Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
«Παράθυρα» για ανεξέλεγκτη χρήση των όπλων

Τις επικίνδυνες διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου κατήγγειλε στη Βουλή ο Αντ. Σκυλλάκος

Eurokinissi

Εναν ακόμα κρίκο στο γενικότερο αυταρχικό πλαίσιο (τρομονόμοι, συμφωνίες έκδοσης Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης) αποτελεί το νομοσχέδιο για την οπλοφορία και χρήση όπλων από τους αστυνομικούς, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο εξέφρασε τη διαφωνία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογραμμίζοντας ότι σ' αυτό υπάρχουν διατάξεις οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενάντια τους πολίτες, με τραγικές μάλιστα συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι μπορεί να γίνεται χρήση όπλων και κατά «κοινωνικών συναθροίσεων» (στην ουσία κατά κοινωνικών και πολιτικών εκδηλώσεων) όπως προβλέπει και σχετικός κανονισμός της Αστυνομίας, ο οποίος όμως δεν είναι γνωστός στη Βουλή.

Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να μην ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις διαδηλώσεων ειδικές διατάξεις για τη χρήση των όπλων, αλλά να ισχύουν οι γενικές διατάξεις που υπάρχουν στον ποινικό κώδικα. Παρατήρησε ότι με το νομοσχέδιο ξεπερνιούνται τα όρια του ποινικού κώδικα, αφού για παράδειγμα θεωρείται νόμιμος ο πυροβολισμός πολίτη από αστυνομικό όταν ο τελευταίος κρίνει ότι ο πολίτης αντιδρά στη σύλληψή του ή ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του.

Η γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, συνέχισε, είναι ότι αφήνει ελεύθερο το πεδίο να κρίνουν μόνοι τους οι αστυνομικοί εάν θα χρησιμοποιούν κατ' εξαίρεση τα όπλα τους, ενώ αυτή η δυνατότητα θα έπρεπε να περιοριστεί. Επικίνδυνη θεωρείται και η διάταξη που αναφέρει ότι θα χρησιμοποιούνται όπλα ενάντια στη «βίαιη είσοδο ενόπλων» σε δημόσιες υπηρεσίες. Οπως εξήγησε ο Αντ. Σκυλλάκος, αυτό ανοίγει το δρόμο για χρήση όπλων για παράδειγμα κατά συνδικαλιστών της ΔΕΗ που θα επιχειρήσουν κατάληψη των γραφείων της εταιρίας αφού ακόμα και το κοντάρι ενός πανό μπορεί από την Αστυνομία να θεωρηθεί οπλισμός.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ εξέφρασε τη διαφωνία του και με την πρόβλεψη ότι οι αστυνομικοί θα οπλοφορούν και εκτός της υπηρεσίας τους και θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν και ιδιωτικό όπλο.

Με προτάσεις για την υιοθέτηση ακόμα πιο ακραίων μέτρων συνοδεύτηκε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Γαρουφαλιά, (επιφυλάχτηκε για την ψήφο του) ο οποίος είπε ότι το όπλο δεν πρέπει να αποτελεί ένα απλό εξάρτημα της στολής του αστυνομικού και εκτίμησε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δημιουργούν αβεβαιότητα στον αστυνομικό για το πότε θα χρησιμοποιεί το όπλο του. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης λέγοντας ότι ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι, ενώ ο παριστάμενος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Τσερτικίδης ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και 60 χρόνια. Είπε ότι θεσπίζονται σαφείς κανόνες και εισάγεται έλεγχος καταλληλότητας των αστυνομικών που οπλοφορούν και ανέφερε ότι αναλύονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις χρήσης των όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ