ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ηθοποιοί στην Αντισύνοδο

Από αντιπολεμικό χάπενινγκ του ΣΕΗ
Από αντιπολεμικό χάπενινγκ του ΣΕΗ
Οι Ελληνες ηθοποιοί θα συμπαραταχτούν με τους Ελληνες και ξένους εργαζόμενους και τη νεολαία και θα συμμετέχουν στη Λαϊκή Αντισύνοδο, στη Θεσσαλονίκη, καταδικάζοντας όλους όσοι με τις αποφάσεις τους θέλουν να καταργήσουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, να εμποδίσουν την καλλιτεχνική έκφραση, να εμπορευματοποιήσουν τον πολιτισμό, να υποτάξουν όλο το λαό στους σκοπούς του νεοταξικού κεφαλαίου.

«Δεν πρέπει να σιωπήσουμε», αναφέρει η ανακοίνωση - πρόσκληση του ΣΕΗ, «δεν πρέπει να συνηγορήσουμε στα μεγάλα εγκλήματα που δρομολογούνται σε βάρος του πολιτισμού, της εργασίας, της ζωής μας. Δεν πρέπει να δεχτούμε τη μιζέρια, τη φιλανθρωπία και τη ζωή με το κομμάτι».

Υπογραμμίζει επίσης: «Οι αποφάσεις της άτυπης συνόδου των υπουργών Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη στις 23-24 Μαΐου, έγινε ερήμην των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, ερήμην των λαών της Ευρώπης και από τις οποίες αποφάσεις της απουσιάζουν οι λέξεις καλλιτέχνης, δημιουργός, έργο τέχνης, γλώσσα, ιστορική μνήμη, ενώ κυριαρχούν λέξεις όπως: μάρκετινγκ, αγορά, πολιτιστικό προϊόν, πολιτιστική βιομηχανία. Το διαρκώς ανακυκλούμενο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα των καλλιτεχνών, η ανεργία που θεριεύει, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς κ.ά. θα τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου (21-22 Ιούνη)».

Πρόσκληση, λοιπόν, συμμετοχής στη μεγάλη Λαϊκή Αντισύνοδο, το Σάββατο, απευθύνει σε όλους τους ηθοποιούς το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Για το σκοπό αυτό μάλιστα μισθώνει πούλμαν που θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 5πμ, μπροστά από τα γραφεία του σωματείου (Κάνιγγος 33).

Απαξίωση της εικαστικής τέχνης

Χαρακτικό του Γιώργου Φαρσακίδη «Τα άσπρα λουλούδια» (2001)
Χαρακτικό του Γιώργου Φαρσακίδη «Τα άσπρα λουλούδια» (2001)
Την απαξίωση των εικαστικών δημιουργών σηματοδοτεί η κυβερνητική πολιτική σε μια σειρά τομείς, από τη στέγαση του συλλογικού φορέα τους μέχρι την κυνική αγνόηση στοιχειωδών αιτημάτων και προτάσεών τους που θα έδιναν ουσιαστικό περιεχόμενο σε διοργανώσεις όπως η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα».

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στους νέους εκθεσιακούς χώρους του (Κωλέττη 14, Εξάρχεια), οι οποίοι εγκαινιάστηκαν με ομαδική έκθεση χαρακτικής 49 καλλιτεχνών. Αν και το θέμα της συνέντευξης ήταν η παρουσίαση των εκθεσιακών χώρων, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα σοβαρά προβλήματα των εικαστικών.

Κατ' αρχήν, οι εκθεσιακοί χώροι βρίσκονται σε νοικιασμένο κτίριο που δεν πληροί τις σχετικές προδιαγραφές, αλλά οι εικαστικοί με αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις θα αναβαθμίσουν το χώρο. Υπάρχει κατάλληλη στέγη για τις δραστηριότητες του ΕΕΤΕ σε διατηρητέο κτίριο στη Βαλτετσίου, αλλά... Οι μελέτες έχουν εγκριθεί, το έργο εντάχθηκε σε πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμόπληκτων κτιρίων, αλλά «κόλλησε» στη νομική υπηρεσία του ΥΠΠΟ εδώ και 6 μήνες!

Ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Μιχάλης Παπαδάκης, ελπίζει ότι ο φορέας θα κρατήσει και τα δύο κτίρια, αφού οι διεθνείς υποχρεώσεις του (δραστηριοποιείται και σε διεθνή συλλογικά όργανα), σε συνδυασμό με την ανάγκη για προβολή του καλλιτεχνικού έργου, δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς υποδομή και χρήματα. Ο ίδιος υπογράμμισε τη φιλοδοξία των εικαστικών για τους σημερινούς εκθεσιακούς τους χώρους, οι οποίοι πρέπει να αποτελέσουν την έκφραση της κύριας φροντίδας του Επιμελητηρίου: την «προάσπιση της ελευθερίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας». Δε θέλουν ένα χώρο διαφήμισης καλλιτεχνών, αλλά χώρο ιδεολογικής και αισθητικής ανησυχίας - αντίποδα της εμπορευματοποίησης της τέχνης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ κατήγγειλε την απαξίωση των εικαστικών από την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», στάση που κρατά το ΥΠΠΟ από το 2000, αφού δεν καταδέχτηκε να απαντήσει καν στην πρότασή τους για εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για διεθνή διαγωνισμό γλυπτικής στην Ολυμπία, παρά τη σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή στη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σαν παράδειγμα απαξίωσης ανέφερε το σήμα της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», το οποίο δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΔΟΕ και μετά με απευθείας ανάθεση από εταιρία. Κατήγγειλε επίσης ότι το Επιμελητήριο δεν εντάχθηκε καν στο πρόγραμμα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» για την ψηφιοποίηση του αρχειακού του υλικού, ενώ αναπάντητη είναι και η πρότασή του για τη δημιουργία καλλιτεχνικού περιοδικού.

Οσον αφορά στο πλούσιο αρχείο του ΕΕΤΕ, αυτή τη στιγμή, λόγω έλλειψης χώρου, βρίσκεται στα υπόγεια και οι εικαστικοί ζητούν τη δημιουργία υποδομής που θα επιτρέπει την πρόσβαση των ερευνητών σ' αυτό.

Μουσικές «τελετουργίες» του κόσμου

Η σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντριξ
Η σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντριξ
Σαράντα συγκροτήματα (χορωδίες, μουσικές και χορευτικές ομάδες, με περισσότερα από 800 άτομα) θα συμμετάσχουν στον κύκλο εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας «Ιερές Μουσικές», που θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και 30 χώρους σε όλη την Ελλάδα, από τις 4 - 13 Ιουλίου. Σκοπός, η ανάδειξη της αλληλεπίδρασης των πολιτισμών, πέρα από εθνικές και θρησκευτικές διαφορές, με αφετηρία το τελετουργικό στοιχείο. Εκτός από την αναφορά στις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, θα παρουσιαστούν τελετουργίες ιθαγενών από Ινδία, Μπαλί, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Χαβάη, Βραζιλία, Κούβα, Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής και των Ανδεων, Αφρική κ.ά. Ανάμεσα σε άλλους εμφανίζονται: Η σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντριξ (με αφροαμερικάνικα γκόσπελς και σπιρίτσουαλς), ο Ισπανός κιθαρίστας Πάκο Πένια (με τη λειτουργία «Μίσα Φλαμένκα»), Βουδιστές μοναχοί, τα συγκροτήματα «Γκότθικ Βόισες» και «Χίλιαρντ Ανσάμπλ», οι χορωδίες «Τα μυστήρια των βουλγάρικων φωνών», «Μπλάγκοβεστ» από τη Ρωσία και «Ρουστάβι» από τη Γεωργία, ο ψάλτης - τραγουδιστής Εμίλ Ζριχάν (Ισραήλ), οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες από τη Δαμασκό, Σούφι από το Μαρόκο και το Πακιστάν κ.ά.

Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν: Οι βυζαντινές χορωδίες «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης», «Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία», «Πανεπιστημιακή Βυζαντινή Χορωδία» και «Μακεδονία». Επίσης, Σαβίνα Γιαννάτου, «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος», «Αργοναύτες - Κομνηνοί», χορευτές Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, «Χορικά» Ζουζούς Νικολούδη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, με την εκδήλωση «Τελετουργίες του κόσμου», όπου θα συμμετάσχουν όλα τα συγκροτήματα (13/7).

«Το αθάνατο νερό» ταξιδεύει

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιήσει και φέτος καλοκαιρινή περιοδεία με το γενικό τίτλο «Θέατρο κάτω από τα αστέρια», παρουσιάζοντας το έργο «Το αθάνατο νερό», σε παραλίες και κάμπινγκ σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη παράσταση της περιοδείας θα δοθεί στις 23 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο κάμπινγκ Φαναρίου Κομοτηνής (5/7), στην ακτή κάμπινγκ Μπάτη - Καβάλας (8/7), στο γκολφ Αφάντου Ρόδου (16/7), στα Μέθανα (21/7), στον Πύργο Τσανετάκη στο Γύθειο (26/7), στα Λουτρά Ιαματική Πηγή Καϊάφα (30/7) και στο κάμπινγκ Παλιουρίου Χαλκιδικής (12/8).

Η παράσταση «Το αθάνατο νερό» είναι η διασκευή δύο ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Σωτήρη Στέλιου, η μουσική του Βαγγέλη Φάμπα, η επιμέλεια κίνησης της Ελενας Τοπαλίδου. Παίζουν: Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ερατώ Πίσση, Γιώργος Ρούφας, Κατερίνα Σαγιά, Αννη Τσολακίδου, Μαρία Φράγκου.

«Σβέικ» ο Θ. Καρακατσάνης

Την αντιπολεμική σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη, ανεβάζει το καλοκαίρι ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου - Αριστοφάνης. Η παράσταση ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή Σωτήρη Πατατζή, σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου και σκηνικά - κοστούμια Κατερίνας Καρακατσάνη. Παίζουν επίσης: Γιώργος Παπαζήσης, Ολγα Πολίτου, Θόδωρος Συριώτης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Ανδρέας Νάσιος, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Τάσος Πολιτόπουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Λιώλιος.

Πρόκειται για μια αντιπολεμική σάτιρα, η οποία με τη δύναμη που κρύβει ο σατιρικός λόγος, εκτός από το γέλιο που προσφέρει, πετυχαίνει να προκαλέσει τη σκέψη και τη συνείδηση του θεατή. «Ο κωμικός - τραγικός Σβέικ είναι στην ουσία ανιδιοτελής πατριώτης, ένας λαϊκός άνθρωπος» - όπως λέει ο Θύμιος Καρακατσάνης - «που με την άδολη πανουργία του αντιστέκεται στον παραλογισμό και την αγριότητα του πολέμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ