ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Απόφαση διατήρησης της κρίσης

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Με έκκληση προς το Ιράν να υπογράψει άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων και καλώντας την Τεχεράνη να «αποδεχτεί διεξοδικές και αυστηρές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις», ολοκληρώθηκε η σύνοδος του Συμβουλίου Διοικητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που εξέτασε τη σχετική έκθεση των επιθεωρητών. Η απόφαση εκτιμάται, από αναλυτές, ότι αποτελεί ένα συγκερασμό απόψεων, καθώς πολλές χώρες μέλη αρνήθηκαν να συναινέσουν στις αμερικανικές πιέσεις για υιοθέτηση μιας «σκληρής απόφασης» που θα ανέφερε ότι το Ιράν παραβιάζει τη Συνθήκη.

Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, κλείνοντας την παρουσίαση της απόφασης της ΔΕΑΕ, κάλεσε την ιρανική ηγεσία «να συνεχίσει να συνεργάζεται και να αντιμετωπίζει με πλήρη διαφάνεια το πυρηνικό της πρόγραμμα». Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε ότι η απόφαση είναι «πολύ θετική» γιατί αποτυπώνει την έντονη ανησυχία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εντούτοις, διπλωμάτες που βρίσκονταν στη ΔΕΑΕ διέρρεαν ότι η Ουάσιγκτον δεν κατάφερε να επιβάλει την άποψή της που πρέσβευε ότι το Ιράν παραβιάζει τη Συνθήκη και ότι πρέπει, πλέον, με το θέμα να ασχοληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση της ΔΕΑΕ «άκρως ισορροπημένη» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφυγή «σκληρών εκφράσεων και κατηγορηματικών αποφάσεων». Ο εκπρόσωπος της Τεχεράνης στη ΔΕΑΕ τόνιζε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχτεί το πρωτόκολλο χωρίς προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς τη δέσμευση ότι θα προσφερθεί στο Ιράν η τεχνολογία που χρειάζεται για να αναπτύξει το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα. Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος Χαταμί εμφανίστηκε πιο ήπιος και δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη ΔΕΑΕ.

Νέος γύρος διαμαρτυριών

Και χτες δεκάδες αυτοεξόριστοι Ιρανοί υποστηρικτές της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού» διαδήλωσαν σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπροστά στις γαλλικές πρεσβείες. Στη Ρώμη δύο Ιρανοί αυτοπυρπολήθηκαν και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, ενώ έγιναν και ορισμένες συλλήψεις. Στο Παρίσι, ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης απαγόρευσε τις διαδηλώσεις υποστηρικτών της οργάνωσης μετά την αυτοπυρπόληση 3, την Τετάρτη.

Από τα 165 μέλη της οργάνωσης που συνελήφθησαν στη γαλλική πρωτεύουσα, τα 21 ανακρίνονταν και χτες. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η σύζυγος του ηγέτη της οργάνωσης Μασούντ Ρατζαβί, Μαριάμ, και ο αδελφός του, Σάλεχ. Η Μαριάμ Ρατζαβί, διά μέσου εκπροσώπου της, κάλεσε τους υποστηρικτές της να μην αυτοπυρπολούνται ενώ οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι παρατείνεται για 48 ώρες η κράτησή της.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, μιλώντας στη «Μοντ», τόνισε ότι οι συλλήψεις ήταν «θέμα εθνικού συμφέροντος σε μια περίοδο μεγάλης ανησυχίας για τη διεθνή τρομοκρατία», ιδιαίτερα καθώς, όπως υποστήριξε, η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.- Η Δύση χρησιμοποιεί «προσχηματικά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη που υποστήριξε το Ισραήλ, για να επαναφέρει βίαιες μεθόδους του παρελθόντος κατά μουσουλμανικών χωρών», δήλωσε χτες στην ετήσια γενική συνέλευση της κυβερνώσας παράταξης ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Μαχαθίρ Μοχάμεντ.

ΤΙΡΑΝΑ.- Η αλβανική Βουλή ενέκρινε χτες τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Αλβανίας για τη μη παράδοση των Αμερικανών πολιτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με 150 ψήφους υπέρ, μία κατά και τρεις αποχές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο Τζέισον Ουίτακερ είναι μόλις πέντε ημερών, και προβάλλεται στα διεθνή ΜΜΕ ως το τελευταίο «μωρό - φάρμακο»! Δημιουργήθηκε και ελέγχθηκε γενετικά στα εργαστήρια του Ιδρύματος Αναπαραγωγικής Γενετικής του Σικάγου για να προμηθεύσει με βλαστοκύτταρα τον τετράχρονο αδελφό του, που πάσχει από σπάνια μορφή αναιμίας. Οι Βρετανοί γονείς του Τζέισον κατέφυγαν σ' αυτήν την αμφιλεγόμενη (και επιστημονικώς...) επιλογή, μολονότι η βρετανική νομοθεσία εμποδίζει τη διενέργεια γενετικής επιλογής εμβρύων, όταν ο αποκλειστικός σκοπός είναι η δημιουργία βρέφους με σκοπό τη «θεραπευτική» χρήση μέρους του γενετικού του υλικού...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Την επίσημη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συμμαχία για την Ειρήνη» υπέβαλε χτες, τέσσερα χρόνια μετά τους φονικούς βομβαρδισμούς του '99, η κυβέρνηση της Σερβίας - Μαυροβούνιο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Τρεις αστυνομικοί του ΟΗΕ και αρκετοί Σέρβοι τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια των τελευταίων να εμποδίσουν την είσοδο των πρώτων σε νοσοκομείο του Κόσσοβο Πόλιε, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί ένα 24ωρο πριν από Ρώσους στρατιώτες - μέλη της πολυεθνικής δύναμης KFOR.

ΠΕΚΙΝΟ.- Αγνοείται από χτες η τύχη τουλάχιστον 90 ανθρώπων, μετά τη σύγκρουση δύο πλοίων στον ποταμό Γιανγκτσέ, κοντά στη σινική πόλη Πεϊλινγκλούν υπό συνθήκες πυκνής ομίχλης.

ΠΡΑΓΑ.- Μέρα απεργίας η χθεσινή για τους Τσέχους γιατρούς, που διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Βλάντιμιρ Σπίντλα.

ΛΙΜΑ.- Οι περουβιανές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο να οφείλεται σε επιθετική ενέργεια η έκρηξη που σημειώθηκε χτες σε φορτηγό που μετέφερε 12,5 τόνους δυναμίτιδας με αποτέλεσμα το θάνατο των τεσσάρων επιβαινόντων.

ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεννοήσεις...

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΟΥΕΤΑ.--

Ανώτεροι Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν αυτές τις μέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη των κυβερνήσεων του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, με πλούσια θεματολογία: την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», την «ασφάλεια των συνόρων» και άλλα θέματα που προκαλούν «κοινή ανησυχία». Σύμφωνα με την «Washington Post», οι συναντήσεις αυτές ουσιαστικά αποτελούν την ίδρυση μιας «τριμερούς επιτροπής» που θα «συνεργάζεται διαρκώς». Βασική πηγή «ανησυχίας», σύμφωνα με αφγανικές πηγές, είναι οι κινήσεις από το Πακιστάν «μαχητών πιστών στο έκπτωτο καθεστώς Ταλιμπάν που έχουν καταφύγει στο έδαφός του».

Αυτά επισήμως, διότι ανεπισήμως, οι Αμερικανοί σύμφωνα με την εφημερίδα «Asia Times», αναζητούν «συνεννόηση»και με στελέχη των Ταλιμπάν (!) και μάλιστα στελέχη του FBI και της πακιστανικής ISI φέρονται να συναντήθηκαν με ηγέτες των Ταλιμπάν στην αεροπορική βάση Σαμούνγκλι, κοντά στην Κουέτα. Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι Αμερικανοί έθεσαν τέσσερις όρους για «συμφωνία» με το «κίνημα» αυτό: την απομάκρυνση του Ταλίμπ ηγέτη, Μουλά Μοχαμάντ Ομάρ, από την ηγεσία του, την αποπομπή αράβων και ξένων από το Αφγανιστάν, την επιστροφή όσων Αμερικανών και ξένων στρατιωτών «κρατούν αιχμαλώτους» οι Αφγανοί, και την «ασφαλή επιστροφή» όσων Αφγανών ζουν στις ΗΠΑ και την Αγγλία στις εστίες τους. Το κατά πόσον στέκουν οι πληροφορίες αυτές - και, αν στέκουν, κατά πόσον οι «συνομιλίες» είχαν αποτέλεσμα - είναι βέβαια αδύνατο να επιβεβαιωθεί.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
«Επιδιόρθωση»... σχέσεων

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίσκεψη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο Τούρκος ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιούλ, σε μια προσπάθεια «αποκατάστασης» των «διαταραγμένων», λόγω Ιράκ, διμερών σχέσεων. Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ως προς αυτό είχε η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ζιγιάλ στην Ουάσιγκτον, ο οποίος δήλωσε πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «δέχτηκαν ότι η στάση της Τουρκίας ήταν απόρροια της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος», ενώ έμφαση δόθηκε στην «ανάγκη συνεργασίας» σε τομείς «κοινού ενδιαφέροντος»: το ΝΑΤΟ, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, την ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας από τις ΗΠΑ και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, και το μέλλον του Ιράκ.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Προσφέρεται να φιλοξενήσει βάσεις

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Η ρουμανική κυβέρνηση προσφέρθηκε χτες να φιλοξενήσει στο έδαφός της βάσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Αντριάν Ναστάζε.

«Εκφράσαμε την προθυμία μας να μιλήσουμε για το θέμα αυτό, και πιθανώς να φιλοξενήσουμε τέτοιες επιμελητειακές εγκαταστάσεις... Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε για κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναστάζε σε ξένους δημοσιογράφους και κατέληξε, «το θέμα είναι υπό μελέτη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, το ρουμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες την αποστολή στο Ιράκ ακόμη 678 στρατιωτών, οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε περιοχές υπό βρετανική διοίκηση στις οποίες ήδη βρίσκονται 278 Ρουμάνοι στρατιώτες, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή. Οι Ρουμάνοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν στη δύναμη κατοχής στο Ιράκ, που θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ