Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τουρκικές παραβιάσεις και κυριαρχικά δικαιώματα

Η προχτεσινή παρενόχληση αεροσκάφους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αποτέλεσε μια ακόμα ένδειξη της κλιμάκωσης των παραβιάσεων στο Αιγαίο, με τις οποίες κάθε τρεις και λίγο η Τουρκία διαμηνύει πως καθόλου δεν ξεχνά, ούτε πολύ περισσότερο παραιτείται από τις διεκδικήσεις της. Κι όσο κι αν επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να χρεώσει την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο στρατιωτικό κατεστημένο και στην προσπάθειά του να συντηρήσει στο προσκήνιο αυτές τις διεκδικήσεις, αλλά και να «εκθέσει» την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας στα πλαίσια της «διαμάχης» τους, δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ουδέποτε διαφοροποιήθηκε, έστω και φραστικά, από προηγούμενες κυβερνήσεις που δρούσαν σε αγαστή σύμπνοια με το «βαθύ κράτος». Είναι το λιγότερο αφέλεια και επικίνδυνος «στρουθοκαμηλισμός» ορισμένοι ισχυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, δηλώνει πως τα προβλήματα που αφορούν στο Αιγαίο και η επίλυσή τους συναρτώνται με το βαθμό επιτάχυνσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωση που αφενός σημαίνει υιοθέτηση εκ μέρους του των παραβιάσεων στο Αιγαίο και αφετέρου διάθεση αξιοποίησής τους, ως «ατού» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ετσι, αν έως σήμερα οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών ανάγονταν σε ενδοΝΑΤΟικές διαφορές, πολύ σύντομα θα μετατραπούν και σε ενδοευρωπαϊκές διαφορές. Διαφορές που θα αξιοποιηθούν από τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ στο προσφιλές τους παιχνίδι τού «διαίρει και βασίλευε». Ενα παιχνίδι που σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο το παίζουν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ, υποδαυλίζοντας την τουρκική προκλητικότητα. Και είναι νομίζουμε κατανοητό πως σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά θα οξύνονται συνεχώς και περισσότερο. Στα πλαίσια αυτών των οργανισμών οι κυρίαρχοι κύκλοι της Τουρκίας θα αξιοποιήσουν στο έπακρο το «χαρτί» της σημαίνουσας γεωστρατηγικής τους θέσης και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέους εκβιασμούς και πιέσεις.

Μεγάλες ευθύνες για τις ως τα σήμερα εξελίξεις και όσες ακολουθήσουν, φέρει η ελληνική κυβέρνηση, η αδιέξοδη έως επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί «βήμα προς βήμα», η οποία οδηγεί σε υπονόμευση και παραίτηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η προτροπή στο λαό για επαγρύπνηση νομίζουμε πως αν και αναγκαία, δεν είναι αρκετή. Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Χρειάζεται αποφασιστική καταδίκη της κυβέρνησης και για την εσωτερική και για την εξωτερική της πολιτική. Καταδίκη και της ΝΔ που συναίνεσε και σ' αυτό το πεδίο. Ας αποτελέσει κι αυτό ένα κριτήριο ψήφου για το λαό, όταν κληθεί στις κάλπες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ