ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Απέναντι στους «25» της ΕΕ

Οι διαπιστώσεις και η κριτική δεν αλλάζουν τον κόσμο. Μόνον οι λαϊκοί αγώνες και η ταξική πάλη. Από αυτήν την άποψη, έχει σπουδαία σημασία η συμμετοχή στη Λαϊκή Αντισύνοδο της Θεσσαλονίκης...

Του Τάσου Αναστασίου από τα
Του Τάσου Αναστασίου από τα "Νέα"
Παραξενεύει, ίσως, αλλά διόλου δεν εκπλήσσει η σύμπλευση εμπορικών καναλιών και Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μπορεί τα πρώτα να μην εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες όπως το αμερικάνικο ΥΠΕΞ, αλλά έχουν την ίδια «προσέγγιση» της Λαϊκής Αντισυνόδου της Θεσσαλονίκης: «Μην πλησιάζετε - κίνδυνος βίαιων επεισοδίων». Ο λαός που διαδηλώνει είναι ο (ανεπιθύμητος) εισβολέας, ο ταραξίας, ο κίνδυνος. Οι διαδηλωτές και όχι οι 25 ηγέτες, που με τις αποφάσεις τους κατεδαφίζουν ό,τι έχει μείνει όρθιο από τις κατακτήσεις των λαών... Οι διαδηλωτές και όχι ο (κανονικός) στρατός κατοχής, που είναι η πηγή της βίας, της τρομοκρατίας και της προβοκάτσιας.

Μέρες τώρα, τα κανάλια βομβαρδίζουν για τον «πόλεμο» που αναμένεται στη Θεσσαλονίκη και δώσ' του ξανά και ξανά τα πλάνα από τα «οχυρωματικά έργα» των εμπόρων... Στόχος δεν είναι απλά η καλλιέργεια τρομο-λαγνείας και η αποτροπή συμμετοχής των λαϊκών μαζών της Θεσσαλονίκης, όσο η πλήρης διαστροφή της πραγματικότητας, με τους ηγέτες σε ρόλο «ατμομηχανής της προόδου» και τους διαδηλωτές ως «κατάλοιπα αντίδρασης»! Λόγια «συμπάθειας» προς τους διαδηλωτές ή υποκριτικές διαπιστώσεις περί «δημοκρατικού ελλείμματος» στην ΕΕ, αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος και δεν ξεγελούν κανέναν. Πώς να τεθεί θέμα «ελλείμματος», αφού η δημοκρατία είναι ανύπαρκτη; Αν κάποιος διαφωνεί, ας ψάξει τη δημοκρατία (τους) στο ευρω-Σύνταγμα...

Απέναντι στο λαό, που θα διαδηλώσει στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται το «ολοκληρωμένο» μόρφωμα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, που διόλου δεν υστερεί από τον αμερικάνικο. Η προχθεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών για το Ιράν ρίχνει παντελώς τις μάσκες... Οι διαπιστώσεις, όμως, και η κριτική δεν αλλάζουν τον κόσμο. Μόνον οι λαϊκοί αγώνες και η ταξική πάλη. Από αυτήν την άποψη έχει σπουδαία σημασία η συμμετοχή στη Λαϊκή Αντισύνοδο της Θεσσαλονίκης...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΝΑΙ» ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ»

«ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: «Για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα κράτη - μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν μέτρα για την καταπολέμηση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, που προβλέπουν ακόμα και τη χρήση βίας, και κάλεσαν το Ιράν να δεχτεί επιθεωρήσεις του πυρηνικού του προγράμματος, κάνοντάς το έτσι το πρώτο κράτος που θα εφαρμόσουν ίσως τα νέα μέτρα. Την απόφαση πήραν οι 15 υπουργοί Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, υιοθετώντας κείμενο στο οποίο προβλέπεται σαφώς η κλιμάκωση των μέτρων που θα παίρνει η ΕΕ αμέσως ή μεσοπρόθεσμα... Οι 15 αναφέρουν ακόμα "κυρώσεις, επιλεκτικές ή παγκόσμιες, διακοπή παραδόσεων και όταν φανεί κατάλληλο, προσφυγή στη βία"». (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ «ΔΩΡΟ» ΣΗΜΙΤΗ: «Μεταφέροντας στις αποσκευές του το "ΝΑΙ" της ΕΕ στη στρατηγική των προληπτικών πληγμάτων για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιούνη ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Το πολύτιμο ευρωπαϊκό "δώρο" για την εξομάλυνση του ενδοατλαντικού χάσματος επελέγη χτες στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς Εξωτερικών των "15" ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ -ΗΠΑ και με γνώμονα την εκπόνηση του λεγόμενου Στρατηγικού Δόγματος της Ευρώπης» (Ι. Παπαδημητροπούλου - ΕΘΝΟΣ).

ΠΕΡΙΕΡΓΟ; «Η προώθηση και για το καθεστώς της Τεχεράνης του ίδιου σεναρίου, που είχε κατασκευαστεί για το Ιράκ, ενισχύει την άποψη ότι έχει δρομολογηθεί πολεμική επιδρομή και κατά του Ιράν, με στόχο να διασφαλιστεί η αμερικανική κυριαρχία στην περιοχή και να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιπες χώρες που ανήκουν στον «άξονα του κακού. Είναι περίεργο ότι το σενάριο προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με μία απόφαση των 15 υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών, που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο...» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΕΙΡΩΝΕΙΑ... «Την ώρα που οι πρωθυπουργοί των 15 στη Χαλκιδική θα βάζουν τις βάσεις για το πρώτο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών θα έχουν καταλάβει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν γοργά βήματα προς την ενοποίηση, η κοινή γνώμη στα κράτη - μέλη μοιάζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις από απόσταση και ασφαλώς χωρίς να συμμετέχει σε μια συζήτηση που μέχρι στιγμής έχει μονοπωληθεί από τους ειδικούς. Η ειρωνεία είναι πως στόχος όλης αυτής της διαδικασίας ήταν εξαρχής να αντιμετωπιστεί και το «δημοκρατικό έλλειμμα» που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αντιμέτωποι οι «25» με τους χιλιάδες διαδηλωτές - ΑΣΤΑΚΟΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ.

ΤΑ ΝΕΑ: Σκληρό «κατηγορώ» από τον Πάγκαλο - ΥΠΕΚΥΨΑΝ ΣΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.

ΕΣΤΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΣ - Μετά τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 10 ΣΗΜΙΤΗΔΕΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΦΑΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ (σ.σ. προς τον Γ. Παπανδρέου).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΕΘΝΟΣ: 955 ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕ 5 ΝΕΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: 2.390 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΔΗΜΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΡΓΙΟ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ.

ΧΩΡΑ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΣΠΙΤΙ ΕΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 4 ΑΡΘΡΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕΣ ΨΕΜΑΤΑ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αστυνομοκρατία... «Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί περισσότεροι απ' όσους συμμετείχαν στην τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης, του Ατυπου Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στην Αθήνα, τον περασμένο Απρίλιο, θα βρίσκονται επί ποδός για την ομαλή διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική από τις 19 έως τις 21 του μηνός. Ηδη η χερσόνησος της Σιθωνίας έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο αστυνομοκρατούμενες περιοχές του κόσμου...» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

..και «Πήγασος 6»: «Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες και αξιωματικοί είναι ενταγμένοι στο σχέδιο "Πήγασος 6" του ΓΕΕΘΑ για την από αέρος, θαλάσσης και ξηράς προστασία των Ευρωπαίων ηγετών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Τον συνολικό έλεγχο θα έχει το ΓΕΕΘΑ μέσω των διακλαδικών στρατηγείων της Ταχυκίνητης Δύναμης (πρώην Β' ΣΣ) στη Βέροια και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα» («ΝΕΑ»).

Ευρω-χαφιεδισμός: «Πάντως, και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπως το 2001 στη διάσκεψη της G8 στη Γένοβα, έχει στηθεί στη συμπρωτεύουσα κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας. Μέτρο που καθορίστηκε με ευρωπαϊκή οδηγία προ διετίας. Αποστολή των αξιωματικών των υπηρεσιών πληροφοριών είναι να παρέχουν πληροφορίες για διαδηλωτές στις αστυνομίες των χωρών όπου γίνονται μεγάλες κινητοποιήσεις αλλά και υποδυόμενοι τους διαδηλωτές να παρακολουθούν από κοντά τις κινητοποιήσεις» (Θαν. Αργυράκης -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Διαδηλωτές ίσον βία... «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε τη Δευτέρα "δημόσια ανακοίνωση", με την οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί εάν πρόκειται να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η ανακοίνωση αναφέρεται στο ενδεχόμενο ευρείας έκτασης διαδηλώσεων, το τριήμερο από 19 έως 21 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι η αναμενόμενη προσέλευση περίπου 100.000 διαδηλωτών στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Νέου Μαρμαρά και, γενικότερα, σε όλη την Ελλάδα θα επηρεάσει τις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές. Γι' αυτό το λόγο οι Αμερικανοί καλούνται να αποφεύγουν τους χώρους των διαδηλώσεων, καθώς στο παρελθόν παρόμοιες διαδηλώσεις κατέληξαν σε βίαια περιστατικά» («ΑΠΕ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ