Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ναι» στην κατάργηση του βέτο

Υπέρ της κατάργησης του βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ, ακόμα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας τάσσεται η ηγεσία της ΝΔ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το σύστημα της «ενισχυμένης συνεργασίας».

Τις θέσεις του κόμματος συνόψισε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου μετά από σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του προεδρείου της Συντακτικής Συνέλευσης που θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Ξεκινώντας από την αφετηρία ότι η ΝΔ στηρίζει «την επέκταση της κοινοτικής μεθόδου στην ΕΕ και όχι της διακυβερνητικής συνεργασίας», ο Θ. Ρουσόπουλος αποσαφήνισε ότι «συμφωνούμε με την επέκταση του συστήματος ενισχυμένης πλειοψηφίας, εκτός από θέματα βασικού συνταγματικού χαρακτήρα, όπως η προσχώρηση νέων κρατών - μελών, όπου πρέπει να υπάρχει ομοφωνία». Οσον αφορά τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είπε ότι «δεχόμαστε το σύστημα της ενισχυμένης συνεργασίας, με τη δυνατότητα των μελών, που δε θέλουν εξαρχής να συμμετάσχουν, να αλλάξουν γνώμη και να προσχωρήσουν». Ακόμα η ΝΔ δέχεται «το σύστημα αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία, μόνο αν γίνει δεκτή η ρήτρα αλληλεγγύης για συνδρομή, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, των κρατών - μελών από οπουδήποτε και αν δεχτούν επίθεση, είτε τρομοκρατική είτε στρατιωτική».

Τάσσεται ακόμα υπέρ της Κομισιόν ως εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ και με πρόεδρο εκλεγμένο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και της υπόδειξης από κάθε κράτος - μέλος ενός επιτρόπου ισότιμου, όχι μόνο έως το 2009, αλλά και μετά. Ακόμα υποστηρίζει την εναλλαγή των κρατών - μελών στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για ένα έτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ