ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
Κυνηγητό γιατρού και λουκέτο σε μονάδα

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης

Η αυθαιρεσία σε υπερθετικό βαθμό αποτυπώνεται στην απόφαση της Υποδιοικητή του ΙΚΑ Ευ. Χατζηανδρέου με την οποία έπαυσε το Διευθυντή της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) Ανδρέα Καλλιακμάνη, στο 3ο νοσοκομείο του Ιδρύματος, βάζοντας έτσι λουκέτο στη μοναδική - και πολύτιμη - αυτή μονάδα του ΙΚΑ.

Η απόφαση αυτή πέρα απ' την αυθαιρεσία σε βάρος των ασφαλισμένων του Ιδρύματος, αποτελεί και προσβολή για την επιστημονική επάρκεια του Διευθυντή Αντρέα Καλλιακμάνη, που κατάφερε να οργανώσει απ' το μηδέν τη ΜΑΦ. Και δεν έφτανε αυτό. Οταν ο γιατρός υπερασπίστηκε με νόμιμα μέσα τη θέση -στην οποία ορίστηκε με εντολή της Ευ. Χατζηανδρέου (!) - τότε τον έστειλε και στο πειθαρχικό - και στην πράξη σταμάτησε τη λειτουργία ΜΑΦ για τον εξοπλισμό της οποίας δαπανήθηκαν περίπου 100.000.000 δραχμές.

Για να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία της η Ευ. Χατζηανδρέου επικαλείται τη γνωμάτευση του καθηγητή Χαρ. Ρούσσου, που δεν εκπροσωπεί θεσμοθετημένο όργανο που θα τον νομιμοποιούσε να λέει όσα περιέλαβε σε επιστολή του, στην οποία υποστηρίζει ότι ο Ανδρέας Καλλιακμάνης δε δικαιούται να κατέχει τη θέση του Διευθυντή στη ΜΑΦ. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η υποδιοικητής του ΙΚΑ εμμένει στην επιστολή του Χ. Ρούσσου και αγνοεί τα επίσημα έγγραφα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) - που είναι θεσμοθετημένο όργανο - αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) - που έχει και τη θέση συμβούλου προς την Πολιτεία - και στα οποία επισημαίνουν ότι ο Ανδρέας Καλλιακμάνης μπορεί να έχει την ευθύνη της ΜΑΦ. Μάλιστα ο ΙΣΑ είναι αποκαλυπτικός στις επισημάνσεις του: «Η προσπάθεια, υπογραμμίζει, να θεωρηθούν οι διάφορες ΜΑΦ σαν εξαρτήματα αποκλειστικώς των ΜΕΘ και να τοποθετηθούν απαραίτητα επικεφαλής πνευμονολόγοι, έχει καθαρά συνδικαλιστικό χαρακτήρα».

Μάλιστα η συμπεριφορά της διοίκησης του ΙΚΑ έχει και το στοιχείο της επιστημονικής και οικονομικής εξόντωσης του Ανδρέα Καλλιακμάνη. Ετσι ενώ οι άλλοι γιατροί εργάζονται σε άλλα τμήματα, ο Ανδρέας Καλλιακμάνης παραμένει σε απραξία με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αποδοχές του γιατί χάνει τις εφημερίες.

Απαράδεκτος και αυταρχικός τρόπος

Συγκεκριμένες απαντήσεις για την υπόθεση αυτή, ζητάει από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππα ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

«Με απαράδεκτο και αυταρχικό τρόπο, αναφέρεται στην Ερώτηση, η υποδιοικητής του ΙΚΑ κυρία Χατζηανδρέου Ευρυδίκη, έπαυσε το διευθυντή, γιατρό Καλλιακμάνη Ανδρέα, από τα καθήκοντά του από τη θέση του διευθυντή της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του 3ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κα υποδιοικητής προσπάθησε να τρομοκρατήσει τον εν λόγω γιατρό διευθυντή, παραπέμποντάς τον στο Β΄ Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΙΚΑ για "πειθαρχικό παράπτωμα" επειδή ο Α. Καλλιακμάνης υπερασπίστηκε την τιμή και αξιοπρέπειά του μ' όλα τα νόμιμα μέσα, που είχε στη διάθεσή του».

«Είναι χαρακτηριστικό, τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, αυτό που αναφέρει η κα Χατζηανδρέου στο παραπεμπτήριο έγγραφό της, ότι "ο υπάλληλος, έχει δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, πρέπει όμως κατά τη διατύπωσή της να αποφεύγει ύφος οξύ, εριστικό και κακόβουλο...».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει η δίωξη του γιατρού, διευθυντή Α. Καλλιακμάνη και ν' αποκατασταθεί στη θέση του διευθυντή της ΜΑΦ.

«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΕ»
Τι μέτρα θα παρθούν για τους εργαζόμενους

Τι μέτρα θα πάρουν για να εξασφαλιστεί η πλήρης παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης «Παπαστράτος ΑΕ», μετά την εξαγγελθείσα εξαγορά της από την πολυεθνική «Phlilip - Morris» και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα και η εργασία των εργαζομένων σ' αυτή ρωτάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Δημήτρης Τσιόγκας τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Ειδικότερα όπως επισημαίνουν οι βουλευτές ξεκινώντας το κείμενο της ερώτησης: Η πολιτική του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, της "ελεύθερης αγοράς" γενικότερα, ο σκληρός ανταγωνισμός οδηγούν, εκτός των άλλων, στο κλείσιμο μια σειράς επιχειρήσεων, στη μεταφορά άλλων σε χώρες με φτηνότερα χέρια σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η πολιτική, συνεχίζουν, των επιχορηγήσεων, των φοροαπαλλαγών και άλλων κινήτρων, για μια σειρά τέτοια αλλά και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες επιτείνουν και επιταχύνουν τη συγκέντρωση των κεφαλαίων και της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια» και συμπληρώσουν: Θύματα αυτών των πολιτικών, είναι οι εργαζόμενοι, που απολύονται κατά χιλιάδες, τα εργασιακά τους δικαιώματα που ανατρέπονται, οι μισθοί και τα μεροκάματα που συρρικνώνονται. Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και άμεσος και για τους 1.000 εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΕ» μετά την εξαγορά της.

Αναφερόμενοι ειδικότερα στις εξελίξεις στην επιχείρηση σε σχέση με τους εργαζόμενους, υπογραμμίζουν ότι, ενώ οι διαδικασίες της εξαγοράς προχωρούν, καμία ουσιαστική ενημέρωση δε γίνεται στους εργαζόμενους ούτε από την πλευρά της σημερινής, ούτε της μελλοντικής εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν, τονίζουν, για το αν θα διατηρηθεί η παραγωγή συνολικά (αλλά και ειδικότερα τα ελληνικά σήματα στα προϊόντα), τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα ή στις προθέσεις της πολυεθνικής είναι η συρρίκνωση της παραγωγής, το κλείσιμό της ή η μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση. Ανησυχούν για το αν θα διατηρηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην εργασία τους και αν θα κατοχυρωθούν ή θα γίνει προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ
Να λειτουργεί πράγματι για τους ναυτικούς

Σύσκεψη σήμερα στην ΠΕΜΕΝ οργανώνει η ΠΕΣ - ΝΑΤ

Το πρόγραμμα δράσης για τη σωτηρία του Οίκου Ναύτη, καλούνται να αποφασίσουν σήμερα συνταξιούχοι και εν ενεργεία ναυτεργάτες μαζί με τις οικογένειές τους στην ευρεία σύσκεψη που διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ), στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

Η ΠΕΣ - ΝΑΤ στη σχετική πρόσκλησή της παραθέτει και το διεκδικητικό της πλαίσιο, το οποίο όπως αναφέρει το έχει ήδη καταθέσει στον πρόεδρο του Ταμείου Δ. Παπαγιαννόπουλο. Σύμφωνα με αυτό, οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες απαιτούν να παρθούν μέτρα για την αυτοδύναμη λειτουργία και ανάπτυξη του Οίκου Ναύτη με τη δημιουργία οργανωμένων πολυιατρείων σε περιοχές που ζουν πολλοί ναυτεργάτες, τα οποία εκτός από την πλήρη επάνδρωσή τους με κατάλληλο εξοπλισμό και το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό, να έχουν και τη δυνατότητα της διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων. Ακόμα, απαιτούν να σταματήσουν οι περικοπές σε φάρμακα και εξετάσεις, να καταργηθεί η «λίστα φαρμάκων», να παραμένουν ασφαλισμένοι στον Οίκο Ναύτη οι άνεργοι ναυτεργάτες και οι οικογένειές τους. Να εφαρμοστεί προληπτική ιατρική και πρόγραμμα αντιμετώπισης επαγγελματικών ασθενειών, να σταματήσει η ταλαιπωρία για την έγκριση φαρμάκων, όπως και το απαράδεκτο φαινόμενο, γιατροί αντί να είναι στα ιατρεία τους εξετάζοντας ασφαλισμένους να κάνουν τους ελεγκτές σφραγίζοντας συνταγές για φάρμακα.

Μαζί ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Σε κοινό ψηφοδέλτιο και μπροστά στον κίνδυνο να περάσει το σωματείο στις ταξικές δυνάμεις, κατέβηκαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στις αρχαιρεσίες του σωματείου της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης του Δήμου Λαμίας. Ομως, «άλλαι αι βουλαί» των υποταγμένων του δικομματισμού και άλλα τα συμφέροντα των εργαζομένων, που εμπιστεύτηκαν το συνδυασμό της «Δημοκρατικής Ενωτικής Πρωτοπορίας».

Ετσι, στις εκλογές σε 79 έγκυρα ψηφοδέλτια η «Δημοκρατική Ενωτική Πρωτοπορία» έλαβε 55 ψήφους και εξέλεξε 5 έδρες στο ΔΣ, 2 αντιπροσώπους στο ΕΚ και 3 στην Ομοσπονδία. Ο συνδυασμός της «Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έλαβε 24 ψήφους, 2 έδρες στη διοίκηση και 1 αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αύξησε τις δυνάμεις της η ΔΕ

Σημαντική άνοδο είχαν οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας» στις εκλογές του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα, για την εκλογή νέας διοίκησης, καταλαμβάνοντας 3 έδρες από μία στο προηγούμενο ΔΣ. Συγκεκριμένα: Ψήφισαν 184 (εγγεγραμμένοι 227), λευκά 2. Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» πήρε 50 ψήφους και 3 έδρες (είχε 1 έδρα), ΠΑΣΚΕ 75 ψήφους και 4 έδρες (είχε 5 έδρες), ΔΑΚΕ 42 ψήφους και 2 έδρες (3 έδρες πριν) και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» πήρε 15 ψήφους και καμιά έδρα.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ για την Υγεία

Αύριο Πέμπτη, ώρα 6.30 μ.μ., διοργανώνεται στην πλατεία Σαρόκου

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας εκφράζει το ΠΑΜΕ και καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική, που αντί να διαμορφώνει όρους βελτίωσης της Υγείας του λαού, με στόχο την Υγεία για όλους, μεθοδικά και με σχέδιο αυτό το πολύτιμο αγαθό το μετατρέπει σε εμπόρευμα, που πουλιέται και αγοράζεται. Καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που γίνεται την Πέμπτη 12/6/2003, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκου.

Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα η τοπική επιτροπή του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση έχει την πολιτική στήριξη της ΝΔ και την ανοχή του ΣΥΝ. Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα Ιατρεία του ΙΚΑ. Επίσης, τον κατακερματισμό της όποιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την ενίσχυση των φαινομένων της διαφθοράς και οδηγεί στην υποβάθμιση και απαξίωση - συνειδητά - του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις και οι μαζικοί φορείς είναι:

  • Δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.
  • Δημόσιο, καθολικό υποχρεωτικό, κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, που δε θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά εκείνους που αυξάνουν τα κέρδη τους από τη δουλιά των εργαζομένων.
  • Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας.
  • Πρόσληψη μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
  • Ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ