ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ»
Απορρίφθηκε η πρόταση για προανακριτική επιτροπή

Αντ. Σκυλλάκος: Δεν είναι το πρόβλημα οι όποιες φούσκες, αλλά το σύνολο της πλουτοκρατίας που κέρδισε σε βάρος του ελληνικού λαού

«Οχι» είπε χτες η κυβέρνηση στην πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο, με αφορμή το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση Μαλέσιου. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε αντίστοιχα η τοποθέτηση του προέδρου τη ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κουκούλωμα». Τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πάντως, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τάχθηκε υπέρ μιας εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διαφανούν οι πολίτικες ευθύνες ενός μηχανισμού αναδιανομής πλούτου υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Θετικά αντιμετωπίζει το ΚΚΕ τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου «να αναδειχτούν και οι πολιτικές και άλλου είδους ευθύνες», επισήμανε ο Αντώνης Σκυλλάκος, θυμίζοντας παράλληλα ότι για τα όσα έγιναν στο Χρηματιστήριο ευθύνονται τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, που «θεοποίησαν την αγορά». Οπως δήλωσε, «τη βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, που με τα πρώτα της στελέχη ενθάρρυνε τον κόσμο να παίζει στο Χρηματιστήριο», αναφέρθηκε όμως και στις προτάσεις που έκαναν εκείνη την περίοδο στελέχη της ΝΔ για δανειοδότηση των «επενδυτών» της Σοφοκλέους, ενθαρρύνοντας τέτοιες δραστηριότητες.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες για «επιτήδειους της Σοφοκλέους» ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε πως «δεν είναι οι επιτήδειοι αυτοί που παίζουν, αλλά το σύνολο των επιχειρηματιών με εισηγμένες επιχειρήσεις. Ολοι αυτοί κέρδισαν σε βάρος των καταθετών», προσθέτοντας ότι «δεν είναι το πρόβλημα οι όποιες φούσκες», αλλά είναι «το σύνολο της πλουτοκρατίας που κέρδισε σε βάρος του ελληνικού λαού». Παράλληλα τόνισε ότι η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει μια σειρά θέματα, αφού, όπως είπε, «θα θέλαμε να δούμε τι έγινε στη ΔΕΚΑ πραγματικά», καθώς και «αν εξετάστηκε ο ρόλος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς». Εθεσε επίσης το ερώτημα του τι έγιναν τα κεφάλαια που απομυζήθηκαν από το Χρηματιστήριο και αν επενδύθηκαν, όπως και του «τι έγινε με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων». Στα πλαίσια αυτά σημείωσε πως πρέπει να εξεταστούν και οι καταγγελίες που αφορούν συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη.

«Η ίδια η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει πάραυτα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «βάναυση απόπειρα παραποίησης της πραγματικότητας» και προσπάθεια «κλεισίματος» της υπόθεσης του Χρηματιστηρίου μετά τα γεγονότα του 1999. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «κουκούλωμα» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «φούσκωναν τεχνητά και εντελώς προσωρινά τις μετοχές». Αιτιολογώντας την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο και όχι ειδικά για την υπόθεση Ευάγγελου Μαλέσιου, με βάση το εισαγγελικό πόρισμα για τις καταγγελίες της «Αυριανής» εναντίον του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «πέρα από την όποια εμπλοκή ενός υφυπουργού η δικογραφία παραπέμπει στις συνθήκες, παραπέμπει στα παρασκήνια, παραπέμπει στα παράνομα παιγνίδια που στήθηκαν σε βάρος των επενδυτών και του Δημοσίου» μιλώντας για «χρηματιστηριακά παιγνίδια». Υπερασπίστηκε όμως παράλληλα τον ίδιο το θεσμό του Χρηματιστηρίου λέγοντας πως «το Χρηματιστήριο είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς και μοχλούς για την οικονομική ανάκαμψη. Χρειαζόμαστε ένα Χρηματιστήριο υγειές, ασφαλές για τους επενδυτές που θα δίνει διέξοδο σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις».

Αρνητικός για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ήταν στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, προφασιζόμενος ότι αυτό θα πλήξει τη λειτουργία της χρηματαγοράς. Μάλιστα δίνοντας νέες υποσχέσεις για την πορεία της Σοφοκλέους μίλησε για «αναμενόμενη ανάκαμψη την οποία δεν πρέπει να εμποδίσουμε», ζητώντας «να αποφεύγουμε την πολιτική αξιοποίηση» και «να αφήσουμε ήσυχους τους θεσμούς να λειτουργήσουν». Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής σημείωσε ότι άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου μιλώντας για ένα «νέο πλαίσιο που θεσπίζει τα ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα με νέες εποπτικές αρχές» και «νέες επενδυτικές ευκαιρίες». Τέλος κατέθεσε στη Βουλή επιστολή του προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το οποίο «δεν προκύπτουν συστηματικές ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς», των κκ Στέφανου Μανίκα και Μιχάλη Νεονάκη.

Στη δική του τοποθέτηση ο Ευάγγελος Μαλέσιος, ζήτησε τη λειτουργία εξεταστικής επιτροπής αποκλειστικά όμως για τη δική του υπόθεση. Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπήρξε ο αρμόδιος για την ανάθεση της Ολυμπιακής Ασφάλειας, αφού η αρμοδιότητα ανήκε στο υπουργείο Αμυνας, ενώ αναφερόμενος στην παραμονή του χωρίς ενοίκιο σε σπίτι του επιχειρηματία Αθ. Αθανασούλη, τόνισε ότι χρησιμοποίησε το οίκημα για επείγοντες οικογενειακούς λόγους.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Υποκριτικές προτάσεις που δεν αγγίζουν την ουσία

Το σύστημα γεννά και θρέφει τη διαφθορά, τόνισε στη Βουλή ο Αντ. Σκυλλάκος, μιλώντας σε πρόταση νόμου της ΝΔ

Απορρίφθηκε χτες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πρόταση νόμου της ΝΔ για τη «διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων, των ΜΜΕ και των δημοσίων συμβάσεων». Πρόκειται για πρόταση που εντάσσεται στη γενικότερη τακτική της ΝΔ για την ανάδειξη του θέματος της «διαπλοκής» σε κυρίαρχο, στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση αλλά οι προτάσεις της είναι κατά κανόνα υποκριτικές όταν προέρχονται από μια παράταξη που ορκίζεται στην «ελεύθερη αγορά».

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, είναι αυταπάτη και υποκρισία να λέει κάποιος ότι θα χτυπήσει τη διαπλοκή και θα υπηρετήσει τη διαφάνεια, όταν είναι υπέρ της ανάπτυξης της ελεύθερης αγοράς, κανόνας της οποίας είναι η διαφθορά και η αδιαφάνεια.

Εμείς, υπογράμμισε, παρ' όλα αυτά, υποστηρίζουμε μέτρα που θέτουν κάποιο φραγμό στα φαινόμενα αυτά έχοντας όμως κατά νου ότι δρουν μόνο βραχυπρόθεσμα αφού όλοι τελικά βρίσκουν δρόμους να παρακάμπτουν τις όποιες απαγορεύσεις.

Για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι δεν είναι σωστή η πρόταση της ΝΔ να φύγουν από την αρμόδια επιτροπή οι βουλευτές και να ελέγχουν μόνο δικαστικοί ενώ για τον έλεγχο των ΜΜΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ ήταν αντίθετο με τη θεσμοθέτηση του «βασικού μετόχου» αλλά υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτήτες μέσω των «αχυράνθρωπων» πάντα θα βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν. Συνοψίζοντας τη θέση του Κόμματος, είπε ότι επιφυλάσσεται επί της αρχής της πρότασης νόμου και κλίνει περισσότερο προς την αρνητική τοποθέτηση.

Οι βουλευτές της ΝΔ, χωρίς να αναφερθούν σε συγκεκριμένα παραδείγματα «διαπλοκής», είπαν ότι η πρότασή τους «επιχειρεί τη θεσμοθέτηση μιας πρώτης δέσμης εγγυήσεων για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της διαπλοκής». Ανακοίνωσαν δε ότι θα καταθέσουν και νέα πρόταση για τη συγκρότηση «Ανεξάρτητης Αρχής Εργων, Προμηθειών και Παροχής Υπηρεσιών» και όταν γίνουν κυβέρνηση θα καταργήσουν το «Μαθηματικό τύπου» για την ανάθεση των δημοσίων έργων.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης, γιατί έχει και «θετικές ρυθμίσεις» ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης, την απέρριψε λέγοντας ότι είναι πρόχειρη και αποσπασματική. Υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα κυβερνητική πρακτική αν και είπε ότι υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς σε ορισμένους τομείς του δημοσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ