Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανική διπλωματική δραστηριότητα

«Το σχέδιο Ανάν με κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων και εφαρμογής του, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση του Κυπριακού». Αυτό υποστήριξε χτες με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, μετά από συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες μέρες πριν αναχωρήσει ο Τ. Γουέστον από τις Βρυξέλλες με διαδοχικούς προορισμούς τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα.

Ο Τ. Γουέστον είχε χτες συναντήσεις με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα και τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, Γκίντερ Φερχόιγκεν, τις οποίες χαρακτήρισε «ως συνέχεια των επαφών που έχει με κοινοτικούς παράγοντες μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού στη Χάγη στις 10 και 11 Μάρτη του 2003». Εξάλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι «στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και ο συντονισμός των πολιτικών που αποσκοπούν στην επίλυση του προβλήματος». Με νόημα, πάντως πρόσθεσε ότι «η λύση του Κυπριακού, όποτε και αν αυτή επιτευχθεί, θα βοηθήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».

Επιμένει ο Ντενκτάς

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών από την Τουρκία, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο όπως έχει» και κατηγόρησε συγχρόνως «εκείνους που ζητούν την αποδοχή του». Ο Ρ. Ντενκτάς, υποστήριξε ότι «το σχέδιο Ανάν θα οδηγήσει σε εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων Τουρκοκυπρίων και στην επιστροφή της πιο εύφορης γης στους Ελληνοκυπρίους». Το σχέδιο Ανάν, ισχυρίστηκε «θα έχει ως αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να καταλήξουν υπό τον ζυγό των Ελληνοκυπρίων και θα οδηγήσει στην κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων και στην αφαίρεση νομίμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ