ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Πλήγμα για τα δημοκρατικά δικαιώματα η Συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ - ΕΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για την έκδοση και τη δικαστική συνεργασία που υπογράφεται και από την ελληνική κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα που οι λαοί έχουν κατακτήσει με αγώνες. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στον "κοινό αντιτρομοκρατικό αγώνα", όπως ομολογούν επισήμως οι δύο πλευρές».

Αυτά επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», ξεκαθαρίζοντας πως, για να μην περάσει η βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων» υπάρχει μόνο ένας τρόπος: Ο ενωμένος, μαζικός και επίμονος αγώνας του λαού, που μπορεί να βάλει φραγμούς στα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά σχέδια, που μπορεί να ανοίξει δρόμους για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί «είναι φανερό ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια συστηματική επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες, η οποία υπαγορεύεται από τη γενικότερη αμφισβήτηση και αφαίρεση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, από τον ανταγωνισμό για τις αγορές, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τη διαπάλη για την αναδιανομή τους».

Σχετικά με τη Συμφωνία έκδοσης Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ η «Δημοκρατική Συσπείρωση» αναφέρει ότι γίνεται με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ωστόσο, «γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά τι εννοούν οι ΗΠΑ όταν μιλούν για τρομοκρατία. Τα εθνικά απελευθερωτικά κινήματα, οι κοινωνικοί αγώνες, η αμφισβήτηση της παντοκρατορίας τους βαφτίζονται τρομοκρατία. Αλλά και η ΕΕ, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής ενάντια στην τρομοκρατία - αυτό που ο λαός ονόμασε ευρωτρομονόμο - κινείται ακριβώς στην ίδια λογική». Βαρύτατες ευθύνες καταλογίζει και στην ελληνική κυβέρνηση, που ως προεδρεύουσα τούτο το διάστημα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ενώ με δηλώσεις στελεχών της προσπάθησε να απαλύνει τις επιπτώσεις και να αποκρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα της Συμφωνίας αυτής. Μάλιστα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 28 του Συντάγματος, το οποίο θεσμοθετεί την υποταγή της χώρας στις διαδικασίες της ΕΕ, προκειμένου να παραμερίσει τη Βουλή και να αποφύγει ακόμη και τη συζήτηση για την επίμαχη Συμφωνία.

«Με τη Συμφωνία αυτή επιτρέπεται η έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και Ελλήνων πολιτών, παρότι αυτό απαγορεύεται απ' το ελληνικό Σύνταγμα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», που, στη συνέχεια, εξηγεί αναλυτικά τα επίμαχα άρθρα αυτής της Συμφωνίας:

Συγκεκριμένα, το άρθρο 4 επιτρέπει την έκδοση ακόμη και για ορισμένες πράξεις που δε θεωρούνται εγκλήματα στην ΕΕ, αλλά θεωρούνται τέτοια στις ΗΠΑ! Με το άρθρο 9 μπορεί να εκδοθεί κάποιος και να δικαστεί στις ΗΠΑ, ακόμη και αν έχει δικαστεί ήδη σε κράτος - μέλος της ΕΕ. Δηλαδή, μπορεί να επιβληθεί διπλή ποινή για το ίδιο αδίκημα! Με το άρθρο 13 δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα για έκδοση ακόμη και αν υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής. «Οι όποιες εγγυήσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα αυτά, γνωρίζουμε ότι έχουν πολύ μικρή αξία», αναφέρει η Συσπείρωση. Τέλος, με το άρθρο 16 δίνεται η δυνατότητα για έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και για αδικήματα που έγιναν πριν την υπογραφή της Συμφωνίας...

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπενθυμίζει ότι στις ΗΠΑ επιτρέπονται από το νόμο οι αυθαίρετες συλλήψεις, η πολυήμερη κράτηση ατόμων χωρίς να το γνωρίζει κανείς και χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, επιβάλλεται συχνά η θανατική ποινή και μάλιστα ακόμη και σε ανήλικους, ο νόμος επιτρέπει τη δίκη αλλοδαπών πολιτών σε έκτακτα στρατοδικεία, τα οποία μπορούν να συνεδριάζουν και πάνω σε αεροπλανοφόρα, ενώ με νόμο πλέον επιτρέπονται τα βασανιστήρια κρατουμένων! «Αυτές οι απαράδεκτες εξελίξεις δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Αποτελούν συνέχεια και ολοκλήρωση της Σένγκεν, των τρομονόμων, της αιματηρής καταστολής στη Γένοβα και στο Γκέτεμποργκ, του δόγματος του προληπτικού πολέμου του ΝΑΤΟ, των επιθετικών πολέμων και επιδρομών των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ. Εχουν, επίσης, να κάνουν με τις προετοιμαζόμενες επεμβάσεις σε μια σειρά κράτη», καταλήγει η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν τις συμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης έκαναν χτες συνδικαλιστές της Γραμματείας

Τα μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ καταθέτουν υπόμνημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Eurokinissi

Τα μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ καταθέτουν υπόμνημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Την πλήρη αντίδρασή τους στη δικαστική συμφωνία των ΗΠΑ - ΕΕ που προβλέπει ακόμη και την έκδοση Ελλήνων εργαζόμενων για να δικάζονται στα δικαστήρια των Αμερικανών, εξέφρασαν χτες συνδικαλιστές της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εκεί, αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν ενημερωμένη και πρόβλεψε να καλέσει την αστυνομία, για να φυλάξει το κτίριο, ο ίδιος ο υπουργός Φ. Πετσάλνικος αλλά και ο γενικός γραμματέας προτίμησαν να αποφύγουν τη συνάντηση, επισκεπτόμενοι κάποια ...έκθεση. Τελικά τούς συνδικαλιστές δέχτηκε ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, στον οποίο και έδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας.

Οπως επισημαίνεται ειδικότερα στο κείμενο του υπομνήματος: Η συμφωνία αποτελεί εν λευκώ παράδοση των εργαζομένων και του λαού στις ΗΠΑ. Συνιστά σοβαρό πλήγμα για τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών της ΕΕ και της Ελλάδας, καθώς εξυπηρετεί τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

«Είναι επιστέγασμα, όπως σημειώνει στη συνέχεια, της συμφωνίας Σένγκεν και των τρομονόμων που έχει ψηφίσει η ΕΕ, αποτελεί συνέχεια της αιματηρής καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα, του δόγματος του προληπτικού πολέμου του ΝΑΤΟ και των άδικων πολέμων των ΗΠΑ - ΕΕ ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ».

Η εργατική τάξη, κάνει σαφές η Γραμματεία Αθήνας, με τον αγώνα της και την αλληλεγγύη των εργατών σε όλο τον κόσμο θα κουρελιάσει τις συμφωνίες των ΗΠΑ και ΕΕ. Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν, κανένας εργαζόμενος δε θα πειθαρχήσει.

Ταυτόχρονα, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ έχει εκδώσει ανάλογο κείμενο διαμαρτυρίας που ήδη έχει αρχίσει διακινείται σε εργαζόμενους, σωματεία, μαζικούς φορείς, για να το υπογράψουν. Στο κείμενό τους καλούν επίσης να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει στις 25 Ιούνη στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή, όπου θα παραδοθεί το κείμενο με τις υπογραφές στον πρόεδρο της Βουλής.

Στο κείμενο διαμαρτυρίας καταγγέλλεται, μεταξύ άλλων, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση που υπέγραψε όλες τις αντιδραστικές συνθήκες που περιορίζουν δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και ετοιμάζεται ως προεδρεύουσα της ΕΕ να υπογράψει στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιούνη τη «συμφωνία για την έκδοση».

ΠΕΑΕΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
«Θα τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών!»

Την τρομοσυμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για την έκδοση και αμοιβαία δικαστική συνδρομή, που, στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» περιστέλλει ή καταργεί ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα και παρακάμπτει τα Συντάγματα και το Διεθνές δίκαιο, όπως σημειώνεται, καταγγέλλει το παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ.

«Είμαστε αυτοί που πολεμήσαμε σκληρά και διώξαμε τον κατακτητή έξω από τη χώρα μας και ελευθερώσαμε την πατρίδα για να ζήσει ο λαός μας ελεύθερος, ανεξάρτητος και δημοκρατικός», τονίζεται χαρακτηριστικά και επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Διώξαμε τους κατακτητές για να παραδώσουμε τους Ελληνες πολίτες στους Αμερικανούς και τους συνεργάτες τους; Να συλλαμβάνουν καθέναν που αντιπαλεύει την αντιλαϊκή τους πολιτική και τα δικά τους συμφέροντα; Να τον οδηγούν στην Αμερική, να τον δικάζουν στα δικά τους δικαστήρια ακόμα και σε θάνατο με το πρόσχημα του "τρομοκράτη"; Τι λόγο θα δώσουμε σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για ελευθερία και δημοκρατικά δικαιώματα, στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της Κατοχής; Θα τρίζουν εσαεί τα κόκαλά τους!»

Αρνείται την ενημέρωση η κυβέρνηση

Αρνητικά απάντησε η κυβέρνηση σε αιτήματα βουλευτών του ΚΚΕ να ενημερώσει τις επιτροπές «Δημοσίας Διοίκησης και Δικαιοσύνης» και «Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων» για το περιεχόμενο των συμφωνιών έκδοσης, πριν από την υπογραφή τους στις 25 Ιούνη. Επικαλούμενη φόρτο εργασιών, σημείωσε πως η ενημέρωση θα γίνει στο θερινό τμήμα της Βουλής και, πάντως, μετά από την υπογραφή τους. Να θυμίσουμε επίσης πως ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσφατα δήλωσε στη Βουλή πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει στο σώμα τις ως άνω συμφωνίες προς κύρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ