ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Καθησυχαστικός ο Ράμσφελντ για τις αυξανόμενες επιθέσεις

Αρνητικότατη η στάση των κατοίκων της Βαγδάτης απέναντι στα αμερικανικά στρατεύματα, όπως αποδεικνύεται από την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα

Κατοχική παρουσία...

Associated Press

Κατοχική παρουσία...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Ασυντόνιστες και διόλου ανησυχητικές» χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχονται τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι οφείλονται σε «φθίνοντα απομεινάρια του καθεστώτος», ενώ αντίθετα ο «ιρακινός πληθυσμός συμπαθεί πολύ τους Αμερικανούς στρατιώτες». Οι διαβεβαιώσεις του Ράμσφελντ, πάντως, συνέπεσαν με, τουλάχιστον, δύο νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη και στη Σαμάρια. Επίσης, η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από ιρακινό Ινστιτούτο στη Βαγδάτη δεν επαληθεύει την εκτίμηση Ράμσφελντ περί συμπάθειας προς τους Αμερικανούς, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί απέναντι στα αμερικανικά στρατεύματα ήταν το γεγονός ότι πλήθος Ιρακινών συμμετείχε ζητώντας «εκδίκηση» στις κηδείες των δύο διαδηλωτών που σκοτώθηκαν, την Τετάρτη, από αμερικανικά πυρά.

«Η Βαγδάτη έχει λιγότερη εγκληματικότητα από την Ουάσιγκτον» υποστήριξε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, συμπληρώνοντας ότι οι συνεχιζόμενες απώλειες Αμερικανών στρατιωτών είναι «τραγικές», αλλά και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ο αμερικανικός λαός αντιλαμβάνεται ότι αξίζει τον κόπο». Ο Ράμσφελντ εκτίμησε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στην ολική εξάρθρωση των «ασυντόνιστων στοιχείων» που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις. Εσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι από τα τέλη Αυγούστου, το έργο των αμερικανικών δυνάμεων θα διευκολυνθεί από την ανάπτυξη 20.000 ανδρών πολυεθνικής δύναμης που θα συνεργαστούν με τις υπάρχουσες δυνάμεις κατοχής.

Την ίδια ώρα, βέβαια, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτωνόταν και 2 τραυματίζονταν όταν αμερικανική αυτοκινητοπομπή που συνόδευε στρατιωτικό ασθενοφόρο δέχτηκε ρουκέτες στην περιοχή Ισκαντιρίγια, περίπου 50 χλμ νοτίως της Βαγδάτης. Το πρωί, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν κέντρο συντονισμού του αμερικανικού στρατού στην πόλη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης. Ταυτόχρονα, αντιαρματική ρουκέτα έπληξε αμερικανικό τανκ, χωρίς να προκληθούν θύματα. Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε και ο άλλος συνελήφθη. Ιρακινές πηγές ανέφεραν ότι επίθεση δέχτηκε και ένα φορτηγό του αμερικανικού στρατού που πυρπολήθηκε σε δρόμο της Βαγδάτης, αλλά ο αμερικανικός στρατός υποστήριξε ότι είχε πάθει, απλώς, βλάβη.

Το αμερικανικό στρατιωτικό όχημα φλέγεται, αφού πυρπολήθηκε από Ιρακινούς

Associated Press

Το αμερικανικό στρατιωτικό όχημα φλέγεται, αφού πυρπολήθηκε από Ιρακινούς
Ενώ οι Αμερικανοί επιτελείς παραμένουν στη δίνη σφοδρών επικρίσεων για τα στοιχεία που παρουσίασαν σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο και ενώ οι προσπάθειές τους φέρονται να εστιάζονται στην εξαγορά πληροφοριών από τους υψηλόβαθμους συλληφθέντες Ιρακινούς, μια πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στη Βαγδάτη (Ινστιτούτο που έφτιαξαν καθηγητές Πανεπιστημίου και στατιστικολόγοι τον τελευταίο μήνα) αποτελεί, ίσως, την πλέον εμφανή διάψευση των ισχυρισμών του Ράμσφελντ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 73% των κατοίκων της Βαγδάτης θεωρεί ότι ο αμερικανικός στρατός απέτυχε στο θέμα της ασφάλειας και της τάξης, το 94% είναι δυσαρεστημένο από τις αμερικανικές προσπάθειες ανασυγκρότησης, το 70% διαφωνεί με την απόφαση για διάλυση του υπάρχοντος κρατικού μηχανισμού επειδή δημιουργεί 400.000 ανέργους.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Κοινωνικό ξέσπασμα...

ΜΠΕΝΤΟΝ ΧΑΡΜΠΟΡ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΙΓΚΑΝ.-

Η δολοφονία ενός μαύρου μοτοσικλετιστή αποτέλεσε τη σπίθα για την έναρξη πολύ βίαιων ταραχών, στη μικρή πόλη του Μπέντον Χάρμπορ στη μεσοδυτική πολιτεία του Μίσιγκαν. Ουσιαστικά, πρόκειται για το ποτήρι της οργής που ξεχείλισε, σε μία πόλη όπου η αστυνομική βία είναι επιεικώς υπερβολική, αλλά και η ανεργία μεγάλη...

Αφορμή για τις ταραχές στάθηκε περιστατικό καταδίωξης του 28χρονου Τέρανς Σουρν από αστυνομικούς, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και να προσκρούσει σε οίκημα, χάνοντας τη ζωή του. Φυσικά, αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε πάνω του μικρή ποσότητα μαριχουάνας και άδεια οδήγησης, της οποίας η ισχύ είχε προσωρινά ανακληθεί. Ομως, δεν κατόρθωσε να πείσει κανέναν.

Κατά το αμερικανικό δίκτυο CNN, δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων το βράδυ της Τρίτης, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας φέρει τραύμα από σφαίρα, και ένας άλλος είναι πυροσβέστης. Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι τραυματίες ανέρχονται στους 15 και ορισμένοι εξ αυτών φέρουν τραύματα από μαχαίρι, μετά από επιθέσεις διαδηλωτών εναντίον τους.

Την Τετάρτη, τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν η αστυνομία επιχείρησε να αντιμετωπίσει τις ταραχές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, ενώ η πόλη κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι χθες, το Μπέντον Χάρμπορ βρισκόταν ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπήρχαν σκέψεις να τεθεί και περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια, ενώ ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, κατά το τοπικό δίκτυο WSJM, Σαμ Χάρις προειδοποίησε τους πολίτες να μη συνεχίσουν να εκδηλώνουν την οργή τους γιατί θα βρεθούν στη φυλακή. Αρκετά κτίρια φλέγονται, ενώ ακούγονται ήχοι πυροβολισμών. Η αστυνομία διέψευσε ότι έχει χρησιμοποιήσει όπλα και ανέφερε ότι έχει δεχτεί πυρά από τους ταραξίες, καθώς και ότι το εξαγριωμένο πλήθος επιτίθεται σε άλλους κατοίκους της πόλης.

Πολλές οργανώσεις, κυρίως της μαύρης κοινότητας, κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για να επανέλθει η ειρήνη στην κοινότητα, ενώ παρέμβαση έκανε και ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον, που δήλωσε, κατά το Associated Press, ότι οι ταραχές είναι αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας και της ανεργίας που μαστίζει τους κατοίκους της περιοχής, τονίζοντας ότι το κλειδί για τη λύση, τόσο των ταραχών, αλλά και των αιτιών τους, δεν είναι πάταξη, αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας, η Παιδεία και οικιστικό πρόγραμμα.

ΚΙΝΑ
Ναυτικό δυστύχημα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τον ποταμό Γιανγκτσέ, μετά τη σύγκρουση επιβατικού φέρι με φορτηγό πλοίο, χθες το πρωί. Δεκάδες άλλοι - από 30 ως 90 σύμφωνα με τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις τοπικών ΜΜΕ - αγνοούνταν. Από τα νερά του ποταμού τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 12 άτομα. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Xinhua» («Νέα Κίνα»), πραγματοποιείται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο συνέβη μέσα σε πυκνή ομίχλη. Οι αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις του κυβερνήτη και των μελών πληρώματος του φορτηγού.

ΒΕΛΓΙΟ
Δείγμα «καλής διαγωγής» από την κυβέρνηση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Το βελγικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χτες ότι κατατέθηκαν τρεις αγωγές κατά του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και άλλων ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το νόμο περί «παγκόσμιας δικαιοδοσίας». Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, όλες οι αγωγές παραπέμφθηκαν στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όπως προβλέπεται από την πρόσφατη μεταρρύθμιση του νόμου.

Οι δύο πρώτες αγωγές στρέφονται, εκτός των Μπους και Μπλερ, και κατά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και του Αμερικανού στρατηγού Τόμι Φρανκς για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η τρίτη αγωγή, που στρέφεται κατά του Αμερικανού Προέδρου, του κ. Ράμσφελντ, του υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ και της συμβούλου του Προέδρου, Κοντολίζας Ράις, αφορά όχι μόνον τους «χειρισμούς» στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά και αυτούς στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ