ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Λονδίνο η Αλέκα Παπαρήγα

Στο Λονδίνο βρίσκεται από σήμερα, Παρασκευή, 13 Ιούνη, η Αλέκα Παπαρήγα, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Βρετανίας και του «Κομμουνιστικού Πανεπιστημίου». Η Αλέκα Παπαρήγα θα παραμείνει στο Λονδίνο μέχρι την Κυριακή 15 Ιούνη.

Το «Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο» περιλαμβάνει διαλέξεις και συζητήσεις για μια σειρά καίρια θέματα που σχετίζονται με τη θεωρία και την πράξη του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, με τη συμμετοχή στελεχών του ΚΚ Βρετανίας, προσωπικοτήτων του συνδικαλιστικού και αντιπολεμικού κινήματος, μαρξιστών διανοητών και ερευνητών.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα ανοίξει το «Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο» του ΚΚ Βρετανίας, με διάλεξη για την επικαιρότητα του Μαρξισμού, σήμερα, Παρασκευή 13 Ιούνη. Αύριο, Σάββατο, 14 Ιούνη το απόγευμα, θα συμμετάσχει σε διεθνή συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο και την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση που οργανώνει το ΚΚ Βρετανίας. Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν επίσης ο ΓΓ του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ Μπλέιντ Νζιμάντε και ο Παλαιστίνιος γενικός επιτετραμμένος στη Βρετανία Αφίφ Σαφίεχ.

Την Κυριακή 15 Ιούνη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφτεί και θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Καρλ Μαρξ, στο Λονδίνο. Στη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ θα έχει επίσης επαφές και συναντήσεις με στελέχη κομμάτων, μαζικών κινημάτων, φορέων και κοινοτήτων που εδρεύουν στο Λονδίνο.


Θέλουν να τσακίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών της Ευρώπης

Σημαντικές παρεμβάσεις στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ-ΕΕ

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Δ. Καλτσώνης
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Δ. Καλτσώνης
Μια συζήτηση που έλειπε απ' την ελληνική κοινωνία, καθόλου τυχαία μάλιστα, αφού σχεδόν όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε «συστηματική σιωπή που σχετίζεται με την προσπάθεια απόκρυψης του ουσιαστικού περιεχομένου του εγχειρήματος», έγινε χτες στην εκδήλωση που οργάνωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με θέμα το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ-ΕΕ, η οποία και θα υπογραφεί στις 25 του Ιούνη. Και τα δύο αυτά νομοθετικά κείμενα, που μέλλει να δημιουργήσουν - όπως επισήμαναν επιφανείς νομικοί χτες - έναν άλλον κόσμο, ο οποίος θα έχει σαφώς λιγότερα δημοκρατικά δικαιώματα, αποτελούν συνέχεια και ολοκλήρωση της Συμφωνίας Σένγκεν, των «τρομονόμων», αλλά και της αιματηρής καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη (Γένοβα, Γκέτεμποργκ κ.α.).

Ανοίγοντας το θέμα ο Δημ. Καλτσώνης, δρ. Κοινωνιολογίας του Δικαίου, ανέφερε πολύ συγκεκριμένα πως το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα επηρεάσει ή μάλλον θα τσακίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών της Ευρώπης. Υπογράμμισε πως η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η οποία πρόκειται να ενσωματωθεί στο κείμενο του ευρωπαϊκού Συντάγματος, βρίσκεται σαφώς πιο πίσω απ' την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του 1950, πιο πίσω - από την άποψη του επιπέδου προστασίας - και απ' τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών του 1948. «Είναι, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηριστικό ότι οι ιθύνοντες της Χάρτας της ΕΕ δε φρόντισαν να αναφερθούν καν στη λαϊκή κυριαρχία ως μια έννοια θεμελιώδη, έστω και σε επίπεδο διακηρύξεων», είπε ο ομιλητής. Επίσης, είπε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το δικαίωμα στην απεργία δεν υπήρχε στα σχέδια της Χάρτας, ενώ στο τελικό κείμενο αναφέρεται στο άρθρο 28 με μια διατύπωση ανεπαρκή, ακόμα και προβληματική.


Απ' την άλλη, ωστόσο, γίνεται λόγος, για πρώτη φορά, για κατοχύρωση (στο άρθρο 16) της επιχειρηματικής ελευθερίας! Υπάρχουν ακόμα διατάξεις, είπε ο Δ. Καλτσώνης, όπως το άρθρο 8 της Χάρτας και το άρθρο 50 του σχεδίου Συντάγματος, που αναφέρονται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη στιγμή που η Σένγκεν, η Ευρωπόλ και το Εσελον καθιστούν υποκριτική οποιαδήποτε τέτοια διακήρυξη. Επίσης, το άρθρο 48 κατοχυρώνει το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο όμως έχει ήδη καταλυθεί απ' το άρθρο της Συνθήκης για την ευρω-αστυνομία που καθιέρωσε το καθεστώς του υπόπτου.

Οσον αφορά στη συμφωνία έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ο Δ. Καλτσώνης επισήμανε ότι πρόκειται «για ένα ακόμη βήμα στον κοινό "αντιτρομοκρατικό" αγώνα». Στόχος τους δηλαδή είναι τα εθνικά απελευθερωτικά κινήματα, οι κοινωνικοί αγώνες, η αμφισβήτηση της παντοκρατορίας των Αμερικανών...

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ηλ. Νικολόπουλος εξήγησε πως η παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων ξεκινά απ' τη στιγμή που επιτρέπεται απ' την ελληνική κυβέρνηση να υπερισχύσει το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο έναντι του ελληνικού Συντάγματος. «Τη στιγμή που άλλες χώρες οχυρώνονται πίσω απ' τα Συντάγματά τους - όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Πορτογαλία - εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Κι όλα αυτά αποσιωπώνται σκόπιμα απ' τους αρμόδιους υπουργούς», είπε χαρακτηριστικά. Ολη αυτή η υποβάθμιση ουσιαστικά του Συντάγματός μας γίνεται μέσω του άρθρου 28 και συγκεκριμένα των δύο τελευταίων παραγράφων του, σύμφωνα με τις οποίες «οι ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ τίθενται σε ίση μοίρα με το δικό μας Σύνταγμα».

Ιστορική - αλλά μαύρη - ώρα

«Καταπέλτης» ήταν χτες και ο πρώην υπουργός Γ.- Αλ. Μαγκάκης που τόνισε: «Βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά σε μια μεγάλη ιστορική ώρα, μόνον που αυτή η ώρα είναι μαύρη»! Ανέφερε επιτακτικά πως είναι η πλέον σημαντική στιγμή να αγωνιστούμε, να αντιδράσουμε στη μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης και κατεδάφισης των θεσμών. «Χρειάζεται ωστόσο πρωτίστως διαφώτιση και μετά θα πρέπει να καταστήσουμε την κυβέρνηση υπεύθυνη, διότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπογράφει συμβάσεις που τροποποιούν το Σύνταγμά μας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ουσιαστικά να πάμε σε εκλογές»...

Ο Α. Ρεμπής, πρώην πρόεδρος Εφετών, μίλησε για ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα στημένο με ασάφειες και πονηρά σημεία, αφού υπάρχουν διατάξεις που το πρώτο μισό μέρος τους θεσπίζουν μια πρόταση, η οποία λίγο παρακάτω αναιρείται! Για παράδειγμα ανέφερε το άρθρο 13, όπου λέγεται πως μια χώρα της Ευρώπης μπορεί να αρνηθεί να εκδώσει έναν πολίτη της στις ΗΠΑ, αν θεωρεί ότι κινδυνεύει με θανατική ποινή. Λίγο πιο κάτω, όμως, το ίδιο άρθρο αρχίζει να φαλκιδεύει όλα τα παραπάνω, αφού αναφέρει πως αυτό μπορεί και να μη γίνει αν οι ΗΠΑ υποσχεθούν ότι δε θα επιβάλουν θανατική ποινή, και πιο κάτω ότι ακόμα κι αν επιβληθεί στον πολίτη θανατική ποινή μπορεί να εκδοθεί με τη δέσμευση ότι αυτή δε θα τηρηθεί! Μίλησε ακόμα για υποτιμητικά και εξευτελιστικά άρθρα, που ολοφάνερα δείχνουν την προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν την κυριαρχία τους ακόμα και στους λαούς της Ευρώπης. «Εδώ δεν έχουμε συμπτωματικό περιορισμό δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εδώ σιγά σιγά δομείται ένας άλλος κόσμος, ένας κόσμος εφιαλτικός», είπε ο Α. Ρεμπής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό Σύνταγμα προέκταση των υπαρχουσών Συνθηκών (π.χ. Σένγκεν), ενώ ανέφερε πως οι ανισοτιμίες μεταξύ των λεγόμενων μεγάλων και μικρών χωρών-μελών της ΕΕ θα διευρυνθούν. Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο άρθρο 44, που μιλά για «προληπτικούς πολέμους» και νομιμοποιεί εγκλήματα σαν αυτό που έγινε πρόσφατα στο Ιράκ.

Η Μαρία Φραγκιαδάκη, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, και ο Δημ. Σουλιώτης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», μίλησαν για τις τρομακτικές επιπτώσεις που θα έχουν όλα αυτά τα νέα νομοθετικά κείμενα στις εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης. «Είναι η πρώτη φορά που μια ορισμένη μορφή οικονομικού συστήματος (ο καπιταλισμός) διακηρύσσεται και με συνταγματική βούλα», είπε ο Δ. Σουλιώτης.

Μίλησε ακόμα ο δικηγόρος Ν. Νικητόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι μέσω αυτού του ευρωπαϊκού Συντάγματος μπορεί να υπάρξει μια Ευρώπη ειρήνης. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους ακροατές της πολύ ενδιαφέρουσας χτεσινής εκδήλωσης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Μεταξύ των παραβρισκόμενων ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ