ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Οι έκτακτοι αντιδρούν στον αποκλεισμό τους

Τα αδιέξοδα του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα ΤΕΙ, ήρθαν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια με τη χτεσινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας του Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) του ΤΕΙ Αθήνας για τον αποκλεισμό του από την εκλογή των οργάνων διοίκησης και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Στο ΤΕΙ Αθήνας είχαν οριστεί για χτες οι εκλογές ανάδειξης Διευθυντών Σχολών και Προϊσταμένων Τμημάτων και οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί έκαναν κατάληψη στο ίδρυμα, δεν άφησαν να προχωρήσει η διαδικασία, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό τους από αυτή.

Το Εκτακτο ΕΠ αποτελεί το 70% του εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος και σε αυτές τις εκλογές, πέρα από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, έχουν δικαίωμα ψήφου διοικητικοί υπάλληλοι και σπουδαστές, όχι όμως οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί. Αυτό οφείλεται στην απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης - από τότε που έφτιαξε τα ΤΕΙ μέχρι και σήμερα, που υποκριτικά τα ονόμασε «Ανώτατα» - να καλύπτει τις πάγιες ανάγκες των ιδρυμάτων με ωρομίσθιους, αντί να προσλαμβάνει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο σύλλογος εκτάκτων του ΤΕΙ Αθήνας όμως, δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα αυτό από τον ιδρυτικό νόμο των ΤΕΙ, αλλά θεωρεί ότι στην πορεία εξέλιξης των ιδρυμάτων, οι έκτακτοι χρησιμοποιήθηκαν για άλλες ανάγκες από αυτές που είχαν αρχικά προβλεφτεί.

Το δίκαιο αίτημα των εκτάκτων του ΤΕΙ Αθήνας για συμμετοχή στις εκλογές, βρήκε αντιδράσεις από τους μόνιμους καθηγητές και το Συμβούλιο του ΤΕΙ (πλην του διευθυντή της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Α. Κουζέλη), το οποίο όρισε νέα ημερομηνία εκλογών αύριο Τετάρτη και επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, την Παρασκευή 13/6.

Παράλληλα, θυμίζουμε ότι οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Αθήνας παραμένουν απλήρωτοι από το Φλεβάρη και παρά τις υποσχέσεις για καταβολή τουλάχιστον δυο μηνών από τα δεδουλευμένα, δεν έχουν λάβει τίποτα. Ως απάντηση έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη επίσχεση εργασίας μέχρι να πληρωθούν τους μήνες που έχουν δουλέψει.

Το θέμα του απλήρωτου έκτακτου προσωπικού έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ

Ταυτόχρονα το χρόνιο πρόβλημα συνολικά του έκτακτου προσωπικού έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Γκεσούλης στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι τα όποια προβλήματα υπήρξαν, αφορούσαν λίγα μόνο ΤΕΙ και έχουν ήδη λυθεί. Η καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών κατά τον υφυπουργό οφειλόταν στο ότι κάποιες καταστάσεις δεν εγκρίθηκαν από τους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στο ότι έπρεπε να περάσουν οι αυξήσεις που δόθηκαν σε αυτήν την κατηγορία προσωπικού. Για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά είπε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα, αφού ο σχεδιασμός των προσλήψεων θα γίνει από τώρα και όχι το Σεπτέμβρη.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι το πρόβλημα με τους έκτακτους θα επανέρχεται και θα παραμένει γιατί είναι μικρές οι πιστώσεις που δίνονται, αλλά και γιατί διατηρείται αυτός ο θεσμός. Η λύση είπε είναι να αυξηθούν οι δαπάνες, αλλά και να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων και να προκηρυχτούν θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι έκτακτοι.


ΑΣΕΠ
Αποτελέσματα για πέντε κλάδους εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκαν χτες από το ΑΣΕΠ οι βαθμολογίες των υποψηφίων του διαγωνισμού εκπαιδευτικών του 2002 για τους κλάδους Φιλολόγων, Γερμανικής Γλώσσας, Οικονομολόγων, Κοινωνιολόγων και Νομικών και Πολιτικών Επιστημών. Σύμφωνα με αυτές τις βαθμολογίες, κατατάχθηκαν με φθίνουσα σειρά οι υποψήφιοι αυτοί που έλαβαν συνολικό βαθμό στη γραπτή δοκιμασία εξήντα (60) τουλάχιστον μονάδων και συγχρόνως πενήντα πέντε (55) τουλάχιστον μονάδες σε καθεμία από τις δύο θεματικές ενότητες και προέκυψαν οι απαιτούμενοι πίνακες ανά κλάδο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, από τους 23.327 υποψηφίους έλαβαν τελικά μέρος στο διαγωνισμό 13.539, διαγωνιζόμενοι συνολικά για 1.461 θέσεις. Οι υποψήφιοι που πέτυχαν βαθμολογία άνω ή ίση του 60 μέσο όρο και άνω ή ίση του 55 ανά θεματική ενότητα ήταν 3.350. Αναλυτικά ανά κλάδο, από τους 11.295 φιλολόγους που συμμετείχαν πέτυχαν 2.726, από τους 1.063 Γερμανικής Γλώσσας οι 506, από τους 404 Οικονομολόγους 26, από τους 640 Κοινωνιολόγους 42, και από τους 137 συμμετέχοντες του κλάδου Νομικών και Πολιτικών Επιστημών πέτυχαν 50.

Οι οριστικοί πίνακες θα προκύψουν από τις μεταβολές που ενδεχομένως θα προέλθουν, μετά τον έλεγχο των αιτήσεων και την εκδίκαση των ενστάσεων. Η 10ήμερη προθεσμία υποβολής τους ξεκινά από την επομένη της αναρτήσεως των πινάκων αυτών στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας και οι διοριστέοι θα προκύψουν με βάση τη φθίνουσα σειρά κατάταξης στους τελικούς πίνακες, μετά την εξέταση των ενστάσεων.

  • Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 20 Ιούνη η προθεσμία υποβολής αίτησης - δήλωσης για πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα του άρθρου 138 του Ν.2725/99. Οι αιτήσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε μία μόνο διεύθυνση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ