ανακοίνωση. Μάλλον δυσκολεύονται εκεί στο υπουργείο Γεωργίας και τη διαχειριστική αρχή να αναφέρουν ότι το ΕΠΑΑ-ΑΥ και οι δύο συνεχόμενες τροποποιήσεις του σημαίνουν: Ακόμα περισσότερο χρήμα σε μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες, σε βιομηχάνους - μεταποιητές και μεγαλεμπόρους αγροτικών προϊόντων. Σημαίνουν επίσης ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των «πλάνων» προεκλογικών επιδιώξεων της κυβέρνησης.

Πάντως η φιέστα της περασμένη Παρασκευής στα Χανιά διεξήχθη υπό τους γνωστούς όρους: Οι κυβερνητικοί παράγοντες βρήκαν την ευκαιρία να ζητωκραυγάσουν για την «ουσιαστική πρόοδο» που έχει συντελεστεί στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Από την άλλη, τα αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διά ανακοινώσεων έκαναν λόγο χτες για «τον κίνδυνο απώλειας των κοινοτικών επιδοτήσεων» εξαιτίας «λαθών και παραλείψεων» της κυβέρνησης.

Φυσικά όλοι τους έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν το ουσιαστικό γεγονός: Οτι από το συνολικό προϋπολογισμό του Προγράμματος που έχει ύψος 3.010.155.273 ευρώ, τα 1.573.361.677 ευρώ (το μισό και πλέον δηλαδή ποσό) πηγαίνουν προς «επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων» και «επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» (μέτρα 1.1 και 2.1 του προγράμματος). Δηλαδή, σε βιομήχανους - μεταποιητές - εμπόρους και μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Οι υπερχρεωμένοι φτωχομεσαίοι αγρότες αποκλείονται εκ των πραγμάτων αφού για να πληρούν τις «προϋποθέσεις επιλεξιμότητας», πρέπει να καταδεικνύεται η οικονομική βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους... Για αυτούς βέβαια το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση έχει κάτι να δώσει... Κάτι πρόωρες συντάξεις απόσυρσης από το γεωργικό επάγγελμα, μετά αδηφάγων ψηφοθηρικών εκσυγχρονιστικών επιδιώξεων...

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Αθωώθηκαν 34 αγρότες

Αθωώθηκαν χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας οι 34 αγρότες που συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Μεσσηνίας το 1998 στο Ασπρόχωμα, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η εισαγγελέας της έδρας κ. Βεργιώτου πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία υπήρξε σύντομη, «δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος των αγροτών. Την πρόταση έκανε δεκτή ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Σαργιώτης, ενώ συνάδελφοι των αγροτών, που παραβρέθηκαν στη δίκη για συμπαράσταση, την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα.

Η χτεσινή δίκη ήταν η πέμπτη κατά σειρά τα τελευταία χρόνια, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια, αφού ακόμα 15 αγρότες αναμένεται να συρθούν στα δικαστήρια την 1η του Δεκέμβρη με αφορμή την παμμεσσηνιακή κινητοποίηση στην Τσάκωνα το Δεκέμβρη του 2001.

Σε δήλωσή του προς το «Ρ» το στέλεχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Νίκος Κουτουμάνος είπε πως «ενώ και αυτή τη φορά η απόφαση του δικαστηρίου, ήταν σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα, νέος γύρος διώξεων κατά των αγροτών της Μεσσηνίας αρχίζει με ευθύνη της κυβέρνησης. Ηδη παραλαμβάνουν κλητήρια θεσπίσματα αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2001 και διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών ενάντια στις ελαιοκομικές ζώνες και τα άλλα μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης». «Προειδοποιούμε τους διώκτες μας -τόνισε το στέλεχος της ΠΑΣΥ - ότι δεν πρόκειται να μας κάμψουν με τα αγροτοδικεία τους. Θα αντισταθούμε μαζικά και μαχητικά στη νέα έφοδο κατά του λαδιού και των μικρομεσαίων παραγωγών, απαιτώντας ριζικές αλλαγές στην αγροτική οικονομία και παλεύοντας για την ανατροπή της ΚΑΠ που μας ξεκληρίζει και ερημώνει τα χωριά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ