ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Ξέφραγο αμπέλι η περιοχή για τους Αμερικανούς «Ράμπο»
  • Νέα επίθεση Αμερικανού στρατιωτικού στον Πλατανιά
  • Σήμερα παρουσιάζεται στον εισαγγελέα ο ένας από τους δύο Αμερικανούς που επιτέθηκαν στον 26χρονο Χανιώτη
  • Αφησαν τον άλλο να φύγει!

Από παλαιότερη διαδήλωση στην πόλη των Χανίων κατά των Αμερικανών «ράμπο»
Από παλαιότερη διαδήλωση στην πόλη των Χανίων κατά των Αμερικανών «ράμπο»
Τη θρασύτατη και βίαιη επίθεση Αμερικανών στρατιωτικών σε βάρος του 26χρονου Χανιώτη, Κώστα Λουγιάκη, έρχεται να συμπληρώσει και νέο περιστατικό στην περιοχή του Πλατανιά.

Συγκεκριμένα, μεθυσμένος Αμερικανός στρατιωτικός, την Κυριακή το πρωί, εισέβαλε σε ξενοδοχείο της περιοχής και άρχισε να σπάει και να καταστρέφει ό,τι έβρισκε μπροστά του, στο χώρο της ρεσεψιόν. Τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι αστυνομικοί δυσκολεύτηκαν να τον πιάσουν και τελικά να τον συλλάβουν, αφού ο Αμερικανός ήταν σε έξαλλη κατάσταση.

Τα συνεχόμενα περιστατικά έχουν προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση και ανησυχία τόσο στην περιοχή του Πλατανιά, όπου πλέον βγαίνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες, όσο και συνολικά στο νομό Χανίων.

Θα πρέπει να θυμίσουμε την επίθεση πριν δυο χρόνια σε βάρος της Ασημίνας Κάλλου έξω από το σπίτι της, αλλά και πριν ένα χρόνο, όταν Αμερικανός εισέβαλε στο σπίτι ηλικιωμένης Χανιώτισσας, με σκοπό να τη ληστέψει, και την ξυλοκόπησε. Ακόμα τη σε βάρος ταξιτζή επίθεση Αμερικανών, τον οποίο ξυλοφόρτωσαν και προκάλεσαν και υλικές ζημιές στο αυτοκίνητό του.

Βέβαια, οι επιθέσεις και προκλητικές συμπεριφορές των Αμερικανών δεν εξαντλούνται σε αυτά μόνο τα περιστατικά, αφού όταν βρεθούν ελεύθεροι στους δρόμους των Χανίων, σε κατάσταση μέθης συνήθως, προκαλούν συνεχώς, βρίζοντας και προπηλακίζοντας ανυποψίαστους πολίτες.

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ενωσης Καταστηματαρχών Πλατανιά, Αγης Δημητριάδης, ζητάει την παραδειγματική τιμωρία των Αμερικανών που χτύπησαν τον 26χρονο Χανιώτη, αλλά και προκάλεσαν ζημιές σε ξενοδοχείο της περιοχής. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι θα φέρει το θέμα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου, ζητώντας ταυτόχρονα να σταλεί έγγραφο στην Αμερικανική Βάση, με το οποίο θα ζητείται να μην έρχονται οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στην περιοχή του Πλατανιά, ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στο Τμήμα Πλατανιά, ο ένας από τους δύο Αμερικανούς που κατηγορούνται για την επίθεση εναντίον του 26χρονου Κώστα Λουγιάκη. Ο άλλος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του θύματος είναι πιλότος και έφυγε στη Δανία την Κυριακή το πρωί.

Από την αμερικάνικη βάση ο εκπρόσωπος Τύπου, Φάρλεϊ, με δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα, αναφέρει ότι (ακόμα...) συνεχίζονται οι έρευνες και για τα δύο επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του Πλατανιά, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα ονόματα των Αμερικανών στρατιωτικών και για το σε ποια μονάδα ανήκουν.

Εν τω μεταξύ σε αντιπαράθεση βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές με το Πεδίο Βολής, αφού με ανακοίνωσή του το Πεδίο Βολής διαψεύδει ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δύο Αμερικανοί που χτύπησαν τον 26χρονο Χανιώτη, ανήκει στη μονάδα καθώς και ότι οι δύο Αμερικανοί ανήκουν στο δυναμικό του.

Από τη μεριά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, αναφέρεται ότι ενεργώντας αμέσως μετά τη μήνυση του θύματος, διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο με πινακίδες ΧΝΗ 3429, ανήκε στο Πεδίο Βολής.

Από τη διενεργούμενη προανάκριση έχει προκύψει ότι το αυτοκίνητο οδηγούνταν από δύο υπηκόους των ΗΠΑ της «Αμερικανικής Ευκολίας».

Ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, καταγγέλλοντας την προκλητική και θρασύτατη συμπεριφορά των Αμερικανών «Ράμπο» σε βάρος συμπολιτών τους. Αυτό βεβαίως γίνεται με την ανοχή και την κάλυψη της ελληνικής κυβέρνησης που μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν στη Βουλή την κατάπτυστη συμφωνία για την ετεροδικία. Πράγμα που επιτρέπει στους Αμερικανούς φονιάδες να ενεργούν προκλητικά σαν να βρίσκονται σε χώρα «μπανανία». Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τον χανιώτικο λαό και τη νεολαία να μην επιτρέψουν στους ιμπεριαλιστές δολοφόνους να συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχοι σε χώρα προτεκτοράτο. Με τους αγώνες τους να διώξουν και αυτούς και τις βάσεις τους από το νησί.


ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
«Παράθυρα» για ανεξέλεγκτη χρήση των όπλων

Τις επικίνδυνες διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου κατήγγειλε στη Βουλή ο Αντ. Σκυλλάκος

Eurokinissi

Εναν ακόμα κρίκο στο γενικότερο αυταρχικό πλαίσιο (τρομονόμοι, συμφωνίες έκδοσης Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης) αποτελεί το νομοσχέδιο για την οπλοφορία και χρήση όπλων από τους αστυνομικούς, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο εξέφρασε τη διαφωνία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογραμμίζοντας ότι σ' αυτό υπάρχουν διατάξεις οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενάντια τους πολίτες, με τραγικές μάλιστα συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι μπορεί να γίνεται χρήση όπλων και κατά «κοινωνικών συναθροίσεων» (στην ουσία κατά κοινωνικών και πολιτικών εκδηλώσεων) όπως προβλέπει και σχετικός κανονισμός της Αστυνομίας, ο οποίος όμως δεν είναι γνωστός στη Βουλή.

Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να μην ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις διαδηλώσεων ειδικές διατάξεις για τη χρήση των όπλων, αλλά να ισχύουν οι γενικές διατάξεις που υπάρχουν στον ποινικό κώδικα. Παρατήρησε ότι με το νομοσχέδιο ξεπερνιούνται τα όρια του ποινικού κώδικα, αφού για παράδειγμα θεωρείται νόμιμος ο πυροβολισμός πολίτη από αστυνομικό όταν ο τελευταίος κρίνει ότι ο πολίτης αντιδρά στη σύλληψή του ή ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του.

Η γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, συνέχισε, είναι ότι αφήνει ελεύθερο το πεδίο να κρίνουν μόνοι τους οι αστυνομικοί εάν θα χρησιμοποιούν κατ' εξαίρεση τα όπλα τους, ενώ αυτή η δυνατότητα θα έπρεπε να περιοριστεί. Επικίνδυνη θεωρείται και η διάταξη που αναφέρει ότι θα χρησιμοποιούνται όπλα ενάντια στη «βίαιη είσοδο ενόπλων» σε δημόσιες υπηρεσίες. Οπως εξήγησε ο Αντ. Σκυλλάκος, αυτό ανοίγει το δρόμο για χρήση όπλων για παράδειγμα κατά συνδικαλιστών της ΔΕΗ που θα επιχειρήσουν κατάληψη των γραφείων της εταιρίας αφού ακόμα και το κοντάρι ενός πανό μπορεί από την Αστυνομία να θεωρηθεί οπλισμός.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ εξέφρασε τη διαφωνία του και με την πρόβλεψη ότι οι αστυνομικοί θα οπλοφορούν και εκτός της υπηρεσίας τους και θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν και ιδιωτικό όπλο.

Με προτάσεις για την υιοθέτηση ακόμα πιο ακραίων μέτρων συνοδεύτηκε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Γαρουφαλιά, (επιφυλάχτηκε για την ψήφο του) ο οποίος είπε ότι το όπλο δεν πρέπει να αποτελεί ένα απλό εξάρτημα της στολής του αστυνομικού και εκτίμησε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δημιουργούν αβεβαιότητα στον αστυνομικό για το πότε θα χρησιμοποιεί το όπλο του. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης λέγοντας ότι ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι, ενώ ο παριστάμενος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Τσερτικίδης ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και 60 χρόνια. Είπε ότι θεσπίζονται σαφείς κανόνες και εισάγεται έλεγχος καταλληλότητας των αστυνομικών που οπλοφορούν και ανέφερε ότι αναλύονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις χρήσης των όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ