ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αρπαγες των λαϊκών αποταμιεύσεων

Εξαφανίζουν τα επιτόκια καταθέσεων. Μεγαλώνει το χάσμα με τα επιτόκια των δανείων και διευρύνεται η τοκογλυφία

Επιτείνεται η καταλήστευση των λαϊκών αποταμιεύσεων, που ξεκίνησε με την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χτες και η Εθνική Τράπεζα, που διατηρεί και διαχειρίζεται τη μεγάλη μάζα των λαϊκών αποταμιεύσεων καθώς και των δανείων προς τα νοικοκυριά, ανακοίνωσε και νέο πετσόκομμα στα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου που ξεπερνά και το 0,5%. Επιπλέον η ΕΤΕ ενοποιεί τα κλιμάκια των καταθέσεων από τα 1.500 μέχρι και τα 20.000 ευρώ και βεβαίως χωρίς κανέναν τόκο παραμένουν οι καταθέσεις μέχρι τα 1.500 ευρώ.

Το μερίδιο αγοράς που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχείο του ισολογισμού τους για το 2002, φτάνει στο 36,1% και το σύνολο των καταθέσεων σε 44,8 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι με τη χτεσινή της απόφαση κερδίζει πάνω από 13,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Με άλλα λόγια, πάνω από 4,5 δισ. δρχ. το χρόνο αλλάζουν κάτοχο καταλήγοντας στα θησαυροφυλάκια της συγκεκριμένης τράπεζας.

Τα νέα επιτόκια ταμιευτηρίου θα εφαρμόζονται από αύριο Πέμπτη 12 Ιούνη και είναι τα εξής:

  • 1.500- 10.000 ευρώ: 0,50% (από 0,75%).
  • 10.000 -20.000 ευρώ: Επίσης 0,50% (από 1,05%). Προκύπτει επομένως ότι κατάργησαν το δεύτερο κλιμάκιο εξομοιώνοντας με το προηγούμενο. Ετσι με την αφαίρεση του φόρου 15% οι αποδόσεις για ποσά μέχρι τα 20.000 ευρώ πέφτουν στο 0,42%.
  • 20.000-60.000 ευρώ: 0,75% (από 1,05%).
  • Για τα μεγαλύτερα ποσά το επιτόκιο κλιμακώνονται από 1,20% μέχρι 1,40%.

Την ίδια στιγμή δίνοντας τον τόνο και το στίγμα και στις υπόλοιπες τράπεζες, που αναμένεται να προσχωρήσουν στο νέο γύρο λεηλασίας τις επόμενες μέρες, μεγαλώνει και το χάσμα με τα επιτόκια των δανείων. Το κυμαινόμενο στεγαστικό, με το οποίο έχει δανειστεί η πλειονότητα των νοικοκυριών διαμορφώνεται σε 5,50% (από 5,60%). Το στεγαστικό σταθερό για τον πρώτο χρόνο μένει αμετάβλητο (3,60%), για 3 χρόνια 4,90% (από 5,15%), για 5 χρόνια 5,50% (από 5,75%) για 10 χρόνια 6,20% (από 6,50), για 15 χρόνια 6,40% (από 6,70%) και για 20 χρόνια 6,50% (από 6,75%).

Τα καταναλωτικά δάνεια παραμένουν σε ληστρικά επίπεδα υπερδιπλάσια του πληθωρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι το προσωπικό κυμαινόμενο μένει αμετάβλητο σε 9,95%. Το καταναλωτικό (κυμαινόμενο) σε 9,25% (από 9,50%) και η πιστωτική κάρτα στο 15,30% (από 15,50%).

ΚΕΝΤΡΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ- ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΧΡΟΝΟΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ
Καταληστεύουν τους καταναλωτές

Την παρέμβαση της κυβέρνησης - που κάνει τα στραβά μάτια στις μεθόδους καταλήστευσης των καταναλωτών από ορισμένες εταιρίες - ζητά με ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ

Την παρέμβαση των αρμοδίων υπουργείων - που μέχρι σήμερα κάνουν «τα στραβά μάτια» - για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κέντρα αδυνατίσματος και εταιρίες χρονομεριστικής μίσθωσης, παραπλανώντας τους καταναλωτές με στόχο την καταλήστευσή τους, ζητά η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Ειδικότερα, η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει ότι κέντρα αδυνατίσματος μετέρχονται μια σειρά από μεθόδους προκειμένου να αποσπάσουν από τους υποψήφιους πελάτες τους μεγάλα ποσά, που σε καμία περίπτωση δεν έχουν αντίκρισμα στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν. Συνηθέστεροι τρόποι που αξιοποιούν τα εν λόγω κέντρα είναι:

  • Να χρησιμοποιούν σκληρούς, επιθετικούς τρόπους πώλησης.
  • Να προβάλουν παραπλανητικές διαφημίσεις.
  • Να υφαρπάζουν την υπογραφή των καταναλωτών και να τους χρεώνουν με μεγάλα ποσά για προγράμματα που ουδέποτε παρήγγειλαν.

Επίσης, με την ανοχή και συνεργασία των τραπεζών, όπως σημειώνει η καταναλωτική οργάνωση, κέντρα αδυνατίσματος εκδίδουν πιστωτικές κάρτες σε άνεργους, φοιτητές, που ουδέποτε κατέθεσαν φορολογική δήλωση. Επιπλέον, προεισπράττουν ολόκληρο το ποσό για υπηρεσίες που υποτίθεται ότι θα προσφέρουν έξι μήνες και ένα χρόνο μετά.

Οσο για τις εταιρίες χρονομεριστικών μισθώσεων η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει ότι μεταξύ άλλων:

  • Τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές τις πιο απίθανες ώρες, επιμένοντας να τους καλούν να παραλάβουν ένα «δώρο», χωρίς να κάνουν καμία νύξη για παρουσίαση προγράμματος χρονομίσθωσης.
  • Βομβαρδίζουν τους προσερχόμενους για «ενημέρωση» με φωτογραφίες, βίντεο και προφορικές υποσχέσεις για επίγειους παραδείσους επί τρεις και τέσσερις ώρες ώσπου να τους πείσουν να υπογράψουν συμβόλαιο. Μάλιστα, έχουν επί τόπου συμβολαιογράφο ο οποίος, μεταμεσονύκτιες πλέον ώρες, υποτίθεται ότι τους διαβάζει το συμβόλαιο και του προσυπογράφουν.
  • Φροντίζουν οι ίδιες οι εταιρίες για έκδοση καταναλωτικού δανείου δύο, τριών ακόμα και πέντε εκατομμυρίων δραχμών.

Επίσης, κανείς δεν ενημερώνει τον καταναλωτή για το τι σημαίνει η αναφορά δικαιώματος για τη «λευκή» και τι για την «κόκκινη» περίοδο, ούτε και για το ύψος των ετήσιων λειτουργικών εξόδων και άλλων επιβαρύνσεων. Παράλληλα, δε γίνεται ενημέρωση για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές εφόσον θελήσουν να ακυρώσουν το συμβόλαιο. Στην καλύτερη περίπτωση, δε, οι καταναλωτές ταλαιπωρούνται αφάνταστα μέχρι να κλείσουν την εβδομάδα των διακοπών τους, ενώ συχνά δεν υπάρχει δωμάτιο για την εποχή που θέλουν.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει ότι όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση του υπουργείου Ανάπτυξης εδώ και χρόνια, ωστόσο δείχνει ανοχή και δεν προβαίνει σε ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Κατά 4,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Κατά 4,3% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το α΄ τρίμηνο του 2003, σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στα επιμέρους στοιχεία, που συγκροτούν το ΑΕΠ, σημειώθηκε η ακόλουθη εξέλιξη. Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση παρουσίασαν αύξηση 3,8% και συνέβαλαν κατά 2,4% στη συνολική ζήτηση, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7%, οι εξαγωγές εμφανίστηκαν στάσιμες, ενώ οι εισαγωγές παρουσιάζουν μια μικρή άνοδο 1,8%.

Θησαυρίζουν με το δημόσιο χρέος

Αστείρευτη πηγή πλουτισμού για τραπεζίτες και μεγαλορεντιέρηδες εξακολουθεί να αποτελεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Στο φόντο μάλιστα της αναμενόμενης από το Μάη μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η άνοδος στις τιμές που καταγράφηκε στη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων ξεπέρασε το 5%. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία τα «ομόλογα του ελληνικού δημοσίου κατέγραψαν θεαματικά κέρδη». Στον ίδιο μήνα ο σχετικός τζόγος εκτινάχτηκε στα 56,2 δισ. ευρώ (από 39 δισ. τον Απρίλη).

Με δυο λόγια, η μείωση των επιτοκίων φούσκωσε τα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών και των λεγόμενων «θεσμικών επενδυτών». Η ανακοίνωση της ΤτΕ μας πληροφορεί επίσης ότι στην ενδυνάμωση του ομολόγων που παρατηρήθηκε και στις διεθνείς αγορές συνέβαλε η «προοπτική εμφάνισης σημαντικών αποπληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ και στη Γερμανία». Με δυο λόγια, το μεγάλο κεφάλαιο κάτω από οποιοδήποτε συνθήκη βρίσκει τρόπους να συντηρεί και να αυξάνει τα κέρδη του.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Συμβολικά πρόστιμα για κερδοσκοπία

Πρόστιμα ύψους από 5.000 μέχρι 80.000 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε επτά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα οποία την προηγούμενη σχολική χρονιά, δηλαδή το 2001-2002, υπερέβησαν στις αυξήσεις που επέβαλαν στα δίδακτρα το πλαφόν που προέβλεπε η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω 7 ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τη διάταξη νόμου, που έθετε ανώτατο όριο αύξησης στα δίδακτρα μέχρι 3,5%, επέβαλαν αυξήσεις που κυμάνθηκαν από 3,9% μέχρι 20%! Η νομοθετική ρύθμιση - που περιόριζε τις αυξήσεις στα δίδακτρα μέχρι 3,5% - προέβλεπε, επίσης, ότι σε περίπτωση παράβασης τα πρόστιμα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το 7% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων.

Ομως τα πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο είναι, όπως ανακοίνωσε, κατώτερα του ποσοστού αυτού. Πρόκειται για τα σχολεία Κωστέα - Γείτονα (80.000 ευρώ πρόστιμο), Γ. Μαλλιάρα (15.000 ευρώ), Αγιος Ιωσήφ (8.000), Λεόντειο Λύκειο Πατησίων (18.000), Jeanne D' Arc (8.000), Γ. Ζώη (13.000) και Αγιος Παύλος - Δ. Βαρθαλίτης (5.000).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ