Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους

Από τις 15 Ιούλη οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους θα μπορούν να υποβάλουν στο δήμο όπου διαμένουν σχετική αίτηση. Οι πρώτοι νέοι εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών θα ολοκληρωθούν στις 31 Δεκέμβρη, που σημαίνει ότι, αν οι εκλογές διεξαχθούν μέσα στο 2003, οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν, εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2004. Σχετική καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του Ιούνη, ενώ από τις 17 έως τις 27 του ίδιου μήνα θα διοργανωθούν εννέα ημερίδες εκπαίδευσης των δημοτικών υπαλλήλων. Σημειώνουμε ότι οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους για τους υποψηφίους της περιφέρειας όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός, Κ. Σκανδαλίδης, δεσμεύτηκε πως στο εξής τα κόμματα της Βουλής θα ενημερώνονται με δισκέτα για τα στοιχεία της τελευταίας κάθε φορά αναθεώρησης. Ο ίδιος ενημέρωσε και για τα στοιχεία της τελευταίας αναθεώρησης του 2003. Σύμφωνα με αυτά, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.827.831, έναντι 9.932.865 της προηγούμενης καταμέτρησης. Οι διπλοεγγεγραμμένοι μειώθηκαν στους 24.250, έναντι 33.854 της προηγούμενης αναθεώρησης. Υπάρχουν ακόμη 22.190 διπλοεγγεγραμμένες γυναίκες με κριτήριο το γένος. Συνολικά, δηλαδή, παραμένουν 46.440 διπλοεγγεγραμμένοι.

Για τους Βορειοηπειρώτες

Απαντώντας σε χθεσινά δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για την απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε 300.000 Βορειοηπειρώτες, ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «εθνικό θέμα», η υλοποίηση, όμως, του οποίου προσκρούει στην πολιτική της Αλβανίας, η οποία αρνείται τη διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με τον υπουργό, εκκρεμεί συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, ο οποίος, σε προηγούμενη σύσκεψη που είχαν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης της διπλής υπηκοότητας, ωστόσο σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει δέσμευση και σε ανώτερο επίπεδο. Ο Κ. Σκανδαλίδης συμπλήρωσε ότι, εφόσον υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η πολιτογράφηση των Βορειοηπειρωτών θα γίνει βάσει των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος και, κατά συνέπεια, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα μικροκομματικής εκμετάλλευσης των ομογενών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσσόπουλος, δήλωσε πως «η συζήτηση και πολύ περισσότερο η μελλοντική εφαρμογή πρέπει να γίνει κατά τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται επαρκείς εγγυήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, όπως η δυνατότητα επιστροφής και παραμονής στις εστίες τους και ο έλεγχος επί των περιουσιών τους» και χαρακτήρισε «αδιανόητη, ειδικά παραμονές εκλογών, οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του εκλογικού σώματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αντίστοιχη της Αλβανίας και αρνήθηκε «μικροκομματική λογική στην προσέγγιση του θέματος», λέγοντας ότι οι Βορειοηπειρώτες θα ψηφίσουν όλα τα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ