ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Αρραγές μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ

Το μήνυμα από τη συνάντηση Σημίτη - ΣΕΒ είναι κατ' εξοχήν πολιτικό: Η κυβέρνηση δε διαφοροποιείται στο ελάχιστο με τους μεγαλοβιομηχάνους και συστρατεύεται σε «κοινούς στόχους», που είναι οι σύγχρονοι θεοί του κεφαλαίου: Ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, απασχόληση

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Αρον άρον κατέβασε τη φαρσοκωμωδία «ο κακός ΣΕΒ και η καλή κυβέρνηση» το Μέγαρο Μαξίμου. Το έργο αφ' ενός δεν έκοβε εισιτήρια, αφ' ετέρου είχε δυσβάσταχτο κόστος, λόγω έλλειψης χορηγών. Το νέο κωμειδύλλιο που ανέβασε από προχτές φέρει τον τίτλο «Μαζί με τον ΣΕΒ» και αν μη τι άλλο έρχεται γάντι στις «υποκριτικές» ικανότητες των πρωταγωνιστών. Ο Κ. Σημίτης, για παράδειγμα, έχει συνηθίσει το «κοινό», να πέφτει στα γόνατα και να ζητάει έμπρακτα συγνώμη από τα μεγάλα αφεντικά, εντός και εκτός της χώρας. Αυτό ακριβώς έκανε και προχτές με την ηγεσία του ΣΕΒ, την οποία πριν από λίγες μέρες είχε καταγγείλει για «ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες» για τις προβλέψεις σχετικά με την ανεργία...

Τι σημαίνει, όμως, «μαζί με τον ΣΕΒ» για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Το 'χουν ξεκαθαρίσει πλειστάκις οι βιομήχανοι: Περισσότερη ευελιξία (διάβαζε πλήρη διάλυση) στις εργασιακές σχέσεις, μερική απασχόληση, μείωση εργατικού κόστους και εργοδοτικών εισφορών, νέα κίνητρα στο κεφάλαιο, πιο γενναίες επιδοτήσεις, κ.ο.κ. Και, βέβαια, η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί γιατί είναι «ευλογία» για το κεφάλαιο... Ομως το μήνυμα από την προχτεσινή συνάντηση Σημίτη - ΣΕΒ είναι κατ' εξοχήν πολιτικό: Η κυβέρνηση δε διαφοροποιείται στο ελάχιστο με τους μεγαλοβιομηχάνους και συστρατεύεται σε «κοινούς στόχους», που είναι οι σύγχρονοι θεοί του κεφαλαίου: Ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, απασχόληση.

Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς ο πρωθυπουργός, που αναλώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να πείσει τους κεφαλαιοκράτες ότι είναι «δικός τους άνθρωπος» και πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι «παραμάγαζο του ΣΕΒ». Δεν περνά, βέβαια, ούτε θα μπορούσε, απαρατήρητο το αρραγές μέτωπο και η συμμαχία κυβέρνησης - ΣΕΒ από τους εργαζόμενους. Οι τελευταίοι μόνο στο δικό τους Μέτωπο μπορούν να προσβλέπουν και ελπίζουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΕΒ

ΜΕ ΤΟ ΣΕΒ... ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: «Ανοιγμα στους βιομηχάνους για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα των επιχειρήσεων που κλείνουν έκανε χθες η κυβέρνηση... Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα της δημοσκόπησης που δημοσίευσε "Το Βήμα της Κυριακής", στην οποία το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η οικονομία θα κρίνει τις εκλογές, ενώ η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνα πολίτη». (ΒΗΜΑ)

ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: «Επί της ουσίας η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της βιομηχανίας είχε σημαντικό μήνυμα πολιτικής. Προφανώς ο πρωθυπουργός θέλησε με τη συνάντηση αυτή να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι η κυβέρνηση παρά τις αντίθετες απόψεις που έχει για ορισμένα θέματα με τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, δεν επιθυμεί σύγκρουση με κανένα τρόπο μαζί τους». (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

ΟΙ «ΔΙΑΠΛΕΓΜΕΝΟΙ»: «Οι "συνωμότες" της κυβέρνησης και οι "διαπλεγμένοι" με τη Νέα Δημοκρατία έγιναν χθες οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα να συζητήσει επί δίωρον τα θέματα που τους απασχολούν... Τώρα ο πρωθυπουργός δε βλέπει τους βιομηχάνους ως "διαπλεγμένους" αλλά ως συνεργάτες του για την προώθηση των σχεδίων του». (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ)

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ: «Το πιο αιχμηρό πάντως πρόβλημα που έχει μπροστά του τώρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, γιατί για να την επιτύχει, πρέπει να συγκρουστεί με τη διοίκηση της ΔΕΗ, την οποία σέρνουν από τη μύτη οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Για να τα βγάλει πέρα, ο κ. Χριστοδουλάκης θα χρειαστεί, όπως και στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, τη βοήθεια και τη συμπαράταξη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει κομματικό κύρος για να πειθαρχήσει τους συνδικαλιστές». (Ν. Νικολάου -ΒΗΜΑ)

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: «Ο φόβος προκαλεί ανασφάλεια, η ανασφάλεια παράλυση και η παράλυση παράδοση. Παράδοση στο ρητό της γιαγιάς μας "κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει". Κάποτε, ο ηρωισμός ήταν οι προκηρύξεις εναντίον του Χίτλερ, ο Μαραθώνιος της Ειρήνης, το Πολυτεχνείο. Σήμερα είναι η πίστη σ' ένα σύνθημα από το παρελθόν: "Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος!"». (Δημ. Δανίκας - ΝΕΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΦΙΡΙ - ΦΙΡΙ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕ 71 ΕΠΙΒΑΤΕΣ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: (Θεσσαλονίκη): ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΡΟΛΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ «ΒΟΜΒΕΣ»!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΨΗΦΟΣ(;) ΓΙΑ 300.000 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΡΕΣΑΡΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

ΑΥΓΗ: Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ: 3.686 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΔΗΜΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: «ΑΝΟΙΧΤΕΣ» 3.136 ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 464 ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΙΚΑ, ΤΕΒΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 8.300 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ...ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ποια «φωτιά»;.. «Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι στο Αιγαίο και κλιμακώνουν χωρίς όρια τις προκλήσεις τους, όπως αποδεικνύει η (προ)χθεσινή - επικίνδυνη και χωρίς προηγούμενο τα τελευταία χρόνια - παρενόχληση αεροσκάφους της Ολυμπιακής! Οι προθέσεις τους σαφείς: να εκβιάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα για το Κυπριακό αλλά και για την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση... Εξίσου καθαρό θα πρέπει να γίνει ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την τουρκική ένταξη μόνο στο μέτρο που θα σταματήσουν - και μάλιστα οριστικά οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο!» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

Η «πόρτα» και η «Ελλάδα»: «Το "ζήτημα του Αιγαίου" - όπως το λέει ο κ. Ερντογάν - δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική απειλή εναντίον επιβατικού αεροπλάνου στο διεθνή εναέριο χώρο. Αν θέλει να εκβιάσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αυτά τα μέσα, έχει πάρει λάθος δρόμο. Σφραγίζει την πόρτα, που η Ελλάδα προσπαθεί να ανοίξει» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Τρέμει η Αγκυρα... «H αναίρεση της επιθετικότητας της Αγκυρας αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. H Αθήνα οφείλει να καταστήσει σαφέστατο πως επ' ουδενί θα συναινέσει σε ένταξη της Τουρκίας στην EE, αν αυτή συνεχίζει και μάλιστα κλιμακώνει την επιθετικότητά της» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Μη αποδεκτές δικαιολογίες... «Βεβαίως και είναι αναμφισβήτητη όσο και σωστή η διάθεση από ελληνικής πλευράς για στήριξη και ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα πάντα θα υποχωρήσουν για την επίτευξη αυτού του στόχου ή ότι θ' αποτελεί διαρκώς αποδεκτή δικαιολογία η μετάθεση των ευθυνών στους Τούρκους στρατιωτικούς» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ