Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
Επίδειξη ενότητας ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Επίδειξη ενότητας του γαλλογερμανικού άξονα και αποφασιστικότητας να διαδραματίσει το ρόλο του ως «ατμομηχανής» της ΕΕ σε όλους τους τομές, έκαναν χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες μετά την καθιερωμένη συνάντησή τους πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι Σιράκ και Σρέντερ τοποθετήθηκαν στα κυριότερα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Ανέφεραν ότι υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το σχέδιο για το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπέβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, Ζισκάρ Ντ' Εστέν, και ότι είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά προκειμένου να υπάρξει θετική κατάληξη των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, στις 19 και 20 του μήνα. «Υπάρχει πλέον η ευοίωνη προοπτική και μία καλή ευκαιρία να έχουμε μία επιτυχή κατάληξη στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε ο Σρέντερ, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως «υιοθετούμε χωρίς "ναι μεν, αλλά..." το σχέδιο», υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού προκειμένου «η Θεσσαλονίκη να επιτύχει...».

«Δεν υπάρχει κανένα διμερές πρόβλημα μεταξύ μας και πολύ σπάνια υπήρχε τέτοιο επίπεδο συνεργασίας στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης», είπε ο Σρέντερ, ενώ ο Σιράκ - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - είπε πως η στενότατη συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας όχι μόνο δε δημιουργεί προβλήματα σε άλλους εταίρους, αλλά αποτελεί αξίωση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, υπενθυμίζοντας την κριτική που ασκήθηκε στις δύο χώρες, ότι «φρενάρουν» τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν υπήρχαν μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου «τριβές» και διαφωνίες, όπως αυτές που υπήρχαν πριν και που κορυφώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας.

Η «συνταγή της επιτυχίας», κατά τον Σρέντερ, έγκειται στο να κατανοεί και να συνυπολογίζει η κάθε πλευρά τα συμφέροντα της άλλης... Αυτό ισχύει, π.χ., για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), όπου η Γερμανία παίρνει υπόψη της τα ειδικά συμφέροντα της Γαλλίας, και για τη βιομηχανική πολιτική, όπου η Γαλλία παίρνει υπόψη της τα συμφέροντα της Γερμανίας... Σε αυτό το πνεύμα Σιράκ και Σρέντερ χειρίστηκαν την προετοιμασία της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες θα επιμείνουν στο να παραμείνει η οροφή των δαπανών ως έχει. «Ο συμβιβασμός των Βρυξελλών ισχύει...», είπε ο Σρέντερ.

Στρατιωτικές αποστολές - Αφγανιστάν-Κονγκό

Αντίστοιχα συναινετική ήταν και η κατάληξη σχετικά με τη συμμετοχή της Γερμανίας στην υπό γαλλική ηγεσία ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ, με εντολή των Ηνωμένων Εθνών, στο Κονγκό. Η επίθεση που σημειώθηκε στην Καμπούλ ενάντια σε γερμανική περίπολο της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν - με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Γερμανών, των οποίων οι σοροί μεταφέρθηκαν χτες στη Γερμανία, και το βαρύ τραυματισμό άλλων 28 στρατιωτών - διαμόρφωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα όχι μόνον ένα ακόμη πιο «αρνητικό» κλίμα για μία ενδεχόμενη συμμετοχή γερμανικών μονάδων στην αποστολή του Κονγκό, αλλά έθεσε και γενικότερα το θέμα της συνέχισης της γερμανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, με τη μορφή ερωτημάτων για τα μέτρα ασφάλειας, τον εξοπλισμό και την αριθμητική ισχύ της. «Το συμβάν - είπε ο Σρέντερ, αναφερόμενος στην επίθεση της Καμπούλ - όσο τραγικό και να είναι δεν μπορεί να οδηγήσει στην αναθεώρηση της θέσης αρχής που έχουμε λάβει για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». «Ο Πρόεδρος Σιράκ δε διατύπωσε την παραμικρή απαίτηση έναντι της Γερμανίας για την αποστολή του Κονγκό», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι αυτονόητο πως θα βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και όχι παραπάνω και πως στο μέτρο αυτό θα βοηθήσουμε ευχαρίστως». Ο Σιράκ έσπευσε αμέσως να στηρίξει τον Σρέντερ, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες που έχει αναλάβει η Γερμανία στις άλλες ειρηνευτικές αποστολές που «τρέχουν» και δηλώνοντας πως «το σημαντικό είναι, ως μήνυμα, ότι η Γερμανία θα είναι παρούσα σε αυτήν την πρώτη στρατιωτική ειρηνευτική αποστολή που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτός των ορίων της Ευρώπης...».

Αναφορικά με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συνεχίσει η Βρετανία να παραμένει εκτός της ζώνης του ευρώ, οι δύο πολιτικοί την ερμήνευσαν κυρίως στην κατεύθυνση της αναβολής και όχι της απόρριψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ