ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
Κομμένα στις ανάγκες του δικομματισμού

Την κυρίαρχη αντίληψη, που θέλει το δικομματισμό να «παγιώνει» την υπεροχή και την παντοδυναμία του, αναπαράγουν και τα «φρέσκα» γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ταυτόχρονα, τα γκάλοπ αποδεικνύονται χρησιμότατα εργαλεία για την επιβολή των γνωστών διλημμάτων (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, Σημίτης ή Καραμανλής), ενισχύοντας την ικανότητα των δύο μεγάλων κομμάτων να παγιδεύουν τμήματα της «κοινής γνώμης». Την ίδια στιγμή εξυπηρετούν και τις ιδιαίτερες κομματικές επιδιώξεις κυβέρνησης και ΝΔ, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα, εκτός των άλλων, είναι οι κυριότεροι «πελάτες» τους. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ευχαριστημένη γιατί το «μεγάλωμα της ψαλίδας» προκαλεί ένα «ευεργετικό σοκ» στους ψηφοφόρους της, βοηθώντας στη συσπείρωσή τους. Η ΝΔ, συγκρατώντας τη θριαμβολογία, διαπιστώνει ότι τα αποτελέσματα των γκάλοπ βοηθούν να περάσει η αντίληψη ότι η άνοδός της στην εξουσία είναι «αναπόφευκτη», αν όχι νομοτελειακή.

Από την άλλη όμως ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, που αγγίζει το 30%, θεωρεί ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να λύσει τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των «αναποφάσιστων».

Σύμφωνα με τα δύο γκάλοπ που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, η ΝΔ προηγείται γύρω στις 8% μονάδες από το ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνοντας την «ψαλίδα», ενώ Σημίτης και Καραμανλής «κονταροχτυπιούνται» για την καταλληλότητά τους ως πρωθυπουργοί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος» της Κυριακής, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 39,5% έναντι του 31,7% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, ο ΣΥΝ με 3,2%, το ΔΗΚΚΙ με 1,6%, το ΛΑΟΣ 1,6%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει το 11,7%. Στην παράσταση νίκης («ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές»), η ΝΔ προηγείται με 59,3% έναντι 25,7% του ΠΑΣΟΚ.

Στην ερώτηση «ποιον πολιτικό αρχηγό θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» το 37,3% των ερωτηθέντων απάντησε ο Κ. Σημίτης και το 36,2% ο Κ. Καραμανλής. Προβάδισμα 8,4% ποσοστιαίες μονάδες δίνει στη ΝΔ δημοσκόπηση της ALCO που διενεργήθηκε από 30 του Μάη έως τις 5 Ιουνίου για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 39,5% έναντι 31,1% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, ο ΣΥΝ με 3,1%, το ΔΗΚΚΙ 2,3% και το ΛΑΟΣ 2%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ εμφανίζει διαφορά 31 μονάδες, καθώς το 55,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα επικρατήσει στις εκλογές, έναντι 24,4% που θεωρεί ότι τελικώς θα νικήσει το ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, το 33,7% απαντά υπέρ του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 32,3%.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει άλλη μια δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΝΔ, η οποία αναμένεται να δώσει αντίστοιχη εικόνα, ενώ σήμερα πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα της Metron Analysis.

Ανησυχούν στο ΠΑΣΟΚ

«Δε μας τρομάζουν τα γκάλοπ. Εξάλλου, όλα αυτά που δημοσιεύονται και αυτά που θα δημοσιευτούν την άλλη εβδομάδα έχουν γίνει σε παρελθόντα πολιτικά χρόνο, όταν η κατάσταση ήταν διαφορετική», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας. Ισχυρίστηκε ότι «σήμερα έχουμε αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων και διαβεβαίωσε ταυτόχρονα (προφανώς τα μεγάλα αφεντικά) ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα που είναι ότι "εμείς πρέπει να είμαστε ακόμη πιο ταχείς και αποτελεσματικοί στην εφαρμογή της πολιτικής μας"». Περνώντας στην αντεπίθεση επανέλαβε ότι η ΝΔ «δεν προβάλλει κάποια διαφορετική λύση, κάποια άλλη πρόταση, μια άλλη προοπτική για τα προβλήματα», ενώ ο Κ. Καραμανλής στις ομιλίες του θυμίζει, όπως είπε, δημοσιογράφο πρωινής ζώνης. Υπενθύμισε, τέλος, ότι «το 1999, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν δέκα μονάδες. Το 2000, δηλαδή ένα χρόνο μετά, κερδίσαμε τις εκλογές».

Οσο πάντως κι αν επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ είναι παραπάνω από έντονη. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του Μαξίμου να προσδώσει χαρακτήρα «παλιγγενεσίας» στις εξαγγελθείσες «πρωτοβουλίες» του πρωθυπουργού, καθώς χτες άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να προβεί στην ήδη τιτλοφορήσασα ως «Διακήρυξη Σημίτη»... Ενδεικτική είναι επίσης η συνέντευξη Τσοχατζόπουλου (στα «Νέα») που ζήτησε σύγκληση «προγραμματικού συνεδρίου» το φθινόπωρο για... «νέες πολιτικές». Θέση που ο Χρ. Πρωτόπαππας τη σχολίασε, λέγοντας ότι «υπάρχουν μια σειρά προτάσεων από τα στελέχη μας, προκειμένου, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να αναδείξουμε το έργο μας (...)» και «το κάθε στέλεχος είναι λογικό, όταν θέλει να αναδείξει τη φιλοσοφία του, να κάνει τις προτάσεις του».

Η ΝΔ

Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γ. Σουφλιάς παρατήρησε πως οι δημοσκοπήσεις «επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ έχει παγιώσει το μεγάλο προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα αυξάνοντας συνεχώς το ποσοστό της και τις επιδόσεις της σε όλους τους δείκτες». Επισήμανε, ωστόσο, ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα και πρέπει να τις αντιμετωπίζει κανείς μόνο ως χρήσιμα εργαλεία δουλιάς. Οι εκλογές δεν κρίνονται πριν κλείσουν οι κάλπες. Οι εκλογές κρίνονται... στις εκλογές».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν έπεισε ούτε τα στελέχη του ο Κ. Λαλιώτης

Σε προεκλογική συγκέντρωση και σε αχτίφ στελεχών για την προώθηση της νέας εκλογικής νίκης του κυβερνώντος κόμματος μετατράπηκε τελικά η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης.

Παρόλο που το θέμα της συνδιάσκεψης ήταν «Το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και την απασχόληση», η κεντρική ομιλία του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, ασχολήθηκε πολύ λίγο με τα προβλήματα των ΜΜΕ και τον αγώνα για επιβίωσή τους. Πέρα από ορισμένες γενικόλογες αναφορές στη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας αναλώθηκε στο να αποδείξει ότι οι ηγέτες της ΝΔ στην περίοδο που διακυβέρνησαν, «από το 1989 έως το 1994 ήταν οι "αρχιερείς" της διαπλοκής, της διαφθοράς και της συναλλαγής», σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που έχει πάντα οδηγό τη διαφάνεια και τη νομιμότητα!

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ έκανε τις γνωστές του αναφορές πίσω στο «βρώμικο '89», στη χρηματοδότηση της ΝΔ από τη λιβεριανή εταιρία «Mayo», κατηγόρησε τη ΝΔ, τον κ. Τρακατέλλη και τον κ. Κούβελα ότι ευθύνονται για την καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών του Μετρό της Θεσσαλονίκης, με τις ενστάσεις τους στην Ευρωβουλή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του «μεγαλοεργολάβου» Εμφιετζόγλου.

Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για τον προεκλογικό χαρακτήρα της σύναξης, ο κ. Λαλιώτης διακήρυξε: «Με το δημιουργικό μας έργο σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε κοινωνικό χώρο, με το όραμά μας, τις ιδέες μας... το ΠΑΣΟΚ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ, ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ και το ΠΑΣΟΚ διεκδικούμε την άνοιξη του 2004 μια νέα νίκη... Ολοι μας εάν πιστέψουμε στη νίκη μπορούμε να πείσουμε για τη νίκη»!

Επειδή όμως όπως φαίνεται οι κορόνες του κ. Λαλιώτη δεν έπεισαν ούτε τα κομματικά στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αφού ορισμένοι κατήγγειλαν στην παρέμβασή τους ότι η κυβερνητική πολιτική βοηθά το μεγάλο κεφάλαιο, ανέλαβαν οι Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος να πείσουν το ακροατήριο ότι η νέα φορολογική μεταρρύθμιση και ο νέος αναπτυξιακός νόμος περιέχουν ρυθμίσεις ευνοϊκές για τους μικρομεσαίους.

Οι υπουργικές ομιλίες είχαν τον ίδιο στόχο με αυτόν της ομιλίας του κ. Λαλιώτη. Προσπάθησαν να πείσουν ότι η ανάπτυξη της χώρας προϋποθέτει την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση γιατί αλλιώς... έρχεται το χάος!

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 7 μ.μ., συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή με τους Αντώνη Κακαρά αρχιπλοίαρχο ε.α., Βασίλη Καλαματιανό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γιώργο Αδαμίδη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με θέμα: «Ευρωστρατός και γαλλογερμανικός άξονας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ